Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Με την πανδημία να έχει εξαπλωθεί πλέον παντού, απειλώντας τόσο την παγκόσμια οικονομία όσο και εκατομμύρια ζωές, απαιτείται απόλυτα συντονισμένη διεθνής απάντηση. Οπως και στην οικονομική κρίση του 2008, το G20 πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο, ξεκινώντας από την εικονική σύνοδο κορυφής έκτακτης ανάγκης την επόμενη εβδομάδα. Το G20 είναι ο προφανής υποψήφιος για να διαδραματίσει τον ρόλο του παγκόσμιου συντονιστή.
Στις προηγμένες οικονομίες, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην περίπτωση του COVID-19 κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες η ιατρική υποδομή για την αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων είναι περιορισμένη. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, η αυξανόμενη πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού θα καταστήσει πιο δύσκολη την αγορά βασικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού εξοπλισμού. Δεν είναι καιρός για χαλαρή ή συμβολική δράση. Το G20 πρέπει επειγόντως να εγκρίνει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ιατρικής έκτακτης ανάγκης, την αποκατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Πρώτον, οι ηγέτες του G20 θα πρέπει να υιοθετήσουν πλήρως την αρχή της απομακρυσμένης συνεννόησης ακυρώνοντας τις υπόλοιπες συναντήσεις της ομάδας που έχουν προγραμματιστεί για το τρέχον έτος.
Δεύτερον, η ομάδα G20 πρέπει να δημιουργήσει ένα ταμείο για την υποστήριξη των προσπαθειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για τον συντονισμό της προσφοράς βασικού εξοπλισμού, όπως τα κιτ δοκιμών και οι μάσκες προσώπου.
Τρίτον, η ομάδα των 20 θα πρέπει να δώσει στον ΠΟΥ μια επίσημη έδρα στο τραπέζι συνομιλιών, όπως έχει ήδη κάνει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΟΣΑ.
Τέταρτον, τα κράτη-μέλη του G20 πρέπει να είναι προετοιμασμένα να βοηθήσουν τις χώρες χαμηλού εισοδήματος που δεν έχουν υποδομές, προβλέψεις, εμπειρογνωμοσύνη και προσωπικό για τη συγκράτηση της μετάδοσης.
Πέμπτον, η ομάδα των 20 θα πρέπει να υιοθετήσει μια δέσμη μέτρων έκτακτης ανάγκης για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη δημοσιονομικών κινήτρων, μέτρων για τη λειτουργία των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, δεσμεύσεων για την αποφυγή προστατευτικών μέτρων και μονομερούς υποτίμησης των νομισμάτων και ρυθμίσεις για την εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στο παγκόσμιο νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η Πάολα Σουμπάτσι είναι καθηγήτρια Διεθνών Οικονομικών στο Queen Mary Global Policy Institute του University of London