«Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τον πρόεδρο ανήσυχο τα τελευταία δύο χρόνια» διαβεβαιώνει «τακτικός συνομιλητής» του Εμανουέλ Μακρόν. «Προσεύχομαι για το Σάββατο», δηλώνει άλλος «στενός συνεργάτης» του. Ο γάλλος πρόεδρος φοβάται «μία πολύ μεγάλη βία», με «έναν σκληρό πυρήνα πολλών χιλιάδων ατόμων» που θα πάνε στο Παρίσι «για να τα σπάσουν και να σκοτώσουν» επισημαίνει το Ελιζέ. Η κυβέρνηση θα αναπτύξει το Σάββατο σε όλη τη Γαλλία συνολικά 89.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, οι 8.000 στο Παρίσι, καθώς και «έκτακτα μέσα», συμπεριλαμβανομένων περίπου 12 τεθωρακισμένων οχημάτων της χωροφυλακής, ανακοινώνει ο γάλλος πρωθυπουργός.

Ηνέα, τέταρτη κατά σειρά ημέρα μαζικών διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων πλησιάζει μέσα σε κλίμα πρωτοφανούς έντασης, με τον Εμανουέλ Μακρόν να αναζητεί, αποσυρμένος στο προεδρικό μέγαρο, διέξοδο από μια κρίση που απειλεί την υπόλοιπη θητεία του. Και όπως επισημαίνει η «Le Monde», όταν ο αρχηγός του κράτους δεν βρίσκει πια την πυξίδα του, αυτό γίνεται αισθητό στο Ματινιόν, στα υπουργεία, και στα έδρανα της Εθνοσυνέλευσης. Δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από τότε που ο γάλλος πρωθυπουργός, ο Εντουάρ Φιλίπ, διαβεβαίωνε πως ανάμεσα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό δεν υπάρχει «ούτε η αρχή της αρχής του μισού ενός τσιγαρόχαρτου» – με αυτά ακριβώς τα εμφατικά λόγια. Τα τελευταία 24ωρα όμως τον διαψεύδουν. Σε ένα πρώτο στάδιο, την Τρίτη, κάνοντας μια μεγάλη υποχώρηση έναντι των Κίτρινων Γιλέκων, ο Φιλίπ ανακοίνωσε μορατόριουμ έξι μηνών στην αύξηση του φόρου άνθρακα επί των καυσίμων. Μιλώντας την Τετάρτη στην Εθνοσυνέλευση, ανακοίνωσε πως η αύξηση του επίμαχου φόρου δεν θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2019. Αφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του στο «σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού που έχει προβλεφθεί από καιρό για την άνοιξη». «Αν δεν βρούμε τις καλές λύσεις» ώστε να καταστεί η οικολογική φορολογία οικονομικά υποφερτή για τους Γάλλους, διευκρίνισε, «δεν θα την εφαρμόσουμε».

Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, το Ελιζέ εξήγγειλε, μέσω του υπουργού Οικολογικής Μετάβασης Φρανσουά ντε Ρουζί, την οριστική εγκατάλειψη της επίμαχης φορολογικής επιβάρυνσης…

«Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός αποφάσισαν από κοινού την απόσυρση της αύξησης του φόρου άνθρακα που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό του 2019», εξήγησε στη συνέχεια το Ελιζέ σε ανακοίνωσή του, επιχειρώντας να σώσει τα προσχήματα. «Οπως είπα χθες στην Εθνοσυνέλευση, αποφασίσαμε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να εγκαταλείψουμε τα φορολογικά μέτρα αναφορικά με την τιμή των καυσίμων και την τιμή της ενέργειας που έπρεπε κανονικά να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2019», συνέχισε χθες την προσπάθεια ο ίδιος ο Εντουάρ Φιλίπ, απευθυνόμενος στη Γερουσία. Αλλά το κακό είχε γίνει. Η «παραφωνία» καταγράφηκε. Φήμες για επικείμενη αποπομπή του Φιλίπ από την πρωθυπουργία ήδη υπήρχαν. Οπως έλεγε όμως χθες ο «τακτικός συνομιλητής» του Εμανουέλ Μακρόν που τον βλέπει «πρώτη φορά» ανήσυχο, «δεν αλλάζουμε πρωθυπουργό εν μέσω κρίσης, αυτό δεν θα έλυνε τίποτα, τουναντίον». Αλλωστε τα Κίτρινα Γιλέκα τον Μακρόν – ή «Μικρόν τον Α’», όπως τον αποκαλούν ειρωνικά – έχουν πρωτίστως στο στόχαστρο.

Ο Εντουάρ Φιλίπ επανέλαβε χθες την έκκλησή του προς τα Κίτρινα Γιλέκα να μη διαδηλώσουν στο Παρίσι, όχι «επειδή τους απαγορεύεται να εκφραστούν», αλλά «για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πέσουν στην παγίδα που στήνουν οι ταραξίες». Στα σόσιαλ μίντια, ωστόσο, ανταγωνίζονται δεκάδες καλέσματα διαμαρτυρίας το Σάββατο, δίνοντας τα περισσότερα ραντεβού στα Ηλύσια Πεδία, θέατρο πρωτοφανών επεισοδίων το περασμένο Σάββατο. Στο μεταξύ, τα γαλλικά σχολεία εξακολουθούν να βράζουν – κάπου 200 γυμνάσια και λύκεια υπολειτουργούσαν ή ήταν αποκλεισμένα χθες, σε συνολικά 146 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία μπροστά σε ένα λύκειο του Μαντ-λα-Ζολί έπειτα από επεισόδια που ξέσπασαν. Και η κυβέρνηση φοβάται πιθανή εξάπλωση της οργής σε περισσότερους τομείς, ιδιαίτερα στους αγρότες και τους οδικούς μεταφορείς που έχουν ήδη εξαγγείλει κινητοποιήσεις.

77%

των Γάλλων εξακολουθούν να κρίνουν «δικαιολογημένο» το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την Τετάρτη. Παράλληλα, όμως, ένα 59%, ποσοστό που ενισχύθηκε κατά 15% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ομολογούν πως τους «ανησυχεί».