Τον δρόμο των πρόωρων εκλογών έδειξε για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα κυβερνήσει με ψήφο ανοχής και θα προσφύγει συντεταγμένα τις κάλπες, αλλά εν ευθέτω χρόνω, χωρίς να αφήσει στη μέση η κυβέρνηση τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναγγείλει σε μείζονα ζητήματα (συνταγματική αναθεώρηση, προστασία πρώτης κατοικίας, 120 δόσεις, αύξηση κατώτατου μισθού κ.λπ.).

Ο Πρωθυπουργός σε μια εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξή του στο Οpen TV, όπου κατά την εκτίμηση κορυφαίων παραγόντων της αντιπολίτευσης έριξε λευκή πετσέτα και εμφανίστηκε ιδιαίτερα πιεσμένος και αγχωμένος πολιτικά, μη έχοντας πλέον την πρωτοβουλία των κινήσεων, επιχείρησε να οριοθετήσει εκ των προτέρων τη στάση του Πάνου Καμμένου, ζητώντας επί της ουσίας δημόσια τη στήριξή του.

Αν και υποστήριξε και πάλι τη βασική αρχή του ότι στόχος είναι να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, παραδέχθηκε το πολιτικό πρόβλημα που θα υπάρξει σε περίπτωση που ο Καμμένος άρει την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση. Στην περίπτωση που στην κρίσιμη αυριανή συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ δεν υπάρξει συμφωνία και ο Καμμένος αποφασίσει να μη στηρίξει την κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, ώστε όπως είπε, ο καθένας να βρεθεί ενώπιον των ευθυνών του.

«Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω…», είπε και σε διαφορετική περίπτωση, διευκρίνισε: «Τότε θα μετρηθούμε στη Βουλή… Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα».

Η συμφωνία των Πρεσπών που αναδιατάσσει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα θα έρθει στη Βουλή, όπως είπε, περίπου στα τέλη Ιανουαρίου και τη χαρακτήρισε μια από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της κυβέρνησης, συμπληρώνοντας ότι σε περίπτωση υπαναχώρησης από τη συμφωνία η χώρα θα ξεφτιλιστεί διεθνώς.

Οι σχέσεις με την Τουρκία. Δεν φοβάται θερμό επεισόδιο και κρίση στο Αιγαίο με την Τουρκία, την οποία σχεδιάζει να επισκεφθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ στήριξε πλήρως τις Ενοπλες Δυνάμεις. Θετικός εμφανίστηκε και για την Ανγκελα Μέρκελ που έρχεται σήμερα στην Αθήνα, λέγοντας ότι είναι σημαντική πολιτική προσωπικότητα.

Ο Παυλόπουλος. Στήριξε δημόσια τον Προκόπη Παυλόπουλο και δήλωσε ευθέως ότι θα τον ξαναπροτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ομως για πρώτη φορά πήρε απόσταση από τις κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή μιλώντας για προφανείς και μεγάλες ευθύνες, λέγοντας ότι «μας έβαλε στη φάκα, όμως οι χειρισμοί που έγιναν στη συνέχεια δεν ήταν οι κατάλληλοι για να μας βγάλουν από τη φάκα», αν και διευκρίνισε: «Είναι διαφορετικές οι ευθύνες αλλά εξίσου μεγάλες». Παράλληλα όμως επέκρινε και τον Κώστα Σημίτη, που κατά τον ίδιο «κυκλοφορεί, τώρα τελευταία, ως “Κασσάνδρα” και τα βλέπει όλα αρνητικά».

Η Νovartis. Σχετικά με τη Novartis ανέφερε ότι είχε και έχει την ενημέρωση που οφείλει να έχει από τον θεσμικό ρόλο του και μίλησε για μυστική δικαστική έρευνα σε εξέλιξη. Το χαρακτήρισε από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης.

Κράτησε βέβαια αποστάσεις από το ύφος του Παύλου Πολάκη, αν και επί της ουσίας συμφώνησε μαζί του. Αναφέρθηκε στην πολιτική ευθύνη των προσώπων που πήραν τις αποφάσεις, αλλά για το εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τα οκτώ πολιτικά πρόσωπα διευκρίνισε ότι αυτό θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη και ευχήθηκε όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι που φέρονται εμπλεκόμενοι να αποδειχθεί ότι είναι αθώοι.