Η εν εξελίξει Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αποκτά ειδική βαρύτητα λόγω της ρευστής γεωπολιτικής κατάστασης που επιτείνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο τρόπος που η Συμμαχία θα οργανώσει τα επόμενα βήματά της. Στην ισπανική πρωτεύουσα κρίνεται βέβαια όχι μόνο η δραματική επικαιρότητα αλλά και το ίδιο το στρατηγικό βάθος του ΝΑΤΟ.

Η περαιτέρω διεύρυνσή του διά των Φινλανδίας και Σουηδίας ανοίγει έναν νέο κύκλο στην ισχυροποίησή του, αλλά και συναρτώμενο με την αλλαγή του δόγματός του διαμορφώνει μια νέα φάση συνολικά για τη Συμμαχία. Από την άλλη, το όποιο σενάριο αντίδρασης ενεργοποιήσει η Τουρκία θα καταδείξει επίσης τα όρια του ΝΑΤΟ, την ανθεκτικότητά του, την ισχύ, αλλά και το πόσο θα δεχθεί ένα επικίνδυνο παιχνίδι όπου η Αγκυρα θα συνδέει τον δικό της αναθεωρητισμό με την επέκταση της Συμμαχίας.

Σε αυτό το κάδρο εντάσσεται και το πώς θα κινηθεί η Τουρκία σε σχέση με τη χώρα μας – επίσης μέλος και παλαιό του ΝΑΤΟ. Η Αθήνα προσέρχεται έτοιμη για όλα τα δυνητικά σενάρια. Με σταθερή όμως τη θέση της για υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών της Ελλάδας, αλλά και με αταλάντευτο μέτωπο κατά των αναθεωρητισμών.

Το όλο αποτέλεσμα της Μαδρίτης θα είναι καθοριστικό για την ευρύτερη περιοχή και με το θετικό σενάριο θα εκπεμφθεί ένα στέρεο σήμα σταθερότητας, αποφασιστικότητας, αλλά και προωθημένων κινήσεων του ΝΑΤΟ.