Μαραθώνιοι υπάρχουν πολλοί, Αυθεντικός όμως ένας: ο Μαραθώνιος της Αθήνας! Ες αύριον τα σπουδαία λοιπόν! Η μεγάλη μέρα της σημαντικότερης δρομικής διοργάνωσης της χώρας έφτασε. Οι δρόμοι εκεί έξω θα είναι ανοιχτοί για να γεμίσουν ενθουσιώδεις και αποφασισμένους δρομείς. Τα πόδια θα πιάσουν ρυθμό, οι ανάσες θα βαθύνουν, οι καρδιές θα χτυπήσουν δυνατά. Είτε βρεθούμε στην αφετηρία είτε σε διαφορετικά σημεία της διαδρομής για να στηρίξουμε φίλους και αγνώστους, ξέρουμε πως αύριο θα ζήσουμε δυνατές συγκινήσεις. Το μικρό κουίζ που ακολουθεί είναι αφιερωμένο σε όλους τους φίλους του τρεξίματος που ανυπομονούμε να συμμετέχουμε σε αυτό το υπέροχο δρομικό πανηγύρι!

1      Τι είναι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας;

Μια ετήσια δρομική διοργάνωση-γιορτή που πραγματοποιείται κάθε 2η Κυριακή του Νοεμβρίου. Ξεκινά από τον Μαραθώνα, καταλήγει στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας και είναι «αυθεντικός» στην κυριολεξία: καθιερώθηκε σε ανάμνηση της διαδρομής που διένυσε ο άγνωστος αθηναίος οπλίτης-αγγελιαφόρος που έτρεξε για να ανακοινώσει τη νίκη των Αθηναίων εναντίον των Περσών στη μάχη του Μαραθώνα το 490 πΧ. Μάλιστα λέγεται πως είπε «νενικήκαμεν» και στη συνέχεια εξαντλημένος έπεσε νεκρός.

Ο αγώνας στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1955 και μετά ανά διετία ώς το 1967, οπότε κι έγινε ετήσιος, ενώ το 1972 η συμμετοχή «άνοιξε» και σε μη συστηματικούς αθλητές. Από το 1983 πραγματοποιείται στη μνήμη του βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη και έκτοτε ξεκινά η σημερινή αρίθμηση της διοργάνωσης που φέτος θα είναι η 36η.

2      Πόσα χιλιόμετρα είναι ο Μαραθώνιος;

«Θα τρέξω Μαραθώνιο!».

«Αλήθεια; Μπράβο!».

«Ναι! Τα πέντε χιλιόμετρα».

Κλασικός διάλογος. Χμ… ας το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή. Η μαραθώνια απόσταση είναι ακριβώς 42.195 μ. και ορίστηκε επίσημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1908. Είναι σαφές λοιπόν πως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να αποδίδουμε τον τίτλο του μαραθωνοδρόμου σε όσους επάξια ολοκληρώνουν αυτή την απόσταση και όχι τους υπόλοιπους αγώνες που πραγματοποιούνται την ίδια ημέρα στο κέντρο της Αθήνας. «Τρέχω Μαραθώνιο» σημαίνει… τρέχω Μαραθώνιο. Αλλιώς «τρέχω στο δεκάρι» ή «στο πεντάρι».

3      Ποιοι άλλοι αγώνες διοργανώνονται παράλληλα με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο;

Εκτός από τον μαραθώνιο δρόμο πραγματοποιούνται επίσης αγώνας δυναμικού βαδίσματος (42.195μ.), αγώνας δρόμου 10 χλμ. WIND, 2 αγώνες δρόμου 5χλμ. WIND (πρωί και απόγευμα), αγώνας δρόμου παιδιών ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (1.200 μ.), αγώνας Special Olympics Hellas και αγώνες δρόμου παιδιών στους δήμους της μαραθώνιας διαδρομής.

4      Πότε και πώς συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά o Μαραθώνιος σε Ολυμπιακούς Αγώνες;

Το 1896 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η ιδέα ήταν του γάλλου γλωσσολόγου και ελληνιστή Μισέλ Μπρεάλ που προτείνε «την επανάληψη του διάσημου εκείνου δρόμου που εξετέλεσε ο στρατιώτης του Μαραθώνος». Ο Μπρεάλ δεν είχε ιδέα πως επρόκειτο για τόσο πολλά χιλιόμετρα. Οταν ενημερώθηκε όμως, ήταν αργά για να υπαναχωρήσει καθώς το αγώνισμα είχε ήδη συμπεριληφθεί στο επίσημο πρόγραμμα των αγώνων και είχε σταλεί σε διάφορες χώρες. Πάντως η απόσταση που έτρεξαν οι δρομείς σε εκείνον τον θρυλικό πρώτο Μαραθώνιο ήταν μικρότερη της σημερινής: γύρω στα 40 χλμ.

