«Η Ουκρανία διαθέτει πλέον τις στρατιωτικές δυνατότητες προκειμένου να ανακαταλάβει εδάφη», διαβεβαίωσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Οι σύμμαχοι και οι εταίροι της ομάδας επαφής που διευθύνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στον Ουκρανία 230 άρματα μάχης, 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα και σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών, δηλαδή το 98% του υπεσχημένου υλικού, ώστε να εξοπλισθούν εννέα νέες τεθωρακισμένες ταξιαρχίες», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ από το Λουξεμβούργο. Ο ίδιος ζήτησε πάντως «να μην υποτιμήσουμε ποτέ» τη Ρωσία. «Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να υπολείπονται σε ποιότητα, όμως καλύπτουν το έλλειμμα με την ποσότητα και η Μόσχα συνεχίζει να κινητοποιεί περισσότερο προσωπικό», υπενθύμισε.

Οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ – ο οποίος, ταυτόχρονα, χαιρέτισε την επικοινωνία Ζελένσκι και Σι – ενισχύουν την εικόνα η οποία έρχεται και από το μέτωπο, ότι η (προαναγγελθείσα) εαρινή αντεπίθεση των Ουκρανών είναι προ των πυλών. Είναι κάτι, άλλωστε, που εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται και η Μόσχα, με την ενίσχυση των οχυρωματικών έργων και τις αναφορές για συγκέντρωση ισχυρών ουκρανικών δυνάμεων σε διάφορες περιοχές, όπως η Χερσώνα και η Ζαπορίζια, ενώ ο ιδρυτής της μισθοφορικής Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, έχει χαρακτηρίσει την αντεπίθεση «αναπόφευκτη».

Στο μεταξύ, η Μόσχα απέρριψε χθες αίτημα της πρεσβείας των ΗΠΑ για επίσκεψη στον κρατούμενο δημοσιογράφο της «Wall Street Journal» Εβαν Γκέρσκοβιτς. Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ως αντίποινα στην άρνηση της Ουάσιγκτον να εκδώσει βίζα σε ρώσους δημοσιογράφους που συνόδευαν τον ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.