Ο Εμφύλιος Πόλεμος που έριξε την Ελλάδα στο χάος τα χρόνια 1946-49 ήταν έργο του τότε αρχηγού του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη, ο οποίος απέκρυψε την εντολή του Στάλιν να αποφευχθεί η ένοπλη σύγκρουση. Τις αποκαλύψεις αυτές κάνει σήμερα – έπειτα από 30 χρόνια – σε εβδομαδιαίο περιοδικό ο Μάρκος Βαφειάδης. Η δήλωση του Μάρκου Βαφειάδη αποκτά σήμερα ιδιαίτερη αξία, γιατί όπως είναι γνωστό ο πρώην αρχιστράτηγος του κουμμουνιστικού στρατού ζει σήμερα στη Σοβιετική Ενωση και είναι ένα από τα πιο έμπιστα στους Ρώσους ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ.

Στη συνέντευξή του ο Βαφειάδης αναφέρεται εκτενώς στα λάθη που έγιναν – λάθη που οδήγησαν στη διαφωνία του με τον Ζαχαριάδη. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας υποτιμήθηκαν οι δυνατότητες μιας ειρηνικής λύσης του εσωτερικού προβλήματος.

Τα περιθώρια δεν είχαν εξαντληθεί και υπήρχαν δυνατότητες να αποφευχθεί ο Εμφύλιος Πόλεμος. Για τον Στάλιν λέει ότι είχε συστήσει στον Παρτσαλίδη, το 1946 να συμμετάσχει το ΚΚΕ στις εκλογές, αλλά τη σύσταση αυτή την απέκρυψε ο Ζαχαριάδης από την Κεντρική Επιτροπή.

Μιλώντας, τέλος, για τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, δήλωσε ότι ανταποκρίνεται στα σύγχρονα προβλήματα.

Το περιβάλλον

προστατεύεται μόνο

για τους τουρίστες…

Η επέτειος της Παγκόσμιας Διακηρύξεως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ γιορτάζεται σ’ όλο τον κόσμο αύριο 10 Δεκεμβρίου και με την ευκαιρία αυτή η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του πολίτη οργάνωσε συζήτηση χθες στον Δικηγορικό Σύλλογο με θέμα την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας.

«Είναι ερώτημα κατά πόσον τηρούνται στην πράξη και για ποιους τα συνταγματικά κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε στην ομιλία του ο καθηγητής Φαίδων Βεγλερής, «κι ακόμα πόσο το ίδιο το Σύνταγμα αφήνει, με τη φραστική του διατύπωση, «παράθυρα» για καταστρατήγηση». Παίρνοντας ως παράδειγμα χαρακτηριστικό τη συνταγματική διάταξη περί προστασίας του περιβάλλοντος ο ομιλητής εξέφρασε τον φόβο ότι «το περιβάλλον προστατεύεται μόνο για τους τουρίστες, ή για όσους έχουν συμφέρον και δύναμη να το εκμεταλλευτούν. Πού είναι λοιπόν η ισότητα των Ελλήνων;».

Τονίζοντας ακόμα τους κινδύνους που περικλείει η αοριστία των διατάξεων, ο ομιλητής αναφέρθηκε στα σωματεία που ενώ υποτίθεται ότι είναι ελεύθερα, υπάρχουν ταυτόχρονα ειδικές διατάξεις με περιορισμούς για τους φοιτητές που μπορούν να φτάσουν ως την υποχρεωτική συμμετοχή τους σε σωματεία!

«Είναι απαράδεκτο μετά από 7 χρόνια που όλοι λέμε ότι καταπιεστήκαμε, να θεσπίζεται ένα Σύνταγμα με τέτοιες ατέλειες», κατέληξε ο ομιλητής. «Και είναι ακόμα πιο ανησυχαστική η εμφάνιση τώρα νομοσχεδίου που προτείνει το μέτρο των εκτοπίσεων, καταπάτηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».