5      Ποιος ήταν ο νικητής του πρώτου ολυμπιακού Μαραθωνίου το 1896;

Ο Μαρουσιώτης νερουλάς Σπύρος Λούης, ο οποίος τερμάτισε στις 29 Μαρτίου του 1896 σε χρόνο 2:58:50. Ωστόσο, ο πρώτος νικητής Μαραθωνίου στην Ιστορία ήταν ο Πειραιώτης Χαρίλαος Βασιλάκος: λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 10 Μαρτίου 1896 είχε τερματίσει πρώτος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε ακριβώς πάνω στην ίδια διαδρομή.

6      Ποια είναι τα ρεκόρ του συγκεκριμένου αγώνα σε διεθνές και πανελλήνιο επίπεδο;

Τα ρεκόρ κατέχουν οι Φέλιξ Κίπτσιρτσιρ Κάντι (Κένυα) με χρόνο 2:10:36 (2014) και η Μιζούκι Νογκούτσι (Ιαπωνία) με χρόνο 2:26:20 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Τα πανελλήνια ρεκόρ της κλασικής διαδρομής κατέχουν ο Νίκος Πολιάς με χρόνο 2:17:56 (2004) και η Μαρία Πολύζου με χρόνο 2:39:10 (1997).

7      Πόσοι δρομείς συμμετέχουν φέτος στον Αυθεντικό Μαραθώνιο;

Φέτος στην αφετηρία του αγώνα των 42.195 μ. θα βρεθούν 18.750 μαραθωνοδρόμοι . Το «μπαμ» της εκκίνησης θα ακουστεί 11 φορές, όσα και τα μπλοκ στα οποία θα τοποθετηθούν οι δρομείς σύμφωνα με τις επιδόσεις που πέτυχαν την τελευταία τριετία (2015-2017).

8      Γιατί ο Αυθεντικός Μαραθώνιος θεωρείται από τους δυσκολότερους;

Λόγω της ιδιαίτερης – σε υψομετρικές εναλλαγές – διαδρομής του (από 7 μέχρι 244 μ). Ο αγώνας ξεκινά με 8 εύκολα, επίπεδα ή ελαφρώς κατωφερή, χιλιόμετρα για να ακολουθήσουν 23 χλμ. ζόρικου, κυρίως ανηφορικού τερέν. Η διαδρομή κορυφώνεται υψομετρικά στο 31,3ο χλμ. (Σταυρός Αγίας Παρασκευής). Από εκεί και πέρα γίνεται κατηφορική και ηπιότερη, όμως εξίσου απαιτητική σωματικά και ψυχικά. Οπως χαρακτηριστικά δηλώνουν όσοι έχουν τρέξει, «ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ένας αγώνας 10 χλμ. με 32 χλμ. ζέσταμα». Μπόνους βαθμοί… ταλαιπωρίας για τη ζέστη που (συνήθως) έχει την ημέρα του αγώνα. Ωραία η ζεστούλα για τους θεατές, μα οι μαραθωνοδρόμοι θα προτιμούσαν μια θερμοκρασία γύρω στους 11-12 βαθμούς Κελσίου…

9      Τι είναι το Δάσος των Δρομέων;

 

Φέτος ο ΣΕΓΑΣ ανέλαβε μια σημαντική, ανεξάρτητη πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της βλάστησης κατά μήκος των 4,3 χιλιομέτρων της μαραθώνιας διαδρομής που κάηκε από τη φονική και καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018. Η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει:

* Την αποκατάσταση του εδάφους, τη φύτευση νέων δέντρων και φυτών, τη συντήρησή τους για τουλάχιστον ένα έτος.

* Την εγκατάσταση δεξαμενών για την άρδευση και πυροπροστασία.

* Την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τοποθέτηση σήμανσης στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και συμμετοχής και των ίδιων των αθλητών, κάθε δρομέας θα παραλάβει ένα πράσινο μαντίλι το οποίο καλείται να φορέσει στο τμήμα της διαδρομής που έχει πληγεί από την πυρκαγιά. Αυτό το συμβολικό «πράσινο ποτάμι» θα αποτελέσει όχι μόνο φόρο τιμής στα 99 τραγικά θύματα αλλά και ένα ζωντανό μήνυμα ζωής, αλληλεγγύης και ελπίδας.

