Οι προειδοποιήσεις του ΕΟΦ για επικίνδυνα ή αγνώστου περιεχομένου προϊόντα για την υγεία που κυκλοφορούν μέσω Διαδικτύου αποδεικνύουν ότι οι καταναλωτές οφείλουν να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στις online αγορές τους.

Συγκεκριμένα, πρόσφατα οι ειδικοί του Οργανισμού κάλεσαν τους πολίτες να αποφεύγουν τη χρήση του προϊόντος «Macsy bien – etre», το οποίο παρουσιάζεται ως συμπλήρωμα διατροφής. Οπως προέκυψε από τα αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου που έγιναν από τις αρχές του Βελγίου, περιέχει τη δραστική ουσία ταδαλαφίλη,

Οι ειδικοί του ΕΟΦ διευκρινίζουν ότι τo προϊόν δεν αποκλείεται να έχει διατεθεί και στην Ελλάδα, ειδικά μέσω Διαδικτύου. Κατά τη χρήση του – σημειώνουν – ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του χρήστη. Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από καρδιολογικά προβλήματα, καθώς συνδέεται με ανεπιθύμητες ενέργειες, ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Αντίστοιχες προειδοποιήσεις είχαν απευθυνθεί πρόσφατα από τον Οργανισμό και για το προϊόν «Natur caps», το οποίο προορίζεται για τη στυτική δυσλειτουργία. Από τους εργαστηριακούς ελέγχους βρέθηκε πως περιέχει τις δραστικές ουσίες «Sildenafil, Tadalafil» oι οποίες ανήκουν στην κατηγορία ουσιών με φαρμακευτική δράση, παρ’ όλα αυτά δεν αναφέρονταν στην επισήμανση της συσκευασίας.

Επιπλέον, από τον ΕΟΦ καλούνται να είναι σε επαγρύπνηση οι καταναλωτές και για ένα άλλο προϊόν με την ονομασία «Biostenix sensi oil, ear cleaning oil», το οποίο διατίθεται, επίσης, διαδικτυακά. Περιέχεται σε φιαλίδιο, καφέ σκούρου χρώματος ή και άχρωμου, χωρητικότητας 15 mL, με σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων ακοής.

Οι ειδικοί του Οργανισμού τονίζουν πως δεν έχουν αξιολογηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του. Επιπλέον, στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας παρασκευαστή ή και διανομέα του προϊόντος.

Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.