Tα καλά νέα έρχονται από το μέτωπο των κλινικών μελετών: το ισραηλινό εισπνεόμενο φάρμακο κατά της Covid-19 που έχει χορηγηθεί σε τριάντα έλληνες ασθενείς έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Και μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ζητηθεί η έγκρισή του, ώστε στη συνέχεια να καταστεί δυνατό να παρασκευασθεί μαζικά. Οπως έχει αποδειχθεί και με τα εμβόλια, η επιστήμη κάνει άλματα.

Για να έχουν αποτελέσματα όμως αυτά τα άλματα, χρειάζεται και η δική μας συνεργασία. Και εδώ βρίσκονται τα κακά νέα. Ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει μειωθεί στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, κάτι που αποδίδεται στο ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Το τείχος της ανοσίας δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί. Και οι μεταλλάξεις του ιού έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης. Ηδη χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αποτροπής και Ελέγχου των Ασθενειών έθεσε στο «βαθύ κόκκινο» 13 ελληνικά νησιά.

Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο να πληγεί ο τουρισμός, τον οποίο έχει τόση ανάγκη η χώρα μας για να αρχίσει να ανακάμπτει. Αλλά και να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, με όλες τις συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο για το σύστημα υγείας, την οικονομία και την καθημερινότητά μας. Ενας τρόπος υπάρχει να το αποφύγουμε: να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις και να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, παντού, στα εξειδικευμένα κέντρα, στα σπίτια και στους τόπους διακοπών. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, δεν επιτρέπεται να δειλιάσουμε.