Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν αποσύρθηκε ποτέ πλήρως από την πολιτική όπως έκαναν άλλοι προκάτοχοί του στην προεδρία, ενώ συχνά κάνει αισθητή την παρουσία του μέσω παρεμβάσεων. Σήμερα, αυτό που μοιάζει να τον ανησυχεί είναι το αποτέλεσμα των εκλογών του 2024 και δεν το κρύβει.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Washington Post», φέρεται να έχει προειδοποιήσει τον Τζο Μπάιντεν – τον οποίο γνωρίζει όσο λίγοι, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο – ότι δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη την επικράτησή του, καθώς η απειλή που αντιπροσωπεύει ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανώς πιο μεγάλη και σοβαρή από ό,τι νομίζουν πολλοί, ακόμα και στο επιτελείο του.

Είναι κάτι, άλλωστε, που επιβεβαιώνεται και από τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι η διαφορά ανάμεσα στον νυν και τον τέως πρόεδρο κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους, ενώ οι δύο εναλλάσσονται στο προβάδισμα.

Κι αυτό, προφανώς, αποτυπώνει μια σημαντική δυναμική για τον Τραμπ, ο οποίος το 2020 είχε χάσει με διαφορά της τάξης των 7 εκατομμυρίων ψήφων από τον Μπάιντεν, η οποία τώρα μοιάζει να έχει συρρικνωθεί επικίνδυνα.

Το αποτέλεσμα είναι να ξυπνούν στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών οι εφιάλτες της αναμέτρησης του 2016, όταν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, αν και αουτσάιντερ, είχε επικρατήσει της Χίλαρι Κλίντον με βάση τον αριθμό των εκλεκτόρων, έστω κι αν η αντίπαλός του είχε πάρει κάπου 2,5 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες.

Σε ένα ιδιωτικό γεύμα

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι (συνήθως έγκυρες) πληροφορίες της εφημερίδας, ο Ομπάμα διατύπωσε και πρόσφατα τις ανησυχίες που έχει προς τον πάλαι ποτέ αντιπρόεδρό του, κατά τη διάρκεια ιδιωτικού γεύματος που είχαν στον Λευκό Οίκο τον Ιούνιο.

Παρ’ όλα αυτά, «υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να βοηθήσει τον πρόεδρο να επανεκλεγεί», όπως είπαν δύο άτομα τα οποία επικαλείται η εφημερίδα.

Κι αυτό, με τη σειρά του, είναι κάτι που αξιολογείται ως αρκετά σημαντικό, ειδικά καθώς συχνά-πυκνά έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για «τριγμούς» στις σχέσεις Ομπάμα και Μπάιντεν, κυρίως λόγω των διαφωνιών του πρώτου με τους χειρισμούς του δευτέρου σε μια σειρά θέματα.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ευγνώμων για την αταλάντευτη στήριξη (του Ομπάμα) και προσβλέπει στο να πραγματοποιήσουν την εκστρατεία ο ένας στο πλευρό του άλλου (…) για να έρθει η νίκη το 2024 και να ολοκληρωθεί η δουλειά που έχει ξεκινήσει για τους Αμερικανούς» σχολίασε στέλεχος της ομάδας που έχει επωμιστεί την προεκλογική εκστρατεία του νυν προέδρου.

Είναι προφανές, παρ’ όλα αυτά, ότι ένας… κούκος δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη και ότι απαιτείται και ο Μπάιντεν να κάνει πολύ περισσότερα. Εάν, φυσικά, μπορεί.