Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
«Μέσα στο 2022 μία ελληνική φρεγάτα και ένα υποβρύχιο θα μπορέσουν να συμμετάσχουν ως συνοδεία του αεροπλανοφόρου "Σαρλ ντε Γκολ" (Charles-de-Gaulle) στην ανάπτυξη της γαλλικής αεροναυτικής ομάδας στην Ανατολική Μεσόγειο» επισημαίνει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας της Γαλλίας στρατηγός Τιερί Μπυρκάρ (Thierry Burkhard), αναφερόμενος στο νέο επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας, μετά την αμυντική συμφωνία των δύο χωρών.
Ο στρατηγός Μπυρκάρ, ο οποίος σήμερα συναντάται με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο στην Αθήνα, στέλνει εμμέσως μηνύματα και στην Τουρκία υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία είναι προσηλωμένη στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Επιπλέον σχολιάζει πως η ενίσχυση της Ελλάδας με γαλλικά όπλα διευκολύνει τη διαλειτουργικότητα της στρατιωτικής συνεργασίας.
Ο συντονισμός Ελλάδας - Γαλλίας για το στρατιωτικό σκέλος της αμυντικής συμφωνίας των δύο χωρών έχει αρχίσει. Ποιος είναι ο «οδικός χάρτης»;
Πρώτον, θα ήθελα να υπογραμμίσω το γεγονός ότι δεν περιμέναμε την υπογραφή αυτού του οδικού χάρτη για να αναπτύξουμε κοινές δραστηριότητες. Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι παλαιά, όμως σήμερα περνάμε σε νέο επίπεδο. Μετά την υπογραφή του οδικού χάρτη από τον στρατηγό Φλώρο και εμένα, οι Ενοπλες Δυνάμεις και οι υπηρεσίες των χωρών μας θα διοργανώσουν σύντομα μια σειρά διμερών συσκέψεων - με την ονομασία «Συναντήσεις Γενικού Επιτελείου» - ώστε να καθοριστούν λεπτομερώς οι δραστηριότητες που σκοπεύουμε να αναπτύξουμε τα επόμενα χρόνια. Πέρα από τους παραδοσιακούς χώρους του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, αντικείμενο θα είναι επίσης νέοι τομείς δράσης όπως το Διάστημα και ο Κυβερνοχώρος. Για το 2022, μπορούμε ήδη να αναφερθούμε στη συμμετοχή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην ανάπτυξη της γαλλικής αεροναυτικής ομάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ετσι, μία ελληνική φρεγάτα και ένα υποβρύχιο θα μπορέσουν να συμμετάσχουν ως συνοδεία του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ». Οι γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις πρόκειται επίσης να δεσμεύσουν θαλάσσια και εναέρια μέσα στην επόμενη έκδοση της πολυμερούς άσκησης Medusa.
Στον χερσαίο τομέα, όπου η συνεργασία έχει σημειώσει μικρότερη πρόοδο, οι στόχοι είναι φιλόδοξοι. Ειδικότερα, θέλουμε φέτος να πολλαπλασιάσουμε τις ανταλλαγές, για παράδειγμα, μέσα από συμμετοχές σε ασκήσεις επιχειρησιακής ετοιμότητας, να αναπτύξουμε την πρακτική ανταλλαγής σχολίων και εμπειριών από τις επιχειρήσεις μας ή να εγκαινιάσουμε μια συνεργασία στον τομέα υποστήριξης επιχειρήσεων.
Θεωρείτε ότι η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας με την πρόσφατη συμφωνία στέλνει μηνύματα σε χώρες που επιλέγουν επιθετική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τη σταθερότητα στην περιοχή;
Με τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης που εντάσσεται αποφασιστικά στο πλαίσιο των αμοιβαίων δεσμεύσεών μας στα πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν τη δυνατότητα να δράσουν μαζί υπέρ της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της ενίσχυσης της κυριαρχίας της Ευρώπης. Συμβάλλουμε έτσι στην ειρήνη και τη διεθνή σταθερότητα. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν τον περασμένο Σεπτέμβριο, η συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον καμιάς χώρας ειδικά. Η Γαλλία αποδίδει τη μεγαλύτερη δυνατή σημασία στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, μιας στρατηγικής περιοχής για την Ευρώπη. Είναι επίσης προσηλωμένη στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, μέρος του οποίου είναι και το Δίκαιο της Θάλασσας. Η εμβάθυνση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας θα ενισχύσει επίσης τη συνοχή, τη διαλειτουργικότητα και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των στρατευμάτων μας. Ολα αυτά συνεισφέρουν στην προαγωγή μιας στρατηγικής αλληλεγγύης στη βάση ισορροπημένων συνεταιρισμών και πολύ συγκεκριμένων συνεργασιών, γεγονός που αποτελεί τον πρώτο και σημαντικότερο λίθο στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.
Πόσο θα βοηθήσει ο εξοπλισμός της Ελλάδας με γαλλικά οπλικά συστήματα (Belh@rra, Rafale) τη διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών;
Με την ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής κουλτούρας, η διαλειτουργικότητα αποτελεί τον δεύτερο στόχο του οδικού χάρτη. Η διαλειτουργικότητα, που είναι η ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας να επιχειρούν από κοινού, στηρίζεται μεταξύ άλλων στην τεχνική συμβατότητα. Οταν λοιπόν χρησιμοποιούμε τους ίδιους εξοπλισμούς (Rafale) ή την ίδια οικογένεια εξοπλιστικών προγραμμάτων (Belh@rra), η τεχνική διαλειτουργικότητα διευκολύνεται. Σκέπτομαι συγκεκριμένα τα θέματα συνδεσιμότητας που είναι κεντρικής σημασίας για τις μελλοντικές μάχες. Για τις Ενοπλες Δυνάμεις μας λοιπόν, αυτή η σύγκλιση στα θέματα των μεγάλων εξοπλισμών είναι ένα εξαιρετικό νέο. Πέρα από την τεχνική πτυχή, η διαλειτουργικότητα στηρίζεται σε κοινές διαδικασίες και σε κοινή επιχειρησιακή κουλτούρα. Η αποστολή Σκύρος όπου η ελληνική Πολεμική Αεροπορία υποστήριξε την ανάπτυξη γαλλικών δυνάμεων ή ακόμα η άσκηση Ηνίοχος, στην οποία συμμετείχαν γαλλικές δυνάμεις Αέρος και Διαστήματος, καθώς και το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας, δείχνουν την έκταση των δεσμών μας και αναδεικνύουν τη σημασία που αποδίδουμε στις κοινές ασκήσεις. Η συμμετοχή φρεγατών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε ασκήσεις υψηλού επιπέδου, όπως η Polaris, τον περασμένο Δεκέμβριο, καταδεικνύει τη βούληση να ενισχύσουμε την ικανότητά μας για συνεργασία στο ανώτερο φάσμα των επιχειρήσεων.
Αυτά είναι τα θέματα που πραγματεύεται ο οδικός χάρτης, που καθορίζει φιλόδοξους και συγκεκριμένους στόχους σε θέματα διμερούς συνεργασίας.