Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Με τέσσερις συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις κάνει ποδαρικό στην άνοιξη το ελληνικό Χρηματιστήριο, με στόχο να καλύψει περαιτέρω το χαμένος έδαφος του Ιανουαρίου και να επιστρέψει ξανά σε θετικό πρόσημο το 2021. Ο Μάρτιος και το νέο πενθήμερο ξεκινούν με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ μία ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, μετά την άνοδο κατά 5,73% τον περασμένο μήνα. Ανάλογες ήταν τον Φεβρουάριο και οι επιδόσεις των τραπεζικών μετοχών με τον κλαδικό τους δείκτη να καταγράφει κέρδη 1,64%.
Παρά τις ανοδικές τάσεις ωστόσο δεν αναπληρώθηκαν οι απώλειες που είχαν καταγραφεί στο ξεκίνημα της χρονιάς. Ετσι, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης ολοκλήρωσε το πρώτο δίμηνο του 2021 με πτώση 2,05% και οι τραπεζικοί τίτλοι με μεσοσταθμικές απώλειες 9,78%. Αντιστροφή τάσεων το προηγούμενο διάστημα όμως δεν είχαμε μόνο στις μετοχές, αλλά και στα ομόλογα. Με τη μείωση των αγορών κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ και τις προσδοκίες για ανάκαμψη στο δεύτερο μισό του 2021 και για ενίσχυση του πληθωρισμού, τα ομόλογα καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον, η απόδοση του 10ετούς τίτλου του ελληνικού Δημοσίου βρίσκεται πάνω από το 1%, σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ. Σύμφωνα με αναλυτές, η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί από τις μακροοικονομικές προοπτικές. Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ΑΕΠ της χώρας στο β' εξάμηνο της χρονιάς θα αποτελέσει ο τομέας του τουρισμού. Οι οικονομολόγοι της Alpha Bank σε νέα τους έκθεση υπογραμμίζουν ότι παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι ευρωπαϊκές χώρες ως προς τη διανομή των εμβολίων, το 2021 η επιτάχυνση και η αποτελεσματικότητα των εμβολιαστικών προγραμμάτων, σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές (αυστηρότερα πρωτόκολλα υγείας, αύξηση των rapid tests), αναμένεται να οδηγήσουν σε σταδιακή χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και ήπια ανάκαμψη του τουρισμού, κυρίως από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
«Η ταχεία ολοκλήρωση και αποτελεσματικότητα των εμβολιαστικών προγραμμάτων τόσο στη χώρα μας, όσο και στις χώρες, οι οποίες - παραδοσιακά - καταλαμβάνουν σημαντικό μερίδιο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης στην Ελλάδα, θα είναι κρίσιμης σημασίας για την αύξηση της τουριστικής ζήτησης, επιτρέποντας μεγαλύτερη χαλάρωση των περιορισμών και βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης» τονίζει η Alpha Bank στην ίδια ανάλυση.
Οπως εξηγεί, άνω του 1/4 των πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε λάβει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού μέχρι και την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ ανερχόταν σε 13,2%. Στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία αλλά και στην Κύπρο, τα αντίστοιχα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού κυμαίνονταν μεταξύ 3,8%-4,3%, ενώ στη Ρωσία σε 1,5%.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ. Πρόκειται για μία κρίσιμη παράμετρο, δεδομένου ότι συνολικά από τις προαναφερθείσες χώρες προήλθε σχεδόν το 40% των εισερχόμενων τουριστών το 2019. Κατά την Alpha Bank, «η σταδιακή επιστροφή της τουριστικής κίνησης στην κανονικότητα αναμένεται από το καλοκαίρι του 2021. Ο τουριστικός κλάδος θα πρέπει να προετοιμαστεί εγκαίρως, υιοθετώντας τους ενδεδειγμένους κανονισμούς ασφαλείας τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους εργαζομένους» υπογραμμίζει η τράπεζα.
Επισημαίνει ωστόσο ότι η ανάκαμψη του κλάδου, στα επίπεδα του 2019, αναμένεται παγκοσμίως να διαρκέσει έως και τέσσερα χρόνια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του UNWTO που περιλαμβάνεται σε πρόσφατη αναφορά (World Tourism Barometer, January 2021), το 51% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη αναμένει επιστροφή του διεθνούς τουρισμού στα προ της πανδημίας επίπεδα (2019) το 2023 και το 35% από το 2024 και μετά.