Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Κατά της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα τάχθηκε η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Μισέλ Ντόνελαν, λέγοντας ότι «η ισχύουσα κατάσταση (σ.σ.: η παραμονή τους στο Λονδίνο) πρέπει να προστατευθεί». Κατά τη διάρκεια συζήτησης, χθες το απόγευμα, σε επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων, η βουλευτής των Συντηρητικών Τζέιν Στίβενσον έθεσε υπόψη της υπουργού την αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» για τις μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν και του Κυριάκου Μητσοτάκη με αντικείμενο την επιστροφή των Γλυπτών. «Εάν αυτό γίνει, δεν νομίζετε ότι θα οδηγήσει στο άδειασμα των μουσείων μας;» ρώτησε η βουλευτής, με την Ντόνελαν να απαντά: «Ναι».
«Νομίζω ότι η θέση του Τζορτζ Οσμπορν είναι ελαφρώς διαφορετική από όσο λέγεται. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν σθεναρά τη μόνιμη επιστροφή κάποιων από αυτά τα αντικείμενα», σημείωσε η 38χρονη υπουργός Πολιτισμού. Αφού υπογράμμισε ότι «ο ισχύων νόμος δεν το επιτρέπει αυτό», ανέφερε: «Μπορώ να κατανοήσω πλήρως τη θέση που λαμβάνουν αυτοί οι άνθρωποι και συμμερίζομαι ορισμένα από τα επιχειρήματά τους. Πιστεύω, όμως, ότι αυτός είναι ένας πολύ επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος για να ακολουθήσουμε. Τα μουσεία μας και τα πολιτιστικά μας κέντρα είναι κόμβοι που επισκέπτονται όχι μόνον οι κάτοικοι αυτής της χώρας αλλά και τουρίστες. Είναι χώροι που τους επιτρέπουν να μεταφερθούν σε ένα διαφορετικό μέρος του κόσμου και σε μια διαφορετική εποχή».
Αναφερόμενη στα διεκδικούμενα από τις χώρες προέλευσής τους τεχνουργήματα, η βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού είπε: «Πρόκειται για αντικείμενα τα οποία έχουμε φροντίσει επιμελώς επί δεκαετίες, αν όχι περισσότερο. Τα έχουμε μελετήσει σημαντικά. Είμαστε οι θεματοφύλακές τους». Και διερωτήθηκε: «Αν αρχίσεις δίνοντας ένα αντικείμενο πίσω, πού θα τελειώσει αυτό το πράγμα; Επιπλέον, είναι πολύ δύσκολο να ξέρεις σε ποιον πρέπει να τα επιστρέψεις. Μιλάμε για πολύ αρχαία αντικείμενα. Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα όπου δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι ακριβώς είναι οι ιδιοκτήτες». Και κατέληξε: «Θεωρώ σαφώς ότι το ισχύον στάτους κβο λειτουργεί και θα πρέπει να το προστατέψουμε».