Μία τράπεζα στην Ουκρανία αποφάσισε να δώσει περισσότερα κίνητρα για να γυμναστούν οι πολίτες της χώρας, προσφέροντας ιδιαίτερα προνομιακό επιτόκιο σε όσους περπατούν 10.000 βήματα την ημέρα. Αν κάποιοι περίμεναν ένα παραπάνω κίνητρο για να ξεκινήσουν να αθλούνται, πέρα από τα οφέλη στην υγεία τους, ήρθε μια τράπεζα να τους δώσει τη λύση.

Ειδικότερα, η Monobank, που είναι μια από τις αναπτυσσόμενες τράπεζες της Ουκρανίας, αποφάσισε να κάνει τους πελάτες της όχι μόνο πλουσιότερους, αλλά και πιο υγιείς. Προσφέροντας επιτόκιο 21% σε όσους πραγματοποιούν 10.000 βήματα κάθε ημέρα, τα στελέχη της τράπεζας ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να κάνουν τη διαφορά και στους δύο παραπάνω τομείς.

Πώς λειτουργεί

Για τον έλεγχο της επίτευξης του στόχου, η Monobank χρησιμοποιεί ένα app το οποίο εγκαθιστούν σε κάποια έξυπνη συσκευή οι καταθέτες. Στους συμμετέχοντες δίνεται η δυνατότητα να παραλείψουν κάποια μέρα άσκησης, ωστόσο σε περίπτωση που κάποιος δεν καλύψει τα 10.000 βήματα για τρεις συνεχόμενες ημέρες, τότε αυτομάτως χάνει το bonus του επιτοκίου.

«Ελπίζω σύντομα να είμαι πιο γυμνασμένος και υγιής» τονίζει στην εφημερίδα Guardian ο Αλεξέι Ντρόζντοφ, ο οποίος είναι ένας από τους 1.500 καταθέτες της Monobank που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. «Λένε πως σίγουρα δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε, ωστόσο εγώ θα τους αποδείξω ότι κάνουν λάθος» συμπληρώνει, περπατώντας στους παγωμένους δρόμους του Κιέβου και πετυχαίνοντας για μια ακόμα φορά τον στόχο του.

Οι στόχοι της τράπεζας

Οπως σημειώνουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της τράπεζας, Dima Dubilet, Misha Rogalskiy και Oleg Gorokhovsky, αποφάσισαν να προσφέρουν το καλύτερο επιτόκιο της αγοράς σε όσους θελήσουν να αυξήσουν τις καταθέσεις τους, αλλά παράλληλα να εντάξουν την άσκηση στην καθημερινή ζωή των Ουκρανών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ουκρανία έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο στον κόσμο με σχεδόν 400 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Επίσης, το 50% του πληθυσμού προβλέπεται να είναι παχύσαρκοι μέχρι το 2030. Επόμενο βήμα για τους ιθύνοντες της Monobank εντός της Ουκρανίας είναι η συνεργασία με τους επαγγελματίες υγείας και την κυβέρνηση του Κιέβου για την προώθηση ανάλογων δράσεων. Παράλληλα στοχεύουν από τις αρχές του νέου έτους στην ανάπτυξη του λογαριασμού «αθλητικών καταθέσεων», όπως τον χαρακτηρίζουν, σε πόλεις με αυξημένη αθλητική αγορά όπως π.χ. το Λονδίνο.

Η ιστορία των 10.000 βημάτων

Ο ορισμός του στόχου των 10.000 βημάτων την ημέρα από τους υπευθύνους της ουκρανικής τράπεζας δεν είναι τυχαίος, καθώς εδώ και δεκαετίες έχει καθιερωθεί ως ένας «αριθμός υγείας» για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ειδικότερα, λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964, οι Ιάπωνες σχεδίασαν έναν μετρητή βημάτων θέλοντας να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μετρούν την άσκησή τους. Οπως είχε διαπιστωθεί την εποχή εκείνη ο μέσος Ιάπωνας έκανε έως 5.000 βήματα ημερησίως και οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν οι πολίτες της χώρας περπατούσαν περισσότερο θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Ετσι, ο αριθμός των 10.000 βημάτων καθιερώθηκε ως μια «σταθερά» για τη βελτίωση της υγείας.

Στην πορεία, ο συγκεκριμένος αριθμός βημάτων, που αντιστοιχεί περίπου σε 8 χιλιόμετρα, υιοθετήθηκε τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, όσο και από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία.

Σύγχρονες μελέτες έδειξαν πως ο συγκεκριμένος αριθμός βημάτων δεν είναι απαραίτητο ότι θα προσφέρει θετικά αποτελέσματα στον κάθε άνθρωπο που θα τον επιλέξει, καθώς τα προγράμματα εκγύμνασης θα πρέπει να εξαρτώνται από τα προσωπικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες κάθε αθλουμένου.

Οπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Κινησιολογίας και Αθλητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Τενεσί, Ντέιβιντ Μπάσετ, «δεν είχε αποδειχθεί κάτι για τον συγκεκριμένο αριθμό εκείνη την περίοδο». «Απλώς θεώρησαν ότι επρόκειτο για έναν αριθμό που ήταν ενδεικτικός ενός δραστήριου και υγιεινού τρόπου ζωής» συμπληρώνει ο αμερικανός καθηγητής.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που πιστεύουν πως ο αριθμός των 10.000 βημάτων μπορεί να αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να γυμναστούν, αντί να τους προσελκύσει. Καθώς δημιουργείται η λανθασμένη πεποίθηση ότι μόνο τα 10.000 βήματα βοηθούν τον οργανισμό, εάν κάποιοι επρόκειτο να κάνουν λιγότερα βήματα, ίσως επιλέξουν να μη γυμναστούν καθόλου.