Η λίρα παραμένει στον βυθό παρά τις παρεμβάσεις

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα παραμένει η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου και ενώ επίκειται η συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, με τους επενδυτές να περιμένουν να δουν εάν θα υπάρξει και άλλη αύξηση στο βασικό επιτόκιο. Η ισοτιμία διαμορφώνεται στο 7,84 έναντι του δολαρίου, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Οκτωβρίου.

Πολύ μακριά από τον στόχο ο πληθωρισμός στην Αγγλία

Ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο μετά το πρόσφατο χαμηλό πέντε ετών, όπως έδειξαν νέα στοιχεία. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,5% τον Σεπτέμβριο από 0,2% τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε η βρετανική στατιστική υπηρεσία. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τιμές τροφίμων, αυξήθηκε κατά 1,3%. Ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη πολύ μακριά από τον επίσημο στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας, που είναι 2%.

Ζήτηση-ρεκόρ για το κοινωνικό ομόλογο της ΕΕ

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε η ζήτηση, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση άρχισε να εκδίδει ομόλογα. Το βιβλίο παραγγελιών κατέγραψε ζήτηση ύψους 233 δισ. ευρώ  για τα πρώτα λεγόμενα κοινωνικά ομόλογά της. Η πώληση είναι η πρώτη που γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος SURE, ενός προγράμματος που στόχο έχει την παροχή δανείων έως 100 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη, για να στηριχθούν οι προσπάθειές τους να διατηρήσουν τους εργαζομένους στις θέσεις τους κατά τη διάρκεια του COVID-19.

Πιο αυστηροί κανόνες για

τις ψηφιακές υπηρεσίες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά πιο αυστηρούς κανόνες για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών, όπως οι διαδικτυακές πλατφόρμες και αγορές, καθώς και δεσμευτικό μηχανισμό κατά του παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν δύο εκθέσεις νομοθετικής πρωτοβουλίας με τις οποίες καλείται η ΕΕ να εξετάσει και να αντιμετωπίσει ελλείψεις της ισχύουσας νομοθεσίας όσον αφορά το ψηφιακό περιβάλλον. Οι υφιστάμενοι κανόνες για τις ψηφιακές υπηρεσίες έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητοι για πολλά χρόνια, από τη θέσπιση της οδηγίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο.