Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Λίγα δευτερόλεπτα αρκούν για να βρεθεί κάποιος από τη σημερινή οδό Πειραιώς 254 στην περιοχή του Κεραμεικού του 415 π.Χ. Από το κτίριο τοπόσημο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε ένα πολυτελές σπίτι του άστεως. Από την πολύβουη κίνηση στην αποχαιρετιστήρια γιορτή για έναν νεαρό στρατιώτη που ετοιμάζεται να πάρει μέρος στη Σικελική Εκστρατεία. Και όλα αυτά όχι με τη σημερινή του ταυτότητα, αλλά μεταμορφωμένος είτε σε έναν νεαρό Αθηναίο, φίλο του οικοδεσπότη, είτε σε έναν σοφιστή, είτε σε μια κομψή κυρία της εποχής.
Ολα αυτά χάρη στην πλατφόρμα εκτεταμένης πραγματικότητας που επιτρέπει στον χρήστη να επισκεφθεί την τρισδιάστατη απεικόνιση ενός αρχαιοελληνικού σπιτιού, αλλά όχι μόνο. Οι δυνατότητες της συγκεκριμένης πλατφόρμας τού επιτρέπουν να ενδυθεί έναν ρόλο, να περιηγηθεί μέσα στο σπίτι, να πατήσει τα περίτεχνα ψηφιδωτά του, να αγγίξει τα αντικείμενα που το διακοσμούν, να μυρίσει τα φρεσκοψημένα φαγητά που ετοιμάζονται για το δείπνο, να ανέβει στη σκάλα που οδηγεί στον γυναικωνίτη, να απολαύσει τη θέα προς τον Παρθενώνα και να κάνει ακόμα και μια σπονδή - κρατώντας στο χέρι του έναν «αληθινό» (τρισδιάστατα εκτυπωμένο) κάνθαρο - αλλά και να βιώσει την επιφάνεια - την εμφάνιση δηλαδή - της οργισμένης θεάς Αθηνάς που προβλέπει το μέλλον της Σικελικής Εκστρατείας, αλλά και την τύχη του νεαρού οικοδεσπότη.
Πίσω από την πρωτοποριακή τεχνολογία που επιχειρεί να προσφέρει στον επισκέπτη μια πολλαπλή εμπειρία εμπλέκοντας και άλλες αισθήσεις πέραν της όρασης (στην προκειμένη περίπτωση την αφή, την ακοή και την όσφρηση) βρίσκεται το πρόγραμμα Bridges, υβριδική πλατφόρμα εκτεταμένης πραγματικότητας για πολλαπλούς ταυτόχρονους χρήστες, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» για την Ερευνα και την Καινοτομία, με εταίρους από ελληνικής πλευράς το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Πώς λειτουργεί
Πώς όμως οι επισκέπτες άνω των 14 ετών μπορούν να κάνουν το άλμα στον χρόνο, να δώσουν ψυχή σε ένα άβαταρ που μπορεί να είναι ο Απολλώνιος, η σύζυγός του Αντιγόνη, ο γιος τους και φίλος του νεαρού που ετοιμάζεται να στρατευθεί, Λίνος, η αδελφή του Μελίσσα και ο σοφιστής Ιππίας; Αρκεί να φορέσουν στην πλάτη ένα σακίδιο που περιέχει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ειδικά γυαλιά που φέρουν τέσσερις αισθητήρες περιμετρικά και μία κάμερα στο επάνω μέρος και ακουστικά ώστε να ακούνε τους οικοδεσπότες που διοργανώνουν το δείπνο (τον διάσημο κεραμέα Εργοχάρη, τη σύζυγό του Περικτιόνη και τον γιο τους Ευθύμαχο), τις οδηγίες της περιήγησης και τους άλλους χαρακτήρες.
Κι αν το ταξίδι διάρκειας περίπου 20 λεπτών είναι εντυπωσιακό, ακόμα πιο αποκαλυπτική είναι η εικόνα που έχει ο χρήστης όταν αφαιρέσει τον εξοπλισμό. Διότι τότε διαπιστώνει πως βρισκόταν σε μια άδεια και επίπεδη αίθουσα στην οποία υπάρχει μόνο μια συσκευή που παράγει οσμές, ο κάνθαρος και περισσότεροι από 100 ανιχνευτές στην οροφή της.
Για την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος σε εντατικές δοκιμές, ώστε να είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό μετά το Πάσχα, εργάστηκαν επί δύο χρόνια τέσσερα στελέχη του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.