Η έκθεση του ΣΕΒ που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που υποχρεώθηκε να ομολογήσει πλέον η ίδια η κυβέρνηση μετά τη βαριά της ήττα στις ευρωεκλογές. Πιστοποιεί ότι η μεσαία τάξη έπεσε θύμα μιας χωρίς προηγούμενο φορολογικής αφαίμαξης, οι στόχοι της οποίας ήταν μεν οικονομικοί, αλλά τα κίνητρα πολιτικά. Δεν ήταν, με άλλα λόγια, η οικονομική ανάγκη που οδήγησε σε αυτήν την επιλογή. Ηταν και μια συνειδητή πολιτική απόφαση τόσο με ιδεολογικά όσο και με μικροκομματικά χαρακτηριστικά.

Η απερχόμενη κυβέρνηση αντιμετώπισε ως εχθρό της τη μεσαία τάξη. Ανακάλυψε έναν ταξικό εχθρό σε ένα υπολογίσιμο μέγεθος της κοινωνίας, το οποίο είχε επιπλέον καταβάλει ήδη βαρύ τίμημα για την κρίση. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής; Η κυβέρνηση πήρε πολλά από τους πολλούς για να μοιράσει λίγα σε λίγους κάνοντας στην ουσία αναδιανομή της φτώχειας χωρίς να ωφελήσει κανέναν πραγματικά. Επιβάρυνε πολλούς για να απαλλάξει ελάχιστους από κάποια εξίσου ελάχιστα βάρη.

Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται στα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση του ΣΕΒ. Λένε αυτά τα στοιχεία πως για εισόδημα 20.000 ευρώ το κράτος «αφαιρεί» μέσω φόρων και εισφορών το 40%. Στα εισοδήματα των 40.000 ευρώ η «αφαίρεση» φτάνει το 60%. Είναι ηλίου φαεινότερον ποιος είναι ο αντίκτυπος αυτής της πολιτικής όχι μόνο στα νοικοκυριά, αλλά συνολικότερα στην οικονομία. Και είναι εξίσου σαφές πως αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει. Οχι ασφαλώς για να ξαναγίνει η ελληνική οικονομία μια οικονομία της κατανάλωσης.