Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στόχος της είναι η ανάδειξη νέων κωδίκων στην υποκριτική έκφραση και τη θεατρική φόρμα, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά τη νοηματική γλώσσα παράλληλα με τη φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου. Ετσι λοιπόν, μετά το ταξίδι στην αρχαία ελληνική τραγωδία, η θεατρική ομάδα κωφών Τρελά Χρώματα καταπιάνεται με το σύγχρονο έργο παρουσιάζοντας το «Περιμένοντας τον Γκοντό». Στην ένατη παραγωγή της η ομάδα, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Ελλης Μερκούρη, κωφοί ηθοποιοί που χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος και τη νοηματική και ομιλούντες ηθοποιοί μεταφέρουν το κοινό σ' έναν κόσμο αβέβαιο και αμφίρροπο.
«Σκοπός ήταν η σκηνική δράση που πραγματοποιείται να δημιουργεί την αίσθηση μιας πρωτόγνωρης θεατρικής εμπειρίας, τόσο για τους ηθοποιούς όσο και για τους θεατές. Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς οι ηθοποιοί, κωφοί και ακούοντες, πρέπει να συμπορεύονται απόλυτα. Αν δεν συνεργαστούν ολοκληρωτικά, δεν μπορεί να υπάρξει αυτή η καταπληκτική συνένωση και ενσωμάτωση των δύο κόσμων επί σκηνής» αναφέρει η σκηνοθέτρια μιλώντας στο «Νσυν». «Στη δική μας περίπτωση, μέσω της διαφορετικότητας του γλωσσικού κώδικα και της κουλτούρας που σχετίζεται με τους ίδιους τους καλλιτέχνες επί σκηνής, εκφράζεται ένας κόσμος που μοιάζει φαινομενικά διαφορετικός, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι εξίσου ανθρώπινος. Επιπλέον, αυτή η διαφορετικότητα της γλώσσας χρησιμοποιείται και από τους ομιλούντες ηθοποιούς, ενώ υπάρχει και μια αναπάντεχη ανατροπή στη φωνητική ερμηνεία των κωφών καλλιτεχνών, αποδεικνύοντας έτσι ότι είναι εφικτό να ξεπεραστεί οποιοδήποτε εμπόδιο».
Στη σκηνή, οι ηθοποιοί παρουσιάζονται ως ζευγάρια χαρακτήρων του Μπέκετ και εναλλάσσονται, παρουσιάζοντας διαφορετικά μοτίβα και εκδοχές. «Τα δυαδικά ζευγάρια αναδεικνύουν τις διαφορετικές προεκτάσεις των ανθρώπινων σχέσεων που έχουν ως μοτίβα την εξουσία και την καταπίεση. Αυτή η διαφορετικότητα στον τρόπο που συνδιαλέγονται τα διαφορετικά και ίσως ετερόκλητα άτομα επί σκηνής, οι διαφορετικές κουλτούρες και οι προεκτάσεις αυτών εμπλέκονται με σκοπό να μεταδώσουν ένα μήνυμα με διεθνή χαρακτήρα. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την τέχνη σε ένα χρήσιμο λειτουργικό εργαλείο που στόχο έχει την εξάπλωσή της σε κάθε επίπεδο, σε κάθε έθνος, σε κάθε λαό» επισημαίνει η Μερκούρη.
ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Ξεπερνώντας τις προκλήσεις, όπως η μεταφορά στη νοηματική ενός κειμένου ελλειπτικού όπως αυτού του Μπέκετ, η ομάδα έστησε μια σκηνική δράση που δένει μέσα από διαφορετικές μορφές τέχνης, το σωματικό θέατρο, το body music και το visual vernacular, το οποίο περιέχει στοιχεία ποίησης, παντομίμας και νοηματικής γλώσσας. «Ο κώδικας του σωματικού θεάτρου αποτελεί εξίσου λειτουργικό εργαλείο και στις δύο περιπτώσεις κωφών και ακουόντων καλλιτεχνών. Στο body music υπήρξε από πριν μια βιωματική προσέγγιση, έτσι ώστε να μπορέσουμε όλοι μας να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας και εφαρμογής αυτής της τόσο ιδιαίτερης μορφής τέχνης που σε κάνει να βγάζεις ήχο από το σώμα. Τέλος, το visual vernacular αποτέλεσε ένα εκφραστικό εργαλείο, το οποίο ξεκινήσαμε να το προσεγγίζουμε σε προηγούμενο έργο και μας ταίριαξε απόλυτα με τη συγκεκριμένη ιστορία των χαρακτήρων του Μπέκετ, ώστε να το εξελίξουμε αρκετά. Θα έλεγα ότι η χρήση του συνδυασμού όλων αυτών των διαφορετικών μορφών τέχνης και από τις δύο πλευρές των καλλιτεχνών μπορεί να προσφέρει στην καλλιτεχνική έκφραση, μεταδίδοντας ταυτόχρονα διαχρονικά μηνύματα στον άνθρωπο» καταλήγει η δημιουργός.
info
Τα ρούχα διηγούνται την ελληνική και μεσογειακή ιστορία τους ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση σε ένα γαλλικό μουσείο