Οι αλλαγές φρουράς στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αποφασίστηκαν με στόχο να μην υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις στη συνοχή του στρατεύματος, σε μια περίοδο που η περιοχή μας χαρακτηρίζεται από αστάθεια και ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ευάγγελο Αποστολάκη ετοιμάζουν βαλίτσες για το ταξίδι στην Τουρκία, αλλά αντικατοπτρίζουν και τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στο «Πεντάγωνο» μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας.

Είναι ενδεικτικό ότι οι δύο στους τρεις αρχηγούς των Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων διατηρήθηκαν ή προήχθησαν: ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου έγινε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης παραμένει στο πηδάλιο του Πολεμικού Ναυτικού. Συνακόλουθα, χαμένος των κρίσεων θεωρείται ο μέχρι πρότινος αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος αποστρατεύτηκε. Τα δύο νέα πρόσωπα είναι ο αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης που ορίστηκε αρχηγός ΓΕΑ και ο αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς που έγινε αρχηγός ΓΕΣ.

Η ΣΥΝΘΕΣΗ. Πώς καταλήξαμε όμως στην παρούσα σύνθεση; Το συγκεκριμένο σχήμα στην ηγετική πυραμίδα του Στρατού, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, συζητιόταν εδώ και καιρό στο «Πεντάγωνο» από τη στιγμή που ο Πάνος Καμμένος είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από το υπουργείο Αμυνας και ήταν σχεδόν δεδομένο πως διάδοχός του θα ήταν ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Πληροφορίες αναφέρουν δε πως ο Πρωθυπουργός, αφού εμπιστεύτηκε στον Ευάγγελο Αποστολάκη τα ηνία του υπουργείου, του έδωσε και την ευχέρεια να προχωρήσει εν λευκώ στις αλλαγές που εκείνος θα έκρινε αναγκαίες.

Οι μετακινήσεις που έγιναν είναι πρόδηλο ότι φέρουν τη σφραγίδα του νέου υπουργού Αμυνας. Προτεραιότητά του ήταν να έχει καλή «χημεία» με τους αρχηγούς των τριών Οπλων και του ΓΕΕΘΑ. Αυτό δείχνει πρωτίστως η επιλογή του αντιπτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου για να ηγηθεί του ΓΕΕΘΑ. Οι δυο τους είχαν καλή συνεργασία στο διάστημα που ήταν ο ένας αρχηγός ΓΕΑ και ο άλλος αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Ο Αποστολάκης επέλεξε έναν ανώτατο στρατιωτικό με τον οποίο θα μπορεί και τώρα να συνεργάζεται καλά. Δεν αποκλείεται δε ο υπουργός Αμυνας να κατέληξε σ’ αυτή την επιλογή και διότι ο πτέραρχος – πλέον – αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου φαίνεται ότι διαθέτει αρκετά στοιχεία που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία του. Συνδυάζει τους χαμηλούς τόνους στη διοίκηση με την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα (έχει 4.400 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του και πετάει ακόμη με μαχητικά και άλλα αεροσκάφη). Μάλιστα, ο Χριστοδούλου, όπως και ο Αποστολάκης, τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει εμπειρία και πολλές παραστάσεις στο πεδίο της στρατιωτικής διπλωματίας χάρη στην πολυεθνική άσκηση Ηνίοχος που διοργάνωνε η Πολεμική Αεροπορία αλλά και στο διεθνές συνέδριο αεροπορικής ισχύος.

Για την προαγωγή του πάντως φαίνεται να μέτρησε και το γεγονός πως διατηρούσε καλές σχέσεις με την κυβέρνηση και το Μαξίμου. Για παρόμοιους λόγους, όπως όλα δείχνουν, διατηρήθηκε ως αρχηγός του ΓΕΝ ο αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης. Φυσιολογική, υπό τα παραπάνω δεδομένα, θεωρείται και η διαδοχή του Χρήστου Χριστοδούλου στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας από τον αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη. Εως την Παρασκευή ήταν διοικητής του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, είχε δηλαδή την ευθύνη για την αεράμυνα της χώρας.

Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΚΑΙ Η ΕΚΠΛΗΞΗ. Ο μέχρι πρότινος αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής βρίσκεται πλέον εκτός στρατεύματος. Μολονότι «όργωνε» καθημερινά όλες τις μονάδες και τα φυλάκια και είχε συμβάλει στην αναδιοργάνωση του Στρατού Ξηράς, λέγεται ότι η επαφή του με τον Ευάγγελο Αποστολάκη δεν ήταν από τις… θερμές στο «Πεντάγωνο». Αρκετοί υποστηρίζουν πως το επεισόδιο της σύλληψης των δύο στρατιωτικών στον Εβρο ίσως έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αποστρατεία του, όπως και η συμπάθεια που του έδειχνε ο Πάνος Καμμένος. ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με τουίτ χαρακτήρισε «μεγάλη απώλεια» την απομάκρυνσή του.

Αρχηγός ΓΕΣ, στη θέση του Αλκιβιάδη Στεφανή, ανέλαβε ο διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο οποίος για περίπου ένα 24ωρο… λαχτάρησε το «Πεντάγωνο». Λίγες ώρες αφότου ενημερώθηκε για την προαγωγή του εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης με καρδιακά προβλήματα. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εξετάσεις υπήρχε η φημολογία ότι η κατάστασή του είναι σοβαρή, κάτι που διαψεύστηκε. Πήρε εξιτήριο χθες και ανέλαβε καθήκοντα. Πάντως, η ανέλιξή του θεωρήθηκε κατά κάποιον τρόπο έκπληξη. Η σύλληψη των δύο στρατιωτικών, πέρυσι στις Καστανιές, έγινε σε περιοχή της ευθύνης του, εντούτοις αυτό δεν επηρέασε την ανέλιξή του.