10      Τι είναι και πού βρίσκεται η θρυλική παρέα της «Κουδούνας»;

Πρόκειται για μια χαρούμενη παρέα που συναντούν οι δρομείς στο τελευταίο χιλιόμετρο, λίγο πριν από τη στροφή στην Ηρώδου Αττικού. Βρέθηκαν αυθόρμητα εκεί πριν από κάποια χρόνια περιμένοντας φίλους τους και τελικά η «συνήθεια έγινε λατρεία». Ετσι κάθε χρόνο η κουδούνα τους χτυπά δυνατά επιβραβεύοντας και παροτρύνοντας τους μαραθωνοδρόμους στα τελευταία μέτρα. Το σύνθημά τους; Δύο λέξεις που τα λένε όλα: «Χαμογέλα! Εφτασες!».

Τips της τελευταίας στιγμής

· Φτάνοντας στην αφετηρία αναζήτησε και φόρεσε τις ειδικές «σακούλες ζεστασιάς» κι άφησε το πρόχειρο ρούχο που φοράς πάνω από τα δρομικά σου στο ειδικό καλάθι συλλογής ρουχισμού που βρίσκεται στο πλάτωμα δίπλα στην ευθεία της εκκίνησης. Η Οργανωτική Επιτροπή θα συλλέξει τα ρούχα αυτά και κατόπιν διαλογής θα τα διαθέσει σε κοινωνικά προγράμματα.

· Πόση συγκίνηση μπορεί να προσφέρει ένα κλαδάκι ελιάς; Αξίζει να το ανακαλύψεις μεταφέροντας μαζί σου μέχρι το Καλλιμάρμαρο το κλαδάκι που θα σου δώσουν τα παιδιά και οι χαμογελαστοί ηλικιωμένοι στον Τύμβο του Μαραθώνα.

· Πες το bib σου σε φίλους και γνωστούς και πρότεινέ τους να σε παρακολουθούν σε live tracking μέσω της εφαρμογής Αthens Marathon App. Οχι μόνο θα έχουν λιγότερη αγωνία, αλλά θα μπορούν να σε συναντήσουν σε διάφορα σημεία της διαδρομής.

· Συνδύασε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τιμά τον ΑΜΑ από 5 έως 12 Νοεμβρίου με μια περιήγηση σε μια σειρά εκθεμάτων που σχετίζονται με τον αθλητισμό (π.χ. προετοιμασία αθλητών, αγώνες, έπαθλα). Η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη για τους 100 πρώτους αθλητές, οι οποίοι θα πρέπει να προμηθευτούν το ειδικό εκπαιδευτικό έντυπο στις πληροφορίες του Μουσείου και να δείξουν τον αριθμό συμμετοχής τους στον Μαραθώνιο.

· Δείξε με όποιον τρόπο μπορείς την ευγνωμοσύνη σου στους εθελοντές. Είναι η ψυχή της διοργάνωσης και βρίσκονται εκεί για σένα!

· Ο μαραθώνιος δρόμος είναι «στρωμένος» με προσπάθεια, θέληση, ενθουσιασμό, υπομονή και επιμονή. Και με μια «μπλε γραμμή»! Ακολούθησέ την! Αυτή η βαμμένη λωρίδα στην άσφαλτο ορίζει τη βέλτιστη διαδρομή (ακριβώς 42.195 μ.) και μπορεί να αποτελέσει θαυμάσια συντροφιά-παιχνίδι του μυαλού ιδίως όταν ζορίσουν τα πράγματα… Γερά λοιπόν! Το ένα πόδι πίσω από το άλλο πάνω στην μπλε γραμμή που θα σε οδηγήσει στο Καλλιμάρμαρο!

· Απόλαυσε κάθε βήμα σου, κάνε χάι φάιβ με τον κόσμο, ενθουσιάσου. Θα κουραστείς, πιθανότατα θα πονέσεις, όμως ο Μαραθώνιος είναι μια σπάνια εμπειρία της ζωής. Ζήσε τη σε όλο της το μεγαλείο! Καλό δρόμο! Καλό τερματισμό!

Η Μαρία Σπανουδάκη είναι μαραθωνοδρόμος. Την Κυριακή θα βρίσκεται σε σημείο της διαδρομής για να ενισχύσει χειροκροτώντας τους δρομείς.