Με μια διεθνή διάσκεψη στο Βερολίνο την ερχόμενη Κυριακή κορυφώνονται οι διπλωματικές ενέργειες για τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου στη Λιβύη.  

Παρά την αποτυχία των προσπαθειών για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε συνεννόηση με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να συγκαλέσει για τις 19 Ιανουαρίου μια διάσκεψη για τη Λιβύη σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Στη διάσκεψη θα πάρουν μέρος δώδεκα χώρες και τέσσερις διεθνείς οργανισμοί: ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία, όπως επίσης Ηνωμένα Εθνη, ΕΕ, Αφρικανική Ενωση και Αραβική Λίγκα. Πέραν αυτού προσκαλούνται στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγέζ αλ Σαράζ και ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ. Για τη διάσκεψη αναμένεται να μεταβούν στο Βερολίνο μεταξύ άλλων οι πρόεδροι Βλαντιμίρ Πούτιν, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα μεταβεί ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.  

Στις διπλωματικές προσπάθειες για το «λιβυκό» πρωταγωνιστούν τόσο η καγκελαρία του Βερολίνου όσο και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Στόχος της γερμανικής διπλωματίας είναι να μην εξελιχθεί η Λιβύη σε δεύτερη Συρία. Μολονότι απέτυχε η μεσολάβηση Ρωσίας και Τουρκίας να υπογραφεί στη Μόσχα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος για τη διεθνή διάσκεψη στο Βερολίνο. «Υπάρχει ήδη ένα κείμενο στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν οι συμμετέχοντες» είπε ο Μάας. Το κείμενο θα δεσμεύει όλους τους υπογράφοντες ότι θα οδηγήσουν τα εμπόλεμα μέρη στη Λιβύη να αναζητήσουν μια πολιτική λύση και όχι μια στρατιωτική νίκη. Βασικός στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να περάσει στη συμφωνία την υλοποίηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ για τη Λιβύη.  

Εκτός «νυμφώνος». Η Ελλάδα δεν προσκαλείται στη διάσκεψη του Βερολίνου, μολονότι εξέφρασε εξαρχής το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στη λεγόμενη «διαδικασία του Βερολίνου» που ξεκίνησε η Γερμανία από τον Σεπτέμβριο του 2019. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε μετ’ επιτάσεως τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διεθνή διάσκεψη (συνέντευξη στο «ΒΗΜΑ», 29-12-19).

Η γερμανική κυβέρνηση σε επανειλημμένες ερωτήσεις των «ΝΕΩΝ» απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση για την άρνησή της να προσκληθεί η Ελλάδα. Η ερμηνεία που δίνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες είναι ότι εκτός των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συμμετέχουν τρίτες χώρες που εμπλέκονται άμεσα και ενεργά στον εμφύλιο της Λιβύης και τυχόν απόφαση για συμμετοχή και άλλων χωρών θα καθιστούσε αντιπαραγωγικό το σχήμα αναζήτησης λύσης.

Η επιχειρηματολογία δεν μπορεί να ικανοποιεί την Ελλάδα. Εάν ίσχυε τον Σεπτέμβριο που άρχισε η «διαδικασία του Βερολίνου», έπαψε να ισχύει μετά την «άκυρη» συμφωνία που υπέγραψε ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Σαράζ, ένα από τα εμπόλεμα μέρη στον εμφύλιο της Λιβύης.