Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ραντεβού έδωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ολαφ Σολτς, καθώς συμφώνησαν να τα πουν από κοντά το συντομότερο δυνατό κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας τους. Με τη χθεσινή κλήση ανάμεσα στο Μαξίμου και την Καγκελαρία επιβεβαιώθηκε η κοινή διάθεση να ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις. Μετά τα συγχαρητήρια για την ανάληψη της Καγκελαρίας που είχαν μεταφερθεί μεν τυπικά, οι δυο τους συζήτησαν καταρχάς την κατάσταση στην Ουκρανία. Γερμανία και Ελλάδα μοιράζονται, άλλωστε, τη θέση ότι πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι με τη Ρωσία. Οπως και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, καθώς κρίνουν ότι αν η ένταση εξελιχθεί σε επιθετικές κινήσεις οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά σοβαρές. Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης τον Σολτς για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τα Δυτικά Βαλκάνια - θυμίζω ότι υπάρχει ελληνογερμανική συμμαχία για το ζήτημα της ένταξής τους στην ΕΕ.
Κυριακάτικη σύγκρουση
Με αψιμαχίες ξεκίνησε χθες το απόγευμα η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, αλλά η μεγάλη σύγκρουση ακολουθεί αύριο το βράδυ. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η διαδικασία, πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής, θα γίνει το μεγάλο «ματς» των πολιτικών αρχηγών και μαθαίνω ότι ετοιμάζονται να ανέβουν στο βήμα με τα δικά τους κρυμμένα όπλα… Οσο για την ψηφοφορία, αυτή θα είναι ονομαστική, αλλά αγωνία δεν υπάρχει σε καμία πτέρυγα, καθώς το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο. Η κυβέρνηση, που έχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα λάβει ξανά την εμπιστοσύνη από τους βουλευτές της και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ξανά το κοινοβουλευτικό «όπλο» της πρότασης μομφής για ένα εξάμηνο τουλάχιστον.
Φεβρουάριος
στα Βαλκάνια
Από Δευτέρα, πάντως, το Μαξίμου επιστρέφει στη δική του κανονικότητα. Η πρόταση μομφής και η «Ελπίδα» πήγαν πίσω μεν το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, αλλά οι σχεδιασμοί των επόμενων ταξιδιών δεν έχουν αλλάξει. Με πρώτη τη βαλκανική περιοδεία του, δεδομένου ότι πρόκειται για την περιοχή που η κυβέρνηση θέλει να δηλώσει παρουσία, για ευνόητους λόγους που συνδέονται με το ενδιαφέρον που επιδεικνύει ενεργά εσχάτως ο Ερντογάν. Η επίσκεψη στη Σερβία και η συνάντηση με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς που ακυρώθηκε λόγω της κακοκαιρίας θα επαναπρογραμματιστεί εν ευθέτω χρόνω, αλλά - στο μεταξύ - θα κλειδώσουν οι οριστικές ημερομηνίες για τα ήδη συμφωνημένα ταξίδια στην Κροατία και τη Ρουμανία που θα γίνουν μέσα στον Φεβρουάριο.
Αφρική και μεγάλα έργα
Πέραν αυτών, ο Φεβρουάριος θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ένας μήνας με φουλ πρόγραμμα για τον Μητσοτάκη. Αφού, εκτός από τα παραπάνω, θα βρεθεί και στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο της Ευρώπης με τις χώρες της Αφρικής που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και τις 18 Φεβρουαρίου. Η Σύνοδος αυτή θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και για τετ α τετ στο περιθώριο στο πλαίσιο του εντατικού διπλωματικού ανοίγματος που κάνει η Ελλάδα στην Αφρική και έχει γίνει εμφανές τους τελευταίους μήνες. Νωρίτερα, στο τριήμερο 9-11 Φεβρουαρίου, ο Εμανουέλ Μακρόν οργανώνει στη Βρέστη το One Ocean Summit, μια μεγάλη σύνοδο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αφιερωμένη στο θαλάσσιο περιβάλλον. Ο Μητσοτάκης έχει προσκληθεί και προγραμματίζει την επίσκεψη. Δεν θα απέκλεια καθόλου, μάλιστα, το ενδεχόμενο, μιας και θα βρίσκεται στη Βρέστη, να κάνει και μια επίσκεψη-αστραπή στα ναυπηγεία της Naval Group στην κοντινή Λοριάν, αν θελήσει να ρίξει μια γρήγορη ματιά στις φρεγάτες Belharra που κατασκευάζονται εκεί. Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, το προσεχές πρόγραμμα Μητσοτάκη περιλαμβάνει πολλά εργοτάξια, με προτεραιότητα τις περιοχές όπου προχωρούν μεγάλα έργα υποδομών, όπως η Θεσσαλονίκη, τα Χανιά (για τον ΒΟΑΚ) και η Δυτική Ελλάδα.
Σπριντ για την Ουάσιγκτον
Παράλληλα, δεν ξεχνάμε καθόλου το πολυαναμενόμενο ταξίδι στην Ουάσιγκτον. Οι συζητήσεις για τον προγραμματισμό του είναι σε εξέλιξη, με την ελληνίδα πρέσβη στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, να έχει κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και να έχει ενεργοποιήσει όλους τους σχετικούς διαύλους. Οι πληροφορίες μου συγκλίνουν στο ότι οι ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι εντός του Μαρτίου ή του Απριλίου, με στόχο σε κάθε περίπτωση να μην περάσει το πρώτο εξάμηνο του 2022 χωρίς συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.