Υπήρξαν μυστικές υποκλοπές με το σύστημα Predator και φυσικές παρακολουθήσεις πολιτικών ή άλλων προσώπων; Ενεργοποιήθηκαν συστήματα παρακολουθήσεων και υπήρξαν κι άλλες μεθοδεύσεις στα πλαίσια του πολέμου συμφερόντων επιχειρηματιών που είχαν «υψηλές προσβάσεις» σε ανώτατα κλιμάκια εξουσίας;

Αυτά φαίνεται να είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που με την παράθεση και των σχετικών στοιχείων θέτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» για όσα συνέβαιναν στο παρασκήνιο. Αγνωστο, βεβαίως, αν συνέβαιναν, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε γνώση του πρώην γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, που παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη της υποκλοπής από την ΕΥΠ των συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη. Χωρίς, όμως, αυτό να μειώνει την αξία τους.

Οι μυστικές υποκλοπές. Κατά μια εκδοχή, ενδείξεις για υποκλοπές ή ύποπτες παρακολουθήσεις υπήρξαν εντός του κυβερνητικού κόμματος, για υπουργό που φαίνεται να μην είχε και τόσο καλές σχέσεις με άλλους συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Ετσι λοιπόν φαίνεται να είχε καταγραφεί – πιθανόν από το σύστημα Predator – η πλήρης ανταλλαγή μηνυμάτων του με δημοσιογράφο που είχε ελεγχθεί από την ΕΛ.ΑΣ. για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονταν κ.λπ.

Κατά μια άλλη εκδοχή, φαίνεται επίσης ότι άλλο πολιτικό πρόσωπο, με το ίδιο επίπεδο… σχέσεων, εντόπισε την άνοιξη του 2021 ένα SMS με ύποπτο link στο κινητό του, που παρέπεμπε στην παγίδευσή του με τέτοιου είδους λογισμικό. Ο εν λόγω πολιτικός, ωστόσο, αντελήφθη ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε (τότε δεν είχε αποκαλυφθεί ακόμη η χρήση Predator στην Ελλάδα), συμβουλεύθηκε ειδικούς σε θέματα ασφάλειας και απενεργοποίησε τη συσκευή που χρησιμοποιούσε τότε.

Ακόμη SMS με link – παγίδα φέρεται να είχε σταλεί, στις αρχές Νοεμβρίου 2021, και σε επιχειρηματία εκτός Αθηνών, που έχει δραστηριοποιηθεί σε πολλούς επαγγελματικούς χώρους. Σύμφωνα με περαιτέρω έρευνα, αυτό φέρεται να συνέβη προκειμένου να υπάρχει παρακολούθηση κι άλλων γνωστών του σημαντικών προσώπων, μέσω αυτού, αλλά και γιατί ήταν «εχθρός» επιχειρηματιών που φαίνεται να είχαν καλές σχέσεις με το συγκεκριμένο κέντρο.

Ακόμη παραμένει άγνωστο αν το Predator χρησιμοποιήθηκε μέχρι και για υποκλοπές, αντρών και γυναικών, για ιδιωτικούς λόγους. Με κύριο ζητούμενο τι από όλα αυτά μπορεί να γνώριζε ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος αποφεύγει να λάβει θέση για τη διαχείριση του Predator στην Ελλάδα κι αναφέρεται συχνά σε SMS – παγίδες που στέλνονταν από το εξωτερικό.

Οι παρακολουθήσεις σε καφετέριες. Ενα από τα κρίσιμα ερωτήματα που ανακύπτουν αφορά τη φυσική παρακολούθηση ή και την καταγραφή συνομιλιών, σε ραντεβού, σε καφετέριες, ενός ακόμη πολιτικού παράγοντα που επίσης δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με το προαναφερόμενο κέντρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρακολούθηση φέρεται να έγινε από αστυνομικούς που είχαν αποσπαστεί σε πολιτικά πρόσωπα ή μέσω ΕΥΠ. Αιτία της παρακολούθησης (λέγεται ότι υπάρχουν φωτογραφίες και ηχητικό υλικό) φαίνεται να ήταν οι συναντήσεις των πολιτικών παραγόντων με ιδιώτες που ερευνούσαν την υπόθεση των υποκλοπών και άλλων «προβληματικών» ενεργειών του ίδιου κέντρου.

Τα άτομα που οργάνωσαν την παράνομη παρακολούθηση (παραμένει άγνωστο τι – και αν – γνώριζε για όλα αυτά ο κ. Δημητριάδης) φαίνεται να ενδιαφέρονταν για τον τρόπο τροφοδοσίας των ερευνητών των υποκλοπών με κρατικά έγγραφα, τιμολόγια εταιρειών κι άλλα στοιχεία που σχετίζονται με το συγκεκριμένο λογισμικό.

Με εκείνους που φέρονται να οργάνωναν την πλήρη καταγραφή κινήσεων και συνομιλιών να αποδίδουν στους στόχους τους απόπειρα υπονόμευσής τους μέσω της υπόθεσης του Predator κι όχι μόνο.

Τα προβληματικά σημεία για το συγκεκριμένο κέντρο επιρροής πολλαπλασιάζονται ύστερα από τα οφέλη που φέρονται να είχαν σε συμβάσεις με το Δημόσιο επιχειρηματίες (που δραστηριοποιούνται κυρίως σε θέματα επικοινωνιών, ψηφιακών συστημάτων και άλλων υψηλής τεχνολογίας) οι οποίοι είχαν πολύχρονες επαφές με αυτό το σύστημα.

Οι συγκεκριμένοι ενδιαφέρονταν για θέματα επικοινωνιών σε σώματα ασφαλείας, στα συστήματα υποκλοπών της ΕΥΠ, στη διαδικασία επιλογής αναδόχου για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων κ.λπ. Σημειώνεται ότι ο τελευταίος διαγωνισμός ματαιώθηκε ύστερα από πολιτικές αντιδράσεις.

Ενα κρίσιμο ερώτημα παραμένει, τέλος, και το ακριβές περιεχόμενο των «θολών» επαφών ανθρώπων σε θέσεις κρίσιμης σημασίας με άτομα κι από τον ποινικό χώρο που σχετίζονταν με το οργανωμένο έγκλημα. Σύμφωνα με μία εκδοχή, αυτό έγινε για «λόγους προσωπικής ασφάλειας». Προκαλώντας βεβαίως τις εύλογες απορίες γιατί δεν ζητήθηκε αρωγή και προστασία από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες.