Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια σύγχρονη επιδημία λόγω της παχυσαρκίας, της έλλειψης άσκησης και του στρες με εκτιμώμενο επιπολασμό παγκοσμίως γύρω στο 8%-10%. Αναφορές σχετικά με την ασθένεια που προκαλεί «έντονη διούρηση» παρατηρήθηκαν σε αιγυπτιακούς παπύρους κατά το 1500 π.Χ., ενώ για πρώτη φορά η λέξη «διαβήτης» χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Ελληνες το 230 π.Χ.
Οι διαβητικοί ασθενείς έχουν 2 έως 4 φορές αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, ενώ και η ανάπτυξη των καρδιαγγειακών επιπλοκών εμφανίζεται έως και 2 δεκαετίες νωρίτερα στους διαβητικούς ασθενείς σε σχέση με τους μη διαβητικούς. Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στη φαρμακευτική θεραπεία των διαβητικών ασθενών τα τελευταία χρόνια με τη χρήση των νεότερων αντιδιαβητικών φαρμάκων που μειώνουν αισθητά τον συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο, την καρδιακή ανεπάρκεια και τη νεφρική ανεπάρκεια. Ωστόσο, η επαναιμάτωση της στεφανιαίας νόσου σε διαβητικούς ασθενείς αποτέλεσε εδώ και πολλές δεκαετίες αντικείμενο σοβαρής επιστημονικής συζήτησης και αντιπαράθεσης. Σήμερα, η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου επαναγγείωσης πρέπει να λαμβάνεται από την «Ομάδα Καρδιάς» (Heart Τeam), που θα πρέπει να λειτουργεί σε κάθε καρδιολογικό κέντρο. Στη ομάδα αυτή, καρδιολόγοι και καρδιοχειρουργοί, συνεκτιμώντας τα συμπτώματα του ασθενούς, τα ευρήματα της στεφανιογραφίας, το καρδιογράφημα, το υπερηχογράφημα, το stress echo ή το σπινθηρογράφημα, αποφασίζουν για την καταλληλόλητα του ασθενούς για την εκάστοτε επεμβατική ή χειρουργική μέθοδο. Στόχος της ομάδας είναι το μέγιστο όφελος για τον ασθενή, με ταυτόχρονη μέριμνα για μείωση του διεγχειρητικού - επεμβατικού κινδύνου και του απαιτούμενου χρόνου αποθεραπείας.
Ως βάση της συζήτησης στο Heart Team χρησιμεύουν οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, όπου η αορτοστεφανιαία παράκαμψη (το γνωστό Bypass) ενδείκνυται για ασθενείς με σύμπλοκη ή πολυαγγειακή νόσο στεφανιαία νόσο (που όμως είναι αρκετά συχνή στον σακχαρώδη διαβήτη), ενώ η αγγειοπλαστική - stent - είναι μέθοδος εκλογής για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις των διαβητικών ασθενών που χρήζουν επαναγγείωσης. Μάλιστα, η αγγειοπλαστική δίνει τη δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών μεγάλης ηλικίας με πολλαπλές συννοσηρότητες, όπου ένα χειρουργείο ενδεχομένως εγκυμονεί υψηλό κίνδυνο για τον ασθενή. Η χρήση νεότερης γενιάς stents συνεισέφερε σημαντικά στη μείωση των ποσοστών επαναστένωσης.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η ορθή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου και της χοληστερόλης, η διακοπή καπνίσματος και η τακτική άσκηση πρέπει να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για τον διαβητικό ασθενή, καθώς προλαμβάνουν την εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου.
Ο Κώστας Τσιούφης είναι καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