Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Το ελληνικό ξενοδοχείο, παρά τη μεγάλη προσφορά του στην οικονομία και την κοινωνία, αφέθηκε απροστάτευτο έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Πίσω από τη δήθεν «αθώα» εικόνα ενός κατοίκου που νοικιάζει το σπίτι του σε επισκέπτες για να ενισχύσει το προσωπικό του εισόδημα, κρύβονται εταιρείες μεγαθήρια που ξεσπιτώνουν οικογένειες. Αυτή είναι η πραγματικότητα που οι ξενοδόχοι αναδεικνύουμε εδώ και χρόνια και σήμερα όλα τα διαθέσιμα στοιχεία μάς δικαιώνουν απόλυτα. Τα ενοίκια απογειώνονται ώς και πέντε φορές πάνω από τις τρέχουσες τιμές, περιοχές ολόκληρες χάνουν τη φυσιογνωμία τους, εγείρονται μείζονα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, όταν μέσα σε πολυκατοικίες οικογενειών μπορεί να βρίσκεται οποιοσδήποτε, αφού κανένας δεν ελέγχει κανέναν.
Το κοινωνικό αποτύπωμα είναι ξεκάθαρα αρνητικό. Γι' αυτό και όλοι οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί προορισμοί θεσπίζουν αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς. Εμείς είμαστε ακόμη στο... Μητρώο. Μόνο που από τα 120.000 ακίνητα που υπολογίζεται ότι διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις, στο Μητρώο εμφανίζονται μόνον τα 50.000. Τα υπόλοιπα κινούνται προφανώς στην γκρίζα ζώνη της παραοικονομίας. Σε 300 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα που χάνει το Δημόσιο. Σε 36.560 οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην τελευταία τριετία. Οποιο στοιχείο κι αν δει κανείς είναι αυτομάτως ένα σοβαρό πρόβλημα.
Η θέση μας λοιπόν είναι σαφής: Ναι σε μια τάση που ήρθε από το εξωτερικό αλλά με τους ίδιους κανόνες ανταγωνισμού κι ο πελάτης να είναι αυτός που στο τέλος αποφασίζει πού θα μείνει. Ζητάμε να λειτουργήσει, επιτέλους, πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο ρύθμισης της δραστηριότητας, το οποίο δεν θα ωφελήσει μόνον τους ξενοδόχους αλλά την ίδια την κοινωνία. Κάθε αδράνεια είναι ασυγχώρητη.