Οργιο ξένων επενδύσεων, από χώρες που διατηρούν και σχέσεις στρατηγικής σημασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβάνει χώρα στα Κατεχόμενα στον τομέα του real estate. Με τις αγοραπωλησίες να αφορούν περιουσίες κυρίως ελληνοκύπριων προσφύγων, κάτι που ποτέ δεν αποτέλεσε πρόβλημα για τους επίδοξους αγοραστές. Ενώ προφανώς αγνοούν και τα όποια μηνύματα προσπαθεί να στείλει η Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» το 25% των ακινήτων της περιοχής του Τρικώμου έχει πωληθεί σε ξένους, με τις τιμές των διαμερισμάτων να ακολουθούν ράλι ανόδου που δεν επιτρέπει ούτε καν στους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι πληρώνονται σε τουρκικές λίρες, να βρουν σπίτι. Οι «επενδυτές» προέρχονται μεταξύ άλλων και από το Ισραήλ, τη Γερμανία, την Ουκρανία και τη Ρωσία. Με μεσίτες στα Κατεχόμενα να καλούν το ψευδοκράτος να παρέμβει προκειμένου οι «πολίτες» του να μη γίνουν ξένοι στα συγκεκριμένα εδάφη στο μέλλον.

Παραφωνίες

Παράνομη επίσκεψη στα Κατεχόμενα πραγματοποίησε ο τεξανός Ρεπουμπλικανός βουλευτής Πιτ Σέσιονς μιλώντας για «βιώσιμη λύση δύο κρατών» και προκαλώντας την οργή του κυπριακού ΥΠΕΞ, που τον κατήγγειλε για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παρέκκλιση από την επίσημη θέση των ΗΠΑ». Η Λευκωσία τονίζει ότι είναι σε στενή επικοινωνία με τις ΗΠΑ, των οποίων η επίσημη θέση αρχών συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Την επίσκεψη Σέσιονς καταδίκασε και το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI) χαρακτηρίζοντας το ταξίδι αυτό «αντίθετο προς τα βέλτιστα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνοντας ότι «δημιουργείται ένα επικίνδυνο προηγούμενο». «Δεν υπάρχει βόρεια Κύπρος ή νότια Κύπρος, υπάρχει μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία» σημείωσε ο πρόεδρος του AHI, Νίκος Λαρυγγάκης, σημειώνοντας ότι όταν ο Σέσιονς μιλάει για δικαιοσύνη πρέπει «είναι κρίσιμο να σημειωθεί η πλήρης αδικία των 49 ετών παράνομης εισβολής της Τουρκίας και της παράνομης κατοχής του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το «ελληνικό θαύμα»

Το εγκώμιο του Μητσοτάκηπλέκει η γερμανική «Handelsblatt» μιλώντας για το «μικρό θαύμα» της ελληνικής οικονομίας και πώς «το πρώην πτωχευμένο κράτος γίνεται το αστέρι της ανάπτυξης στην Ευρώπη». Η εφημερίδα υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα, η οποία «χρειάστηκε να διασωθεί από την απειλή της εθνικής χρεοκοπίας με δάνεια δισεκατομμυρίων από τους εταίρους της στο ευρώ, σήμερα βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία των κρατών της ΕΕ όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη».

Δένδιας στο Ισραήλ

Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί σήμερα ο Δένδιας. Στην ατζέντα της συνάντησης με τον ισραηλινό ομόλογό του Ιώβ Γκάλαντη αμυντική σχέση των δύο χωρών και η συνεργασία για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι 3-4 Σεπτεμβρίου αναμένεται η τριμερής συνάντηση Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, στη Λευκωσία. Λόγω προγράμματος ο Δένδιας δεν θα μπορέσει να επισκεφθεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Η πρώτη κόντρα

Την υποψηφιότητα του καταδικασμένου ναζί Ηλία Κασιδιάρη για τον Δήμο Αθηναίων είχε αφορμή η πρώτη κόντρα ΖαχαριάδηΜπακογιάννη. Με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ να διερωτάται «γιατί να επιτραπεί να κατέβει στις δημοτικές εκλογές ένας υπόδικος ναζί;», ο οποίος μετά θα μπει σε αργία.

Συνεργασίες

Με τον Χρήστο Βοσκόπουλο, νυν δήμαρχο Καισαριανής και ξανά υποψήφιο, συμπορεύεται η επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, Αννα Παραγυιού. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της «Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής» ήδη από το τέλος Ιουλίου έχει αναφερθεί η συμπόρευση της παράταξης με την «Ενωμένη Καισαριανή» του Χρήστου Βοσκόπουλου που διεκδικεί την επανεκλογή του.

Ενας διπλωμάτης υπέρ των λύσεων

Θλίψη στο Διπλωματικό Σώμα προκαλεί η είδηση του θανάτου του πρέσβη ε.τ. Κώστα Ζέπου, σε ηλικία 92 ετών. Ενας διπλωμάτης υπέρ των λύσεων – χωρίς εξαλλοσύνες και μαξιμαλισμούς – και του διαλόγου, αφού θεωρούσε ότι τα προβλήματα όσο μένουν πολλαπλασιάζονται, σε μία εποχή που δεν ευνοούσε τέτοιες θέσεις, ήταν ο Κώστας Ζέπος όπως τον περιγράφουν όσοι τον γνώρισαν. Λέγεται δε ότι όταν υπηρετούσε στη Γενεύη στη διάρκεια της χούντας μετέφερε και προκηρύξεις αντιστασιακών οργανώσεων. Εχοντας υπηρετήσει από το 1960 στη Λευκωσία, το Λονδίνο, τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΟΚ, στο Δουβλίνο, στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, ο Κώστας Ζέπος παραιτήθηκε από την Υπηρεσία το 1991, ενώ υπηρετούσε ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, και αφού διαφώνησε όπως λένε όσοι θυμούνται με τον τότε ΥΠΕΞ, Αντώνη Σαμαρά.