Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Πρώτη «πρόβα» τουρισμού με ασφαλείς ζώνες κυκλοφορίας ακόμα και εντός της άνοιξης θέλει η κυβέρνηση και για την εξέλιξη της σεζόν επιμένει τόσο στο τρίπτυχο «ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, μοριακά τεστ και πλήθος rapid tests» όσο και σε στρατηγική δύο πυλώνων. Αφενός δηλαδή θα επιχειρήσει να αυξήσει την πίεση για συμφωνία των Ευρωπαίων και γρήγορες διαδικασίες, χτυπώντας ευθέως καμπανάκι για τυχόν χαμένους μήνες στη γραφειοκρατία, αφετέρου θα κλειδώσει περισσότερες διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες.
Σε πρώτη φάση πάντως η προσοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στρέφεται στην επόμενη εβδομάδα, καθώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αποκαλύψει τη νομοθετική πρόταση της Κομισιόν για το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» (Digital Green Pass), που η Ελλάδα έφερε ως ιδέα στο τραπέζι τον περασμένο Ιανουάριο. Ομως όσο και αν η Ευρώπη δείχνει να ανεβάζει ρυθμούς και η συζήτηση της 17ης Μαρτίου είναι πλέον κοντά, απομένουν πολλές «δύσκολες» λεπτομέρειες, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, για την υιοθέτηση του τελικού συστήματος. Εξού και ο προβληματισμός μαζί με εναλλακτικούς τρόπους για να ανοίξουν το συντομότερο… πράσινα μονοπάτια σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες δεν βρίσκονται μόνο στην ατζέντα της Ελλάδας, αλλά κερδίζουν έδαφος στον ευρωπαϊκό Νότο (Κύπρος, Ισπανία, Μάλτα κ.ά.) με στήριξη μεταξύ άλλων από Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Εσθονία κ.λπ.
Ανοιγμα τουρισμού. Η ελληνική πλευρά έχει «ζωηρή» γραμμή συνεννόησης με τη Βρετανία και δεν αποκλείονται εξελίξεις σύντομα, ενώ κατά πληροφορίες στο ραντάρ της βρίσκονται ή μπαίνουν προσεχώς και άλλες σημαντικές αγορές, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Κίνα. Εξάλλου με βάση τον οδικό χάρτη του Μαξίμου επιδιώκεται άνοιγμα σεζόν πριν από τον Ιούνιο, άρα στο δίμηνο Απριλίου - Μαΐου, με εμβολιασμένους από το Ισραήλ - προφανώς υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας. Προκαταρκτικές συζητήσεις που έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό με συνδρομή άλλων υπηρεσιών (του υπουργείου Εξωτερικών κ.ά.) επιβεβαιώνει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι σε επίπεδο Ευρώπης θα υπάρξει συμφωνία για το e-πιστοποιητικό. Ο ίδιος όμως υπογράμμισε, μιλώντας στο δίκτυο CNN, δύο προϋποθέσεις για την αύξηση της ζήτησης: «Να προχωρήσουν τα προγράμματα εμβολιασμού (…) Να υπάρχει σαφήνεια σχετικά με τους εσωτερικούς περιορισμούς».
Για ταχείς ρυθμούς επεξεργασίας πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις για την υιοθέτηση κοινού πλαισίου διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος με τη φράση «σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί» είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «στόχος μας είναι η διευκόλυνση των ασφαλών μετακινήσεων, ώστε να μη χαθεί το ευρωπαϊκό και το ελληνικό καλοκαίρι». Με αυτά τα δεδομένα, το μεγαλύτερο στοίχημα συντονισμού και ταχύτητας αφορά πλέον τη δημιουργία ενιαίας «πύλης» όπου θα συνδέονται όλα τα εθνικά συστήματα, γεγονός που θα απαιτήσει τρεις μήνες τεχνικών εργασιών και το οποίο χαρακτηρίζεται ως «δύσκολη υπόθεση» από έμπειρους διπλωμάτες.
«Θα πρέπει να καταρτιστούν και να δημοσιοποιηθούν εθνικές λίστες πιστοποιημένων εκδοτικών Αρχών και εθνικών μητρώων πιστοποίησης» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην τελευταία επιστολή της προς τους 27 και εξηγεί ότι «οι Αρχές μιας χώρας χρειάζονται διαβεβαιώσεις ότι είναι αξιόπιστες οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε ένα πιστοποιητικό που εκδόθηκε από άλλη χώρα, ότι το πιστοποιητικό είναι αυθεντικό και ανήκει στον κάτοχό του».