Επιταγή 35.000 στερλινών – όσες ακριβώς έδωσε στον λόρδο Ελγιν η βρετανική Βουλή το 1816 για να αγοράσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα – επιχείρησαν να δώσουν χθες το πρωί στη βρετανίδα υπουργό Πολιτισμού Λούσι Φρέιζερ μέλη της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα (BCRPM).

Επρόκειτο, κατά την Επιτροπή, για μια «συμβολική κίνηση» με στόχο να αναδειχθεί περαιτέρω το αίτημα για τον επαναπατρισμό των έργων που φιλοτέχνησε ο Φειδίας τον 5ο π.Χ. αιώνα.

Τρία από τα μέλη της BCRPM επισκέφθηκαν το υπουργείο, στο Κεντρικό Λονδίνο, θέλοντας να συναντήσουν τη Φρέιζερ, να την πείσουν να δεχθεί τα χρήματα και, κατόπιν, να συναινέσει στην επιστροφή των Γλυπτών στον γενέθλιο τόπο τους.

Αντί της υπουργού, όμως, βρέθηκαν αντιμέτωπα με τις κλειστές πόρτες του υπουργείου – επί της Πάρλιαμεντ Στριτ, στο Ουέστμινστερ -, με το προσωπικό ασφαλείας να τους απαγορεύει την είσοδο και, ασφαλώς, να μην παραλαμβάνει τη γιγαντιαίων διαστάσεων επιταγή.

Είχε προηγηθεί e-mail του υπουργείου προς την Επιτροπή, στο οποίο σημείωνε ότι «το υπουργείο Πολιτισμού της Βρετανίας δεν είναι ιδιοκτήτης των Μαρμάρων. Κατά τον νόμο, τα Μάρμαρα βρίσκονται υπό την ευθύνη του Βρετανικού Μουσείου. Κατά συνέπεια, δεν είμαστε σε θέση να αποδεχθούμε την επιταγή». Προτού αποχωρήσουν, τα μέλη της BCRPM ξεδίπλωσαν πανό με το μήνυμα «Επανενώστε τα Μάρμαρα!».

Διαδικτυακή εκστρατεία

Τα χρήματα (πολλά εκ των οποίων προήλθαν από μέλη της Επιτροπής) συγκεντρώθηκαν μέσω διαδικτυακής εκστρατείας συλλογής χρημάτων που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο.

«Αλλες χώρες και μουσεία σε όλον τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να επιστρέφουν θραύσματα από τον Παρθενώνα.

Είναι καιρός η κυβέρνηση της Βρετανίας να επανεξετάσει τη στάση της. Ηρθε πλέον η ώρα να επανενωθούν τα Γλυπτά στην Αθήνα», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής, προσθέτοντας: «Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού αρνήθηκε να δεχθεί αυτό το δώρο.

Η άρνησή του μπορεί να θεωρηθεί ότι υπονομεύει την καλή πίστη της βρετανικής κυβέρνησης στο ζήτημα των Γλυπτών».

Η BCRPM έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το Βρετανικό Μουσείο έχει στην κατοχή του έναν τεράστιο αριθμό ελληνικών τεχνουργημάτων τα οποία δεν εκθέτει. Ειδικότερα, στη συλλογή του βρίσκονται 108.184 ελληνικά αντικείμενα, εκ των οποίων εκτίθενται μόνο τα 6.493.