Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Υψηλότερες επιδοτήσεις για την απόκτηση ηλεκτρικών ΙΧ και ταξί αναγγέλλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα από τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Ο Κώστας Σκρέκας μιλώντας κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου ecomobility της HAEE (Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας) έκανε γνωστό πως στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει τη νέα δράση, η οποία και θα τρέξει από τον Απρίλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», με το νέο πρόγραμμα η επιδότηση για την αγορά νέου ηλεκτρικού ΙΧ αυτοκινήτου από τα φυσικά πρόσωπα αναμένεται να ξεπεράσει τις 8.000 ευρώ από το ανώτατο όριο που ίσχυε στον πρώτο κύκλο και ο οποίος έκλεισε έπειτα από ενάμιση χρόνο, και ήταν στα 6.000 ευρώ.
Συνολικά ο δεύτερος κύκλος του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» θα περιλαμβάνει πόρους της τάξεως των 30 με 40 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν πηγές των «ΝΕΩΝ», και θα προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και αδιάθετα κονδύλια του πρώτου κύκλου του προγράμματος. Και στη νέα χρηματοδοτική δράση θα προβλέπονται επιδοτήσεις και για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, δίκυκλα και τρίκυκλα, ενώ στους δικαιούχους φυσικά θα είναι και τα νομικά πρόσωπα (εταιρείες).
Στην ίδια χθεσινή εκδήλωση ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανήγγειλε και πακέτο επιδότησης 20.500 ευρώ για την αγορά νέων ηλεκτρικών ταξί. Η ενίσχυση συνολικά θα ανέρχεται στα 22.500 ευρώ, όπως συμπλήρωσε ο Κώστας Σκρέκας, καθώς κατά τις πληροφορίες θα προβλέπεται και κίνητρο 2.000 ευρώ για απόσυρση.
Σύμφωνα με πηγές των «ΝΕΩΝ», το ύψος του προγράμματος για τα ηλεκτρικά ταξί θα είναι γύρω στα 40 εκατ. ευρώ. Το προηγούμενο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» έτρεξε ικανοποιητικά. Οπως σημείωσε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου έκλεισε με 18.000 αιτήσεις για απόκτηση ηλεκτροκίνητων ΙΧ, ποδηλάτων και δικύκλων. Σύμφωνα με την ίδια, στην αγορά δημιουργήθηκε ένας κύκλος εργασιών 70 εκατ. ευρώ και εκ των αιτήσεων το 69% αφορούσε ποδήλατα, το 22% δίκυκλα και το 10% οχήματα. Η ίδια ανήγγειλε ότι τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στο κόστος δημόσιας φόρτισης από το 24% στο 6%.
ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ. Εντυπωσιακή είναι όμως και η διείσδυση της ηλεκτροκίνησης των οχημάτων. Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έκανε γνωστό ότι το 2021 ταξινομήθηκαν 6.967 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έναντι μόλις 480 το 2019. Ετσι, σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσοστό στην αγορά εκτινάχθηκε στο 7% από 0,4%. «Σήμερα η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή αγορά με το μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.
Ο υπουργός μίλησε και για τις δημόσιες μεταφορές, λέγοντας πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια των πρώτων 770 από 1.300 λεωφορείων. Από τα 770 τα 350 είναι αμιγώς ηλεκτρικά, τα 120 υβριδικά και τα 300 με καύσιμο το CNG (πεπιεσμένο φυσικό αέριο). Ο Κώστας Σκρέκας τόνισε επίσης ότι το 2021 αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ για τις ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, με τον στόχο που είχαμε θέσει στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα να υπερκαλύπτεται κατά 186%.
Συνολικά, ταξινομήθηκαν 6.976 ηλεκτρικά οχήματα, έναντι στόχου για 3.750 νέες ταξινομήσεις. Τα νέα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα που κυκλοφόρησαν στους ελληνικούς δρόμους τους τελευταίους 12 μήνες είναι υπερτριπλάσια από τα 2.135 το 2020, γεγονός που δείχνει ότι με σταθερά βήματα η ηλεκτροκίνηση εμπεδώνεται στη συλλογική αντίληψη.
ΦΟΡΤΙΣΤΕΣ. Ανάμεσα στα μεγάλα ζητήματα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης είναι και η φόρτιση. Τα δημόσια σημεία φόρτισης. Ο Καραμανλής είπε ότι σήμερα έχουν εγκατασταθεί 1.200 δημόσια προσβάσιμοι φορτιστές από μόλις 58 το 2019. Στόχος είναι το 2025 να ανέλθουν στους 12.000 και το 2030 σε 25.000.
Από την πλευρά της η Σδούκου τόνισε ότι σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό του ΥΠΕΝ αγγλικός οίκος, το 2030 θα απαιτηθούν 90.000 δημόσιες υποδομές φόρτισης. Η ίδια πρόσθεσε ότι ένα από τα ζητήματα είναι το υψηλό κόστος δημόσιας φόρτισης με τις τιμές χρέωσης να κινούνται στα 0,45 με 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα και οι τιμές στην ταχυφόρτιση να ανέρχονται στα 0,60 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα, η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6%.
Η ίδια μίλησε και για τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων των δήμων. Οπως είπε, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου 330 δήμοι και για τους πρώτους 35 έχουν χωροθετηθεί 2.200 κοινόχρηστοι φορτιστές. Στόχος είναι οι 11.000. Η Σδούκου ανακοίνωσε επίσης την εκκίνηση προγράμματος επιδότησης 80 εκατ. ευρώ για υποδομές φόρτισης σε μη εμπορικά σημεία και περιοχές της χώρας.