Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η κύηση είναι καθοριστικότατη περίοδος για ολόκληρη τη ζωή τόσο του μωρού όσο και της μητέρας. Είναι λοιπόν ιδιαιτέρως σημαντική η σωστή διατροφή της εγκύου. Κατ' αρχάς, τα ιδανικά κιλά που πρέπει να λαμβάνει μια έγκυος εξαρτώνται από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) της γυναίκας κατά την έναρξη της κύησης. Ο ΔΜΣ υπολογίζεται ως το βάρος (kg) διά το ύψος (m) στο τετράγωνο: kg/m2. Με απλά λόγια, όταν μία γυναίκα ξεκινάει με χαμηλό σωματικό βάρος την εγκυμοσύνη (ΔΜΣ <19 kg/m2), τότε η προτεινόμενη αύξηση βάρους είναι 12.5-18 kg ή αλλιώς 0.5 kg την εβδομάδα στο 2ο και 3ο τρίμηνο. Στην περίπτωση που ο ΔΜΣ είναι φυσιολογικός (ΔΜΣ 19-25 kg/m2), το επιθυμητό βάρος πρόσληψης είναι 11.5-16 kg σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή 0.45 kg την εβδομάδα στο 2ο και 3ο τρίμηνο. Στην περίπτωση που η γυναίκα ξεκινάει την εγκυμοσύνη με αυξημένο σωματικό βάρος (ΔΜΣ >25 kg/m2), οι επίσημες οδηγίες είναι η συνολική αύξηση βάρους να μην ξεπερνάει τα 7-11.5 kg ή 0.3 kg την εβδομάδα στο 2ο και 3ο τρίμηνο. Στις παχύσαρκες γυναίκες (ΔΜΣ >30 kg/m2), προτείνεται ακόμη μικρότερη πρόσληψη βάρους και περιορισμός θερμίδων, αλλά όχι κάτω από 1.800 θερμίδες την ημέρα.
Σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνονται, είναι πολύ σημαντική κατ' αρχάς η σωστή κατανομή πρόσληψης των προσλαμβανόμενων θερμίδων και από τις τρεις βασικές ομάδες τροφίμων. Συνοπτικά, οι ημερήσιες θερμίδες πρέπει να προέρχονται 50% από υδατάνθρακες, 20% από πρωτεΐνες και 30% από λιπαρά. Επιπρόσθετα, είναι αυξημένες οι ανάγκες για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρος, φυλλικό οξύ και ασβέστιο. Οι καλύτερες διαιτητικές πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αβγά, ενώ του φυλλικού είναι το σπανάκι, τα άσπρα φασόλια, τα ρεβύθια, το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι. Γαλακτοκομικά και ξηροί καρποί παρέχουν κυρίως ασβέστιο.
Σε περίπτωση που διαγνωστεί σακχαρώδης διαβήτης κύησης, συνιστώνται πιο μικρά και συχνά γεύματα, στα οποία η συνολική θερμιδική πρόσληψη πρέπει να προέρχεται κατά 35-45% μόνο από υδατάνθρακες και με αποφυγή ευαπορροφήτων. Εφόσον δεν υπάρχει μαιευτική αντένδειξη, ήπια σωματική άσκηση, όπως περπάτημα 10-15 λεπτά μετά τα κύρια γεύματα, συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση.
Ο Θάνος Δημόπουλος είναι καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας - Ογκολογίας, πρύτανης του ΕΚΠΑ