Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στη Βουλή των Λόρδων συζητήθηκε χθες το απόγευμα η αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» - τον περασμένο Δεκέμβριο - ότι ο Μπόρις Τζόνσον υπήρξε διαπρύσιος κήρυκας της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ομολογώντας, σε άρθρο που έγραψε το 1986, ότι ο λόρδος Ελγιν τα έκλεψε.
Ο λόρδος Κάμπελ - Σέιβουρς ρώτησε τον παριστάμενο βρετανό υφυπουργό Πολιτισμού «πώς σχολιάζει τα παλαιότερα ευγενή και σοφά λόγια του Μπόρις Τζόνσον, όταν, σε πιο ρομαντικές εποχές, έγραφε: "Τα Ελγίνεια Μάρμαρα πρέπει να φύγουν από αυτή τη βόρεια κουλτούρα της κατανάλωσης ουίσκι και της ενοχής και να εκτεθούν εκεί όπου ανήκουν: στη χώρα με το λαμπρό φως του ήλιου, το τοπίο του Αχιλλέα, τα απλόσκιωτα κορφοβούνια και την αφρισμένη θάλασσα". Δεν θα ήταν μια γενναιόδωρη πράξη αν τώρα στις τελευταίες του μέρες, προτού καθαιρεθεί, δρομολογούσε την επιστροφή τους στην Ελλάδα κι εμείς κρατούσαμε αντίγραφά τους;» ρώτησε από τα έδρανα των Εργατικών ο 78χρονος λόρδος, με εμφανή δόση ειρωνείας προς τον βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με σκάνδαλα για παράτυπα κορωνοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Εξίσου σκωπτική ήταν η απάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού λόρδου Πάρκινσον: «Δυστυχώς, η κυβερνητική πολιτική δεν χαράσσεται με βάση αυτά που έγραφαν τα μέλη της κυβέρνησης όταν ήταν φοιτητές. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφή τη μακροχρόνια θέση της κυβέρνησης στον έλληνα πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη συνάντησή τους τον Νοέμβριο», είπε ο λόρδος Πάρκινσον, «ξεχνώντας», όμως, ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας στο επίμαχο άρθρο του είχε επικαλεστεί στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Ελγιν δεν έλαβε ποτέ άδεια από τις οθωμανικές Αρχές της εποχής να αφαιρέσει τα Γλυπτά.
Η χθεσινή δεκάλεπτη συζήτηση στη βρετανική Ανω Βουλή διεξήχθη με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού των Εργατικών λόρδου Νταμπς, ο οποίος ρώτησε την κυβέρνηση εάν έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας για την επιστροφή των Γλυπτών. Απαντώντας, ο βρετανός υφυπουργός επικαλέστηκε ξανά τη συνάντηση Τζόνσον - Μητσοτάκη, στην οποία, όπως είπε, ο βρετανός πρωθυπουργός «υπογράμμισε τη μακροχρόνια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι αυτό είναι ζήτημα που αφορά τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, οι οποίοι είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των Γλυπτών». Κατόπιν, επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τη θέση των επιτρόπων του Μουσείου (σ.σ.: ότι τα Γλυπτά πρέπει να μείνουν στο Λονδίνο)», προσθέτοντας ότι ο Τζόνσον «το κατέστησε σαφές στον έλληνα πρωθυπουργό όταν συναντήθηκαν».
Η «ΚΑΣΕΤΑ». Ο λόρδος Νταμπς επανήλθε, καλώντας την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της. Ο υφυπουργός, όμως, επανέλαβε τη γνωστή «κασέτα»: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νομίμως από τον ευγενή λόρδο Ελγιν, με τη συγκατάθεση της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το Βρετανικό Μουσείο είναι πάντα πρόθυμο να εξετάσει πιθανό δανεισμό, αλλά αυτό προϋποθέτει την αναγνώριση της νόμιμης ιδιοκτησίας που έχει επί των αντικειμένων αυτών». Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο λόρδος Πάρκινσον απέρριψε το ενδεχόμενο τροποποίησης της νομοθεσίας που απαγορεύει την παραχώρηση εκθεμάτων του Μουσείου, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Γλυπτών.