Πριν από λίγες ημέρες με δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet» έκανε γνωστές τις καταγγελίες του προέδρου της επιτροπής ενέργειας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) Νετζντέτ Παμίρ, σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν ετοιμάζει την ιδιωτικοποίηση του κρατικού πετρελαϊκού ομίλου TPAO.

Για την ακρίβεια, την πώληση πακέτου μετοχών μέσω δημόσιας προσφοράς της πετρελαϊκής TPAO και της εταιρείας φυσικού αερίου BOTAS που ανήκει στον ίδιο όμιλο. Ο Παμίρ είχε κάνει ανάλογες καταγγελίες και πριν από περίπου έναν μήνα καταγγέλλοντας για εθνική μειοδοσία την κυβέρνηση της Αγκυρας για τη μεταφορά των μετοχών της TPAO στο Κρατικό Ταμείο που επιτρέπει την πώληση μετοχών.

Το γαϊτανάκι των σεναρίων ξεκίνησε βασικά από τις δηλώσεις στα μέσα Αυγούστου του υπουργού Οικονομικών της χώρας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σύμφωνα με τις οποίες επιδιώκεται η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου της οικονομίας που θα προσδώσει «εθνική ανεξαρτησία» ώστε η τουρκική οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το μομέντουμ των σεναρίων για ιδιωτικοποίηση εντοπίζεται από την ημέρα των ανακοινώσεων για την ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Μάλιστα οι φήμες θέλουν να διεξάγονται και διαπραγματεύσεις με την κρατική εταιρεία του Κατάρ.  

Με αφορμή τα προαναφερόμενα, διπλωματικές πηγές και παράγοντες της αγοράς ενέργειας κρατούν «μικρό καλάθι» αναφορικά με τις προθέσεις της Αγκυρας να ιδιωτικοποιήσει τον πετρελαϊκό όμιλο, αφού τον χρησιμοποιεί ως βραχίονα για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής που είναι η αμφισβήτηση των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με πιο απλά λόγια, χωρίς κρατικό TPAO το «Oruc Reis» δεν θα μπορεί να βγαίνει βόλτες στο Αιγαίο…