Αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες κινδυνεύουν να βρεθούν όσοι δεν τηρούν τα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας για τη μετάδοση του κορωνοϊού. Οι εισαγγελικές Αρχές βρίσκονται σε… επιφυλακή για την απαρέγκλιτη τήρηση του νόμου, με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετική πρόβλεψη για την τιμωρία με διετή φυλάκιση όσων παραβιάζουν τα μέτρα περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε με αφορμή τη ματαίωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Επιπλέον, όμως ο νέος Ποινικός Κώδικας έχει αυτοτελή διάταξη που επιγράφεται «Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών».      

Σε αυτήν προβλέπεται ρητά ότι όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια Αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια αν μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ακόμα και ισόβια κάθειρξη.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια διάταξη, όποιος από αμέλεια παραβιάζει τα μέτρα για τη διάδοση μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται κατά περίπτωση με χρηματική ποινή, παροχή κοινωφελούς εργασίας ή και φυλάκιση που φτάνει τα δύο έτη.