Ο Ραφαήλ στη Ρώμη

Είναι από εκείνες τις εκθέσεις που αποτελούν εμπειρίες ζωής καθώς μέσα σε έναν μόλις χώρο συγκεντρώνεται η αφρόκρεμα του έργου ενός σπουδαίου καλλιτέχνη. Θύμα του κορωνοϊού ωστόσο η έκθεση – αφιέρωμα στον Ραφαήλ με αφορμή τα 500 χρόνια από τον θάνατό του, αν και περιλαμβάνει περισσότερα από 200 έργα του, δεν πρόλαβε να υποδεχτεί παρά λιγοστούς επισκέπτες καθώς τρεις μέρες μετά τα εγκαίνιά της στη Ρώμη έβαλε λουκέτο κι είναι αμφίβολο αν θα υποδεχτεί ξανά επισκέπτες έως την προγραμματισμένη λήξη της στις 2 Ιουνίου. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος ένα έργο από τη μοναδική αυτή παρουσίαση που φέρει τον τίτλο «Ραφαήλ 1483 – 1520». Οσο θα περιηγείστε στις αίθουσες και θα βλέπετε τα ζωγραφικά αριστουργήματα ενός εκ των κορυφαίων της Αναγέννησης μέσα από το ενδιαφέρον βίντεο που ετοίμασαν οι διοργανωτές (περιλαμβάνει και ξενάγηση στα ιταλικά) σας προτείνουμε να σταθείτε στο αριστουργηματικό πορτρέτο του Πάπα Λέοντος Ι’ – εξαιτίας του οποίου παραιτήθηκε σύσσωμη η επιστημονική επιτροπή της Γκαλερία ντελί Ουφίτσι στη Φλωρεντία επειδή ενώ δεν ενέκρινε τη μετακίνηση του έργου, ο διευθυντής του μουσείου αγνόησε τη γνωμοδότηση και δάνεισε το έργο στην έκθεση -, αλλά και σε ένα σπάνιο ντοκουμέντο: την πολυσέλιδη επιστολή του Ραφαήλ προς τον Πάπα Λέοντα Ι’ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που αποτέλεσε τη βάση για το ένατο άρθρο του ιταλικού Συντάγματος.

https://www.scuderiequirinale.it/media/una-passeggiata-in-mostra

Μαίρη Αδαμοπούλου

Ελτον Τζον από το σπίτι

Το εν λόγω κονσέρτο θα μπορούσε να είχε τον τίτλο ή μάλλον τον υπότιτλο «Από τον καναπέ του σπιτιού μας στον καναπέ σας». O Ελτον Τζον έκανε και αυτός ό,τι μπορούσε για να διασκεδάσει τις ημέρες (και τις νύχτες) που βιώνει όλος ο πλανήτης εξαιτίας του κορωνοϊού και του υποχρεωτικού εγκλεισμού μας. Την Κυριακή 30 Μαρτίου παρουσίασε σε live streaming με τίτλο «iHeart Living Room Concert for America – Stay Home and listen #withme». Καλεσμένοι του από τον Ντέιβ Γκρόουλ και την Μπίλι Αϊλις και από τον Μπίλι Τζο Αρμστρονγκ των Green Day στη Μαράια Κάρεϊ. Και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες από το σπίτι τους παρουσίασαν κομμάτια όπως το «My hero» – ο Γκρόουλ το αφιέρωσε σε όσους είναι στην πρώτη γραμμή και κάνουν τα πάντα για εμάς -, η ακουστική εκδοχή του «Boulevard of Broken Dreams» των Green Day. «Ελπίζω όλοι να είναι ευτυχισμένοι και υγιείς» είπε ο τραγουδιστής και συμπλήρωσε: «Είναι τιμή μας να παίζουμε για όλους τώρα». Ο Ελτον Τζον έκλεισε τη βραδιά με το «Don’t Let the Sun Go Down on Me» στέλνοντας το εξής μήνυμα: «Οταν αυτό τελειώσει και θα τελειώσει, θα είμαι έξω και θα παίξω πάλι για εσάς».

https://www.youtube.com/watch?v=7I4ekM6t2XU&feature=youtu.be

Γιώργος Σκίντσας

«Πέτρος και λύκος» στο ΛΟΝΔΙΝΟ

Χαρούμενα κοστούμια με φωτεινά χρώματα, πράσινα και κίτρινα φώτα δημιουργούν την ψευδαίσθηση ακτίνων του ήλιου που διαπερνούν μέσα από τα φύλλα, ακόμη και τα μπλε μαλλιά και τη γενειάδα του αφηγητή. Αυτό τον ρόλο στο αριστουργηματικό παραμύθι του Σεργκέι Προκόφιεφ «Ο Πέτρος και ο λύκος» τον ανέλαβε ο ηθοποιός Γουίλ Κεμπ, ο οποίος εισήγαγε τους λιλιπούτειους θεατές του Κόβεντ Γκάρντεν στους χαρακτήρες του έργου και εξηγούσε τα μυστικά τους μοτίβα: τα φλάουτα μιμούνται τα πουλιά, το κλαρινέτο τη γάτα, τα έγχορδα τον Πέτρο κ.λπ. Τη μαγεία του κόσμου που δημιούργησε ο σπουδαίος ρώσος συνθέτης αναπαράστησαν το 2010 οι πιο νέοι και ταλαντούχοι χορευτές της Βασιλικής Ακαδημίας Μπαλέτου. Μοναδικός ενήλικος στο καστ – εκτός από τον αφηγητή – ο εκκεντρικός, αμφιλεγόμενος αλλά σίγουρα εντυπωσιακός Σεργκέι Πολούνιν, που υπό τις οδηγίες του χορογράφου Μάθιου Χαρτ ενσαρκώνει τον ρόλο του λύκου. Η παράσταση αυτή ξεκίνησε το διαδικτυακό της ταξίδι την Παρασκευή μέσα από το πρόγραμμα της Royal Opera House #OurHouseToYourHouse. Ηταν η αρχή για τις δωρεάν διαδικτυακές προβολές στο YouTube στο Facebook ή on demand στην επίσημη σελίδα της όπερας. Την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα – ώρα Αγγλίας – θα μεταδοθεί η όπερα του Χέντελ (παραγωγής 2009) εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία «Ακης και Γαλάτεια» με την Ντανιέλ ντι Νίεσε και τον Τσαρλς Βόρκμαν, ενώ στις 10 Απριλίου θα ανοίξει η διαδικτυακή αυλαία για το αριστούργημα του Μότσαρτ «Ετσι κάνουν όλες» (παραγωγή 2010), σε μουσική διεύθυνση Τόμας Χένγκελμπροκ.

https://www.roh.org.uk/

Ζωή Λιάκα