Ρωσία: Διαλύουν αεροσκάφη για ανταλλακτικά

Ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της κρατικά ελεγχόμενης Aeroflot, διαλύουν παλαιότερα αεροσκάφη για να εξασφαλίσουν ανταλλακτικά που δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν από το εξωτερικό λόγω των δυτικών κυρώσεων, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters πηγές του κλάδου. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των συμβουλών που έδωσε η κυβέρνηση της Ρωσίας τον Ιούνιο στις αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιήσουν ορισμένα αεροσκάφη για ανταλλακτικά, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα υπόλοιπα αεροπλάνα ξένης κατασκευής μπορούν να συνεχίσουν να πετούν τουλάχιστον έως το 2025.

Γερμανία: «Ζημιά» πάνω από 260 δισ. ευρώ

Η οικονομία της Γερμανίας θα χάσει περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ σε προστιθέμενη αξία έως το 2030 εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των υψηλών τιμών της ενέργειας και με αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ερευνών για την Απασχόληση (IAB). Η μελέτη αναφέρει ότι το προσαρμοσμένο στις τιμές Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας θα είναι 1,7% χαμηλότερο το επόμενο έτος και θα υπάρχουν περίπου 240.000 λιγότερα άτομα στην απασχόληση.

ΗΠΑ: Τι φέρνει το νομοσχέδιο για το κλίμα

Μείωση 1% με 1,5% στα εταιρικά κέρδη και επιτάχυνση επαναγοράς μετοχών αναμένεται να επιφέρει το νομοσχέδιο για το κλίμα, την υγεία και τη φορολογία που ψηφίστηκε το Σαββατοκύριακο από την αμερικανική Γερουσία. Παράλληλα θα δώσει ώθηση σε κλάδους όπως οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, εταιρειών βιοκαυσίμων και ηλιακής ενέργειας. Το νομοσχέδιο των 430 δισ. δολαρίων προβλέπει την επιβολή νέου ειδικού φόρου στις επαναγορές μετοχών και ελάχιστο φόρο 15% στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Περιμένουν πληθωρισμό 6,2% το 2023

Η μηνιαία έρευνα των Προσδοκιών Καταναλωτή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης έδειξε ότι οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί με ρυθμό 6,2% το επόμενο έτος και ποσοστό 3,2% για τα επόμενα τρία χρόνια. Αν και αυτά τα ποσοστά εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά σύμφωνα με ιστορικά πρότυπα, είναι πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα αποτελέσματα 6,8% και 3,6% της έρευνας του Ιουνίου.