Τα βακτήρια που βρίσκονται στη ρινική κοιλότητα είναι η αιτία που κάποιοι εμφανίζουν πιο βαριά συμπτωματολογία όταν ασθενούν από κοινό κρυολόγημα συγκριτικά με άλλους. Την ανακάλυψη αυτή έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου Virginia δίνοντας μια δυναμική ώθηση με στόχο την επίλυση ενός ακόμη ιατρικού μυστηρίου. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Scientific Reports», η επιστημονική ομάδα έδωσε ειδικό βάρος στην ανάλυση του ρινικού μικροβιώματος 152 ανθρώπων.

ΑΝΑΛΥΣΗ. Επειτα οι συμμετέχοντες επιμολύνθηκαν σκόπιμα με τον ιό του κοινού κρυολογήματος (ρινοϊό), με τους ερευνητές να λαμβάνουν και πάλι δείγμα από τη ρινική κοιλότητα. Επειτα από ανάλυση των δειγμάτων, ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Παιδιατρικής δρ Ronald Turner υποστηρίζει ότι τα άτομα με περισσότερα συγκεκριμένα βακτήρια, τα οποία ευθύνονται για τις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού και για τροφικές δηλητηριάσεις, είναι πιο πιθανό να φτερνίζονται και να βήχουν περισσότερο όταν έχουν κοινό κρυολόγημα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα συμπεράσματα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη, που διαπιστώθηκε ότι είχαν μεγαλύτερη αναλογία σταφυλόκοκκου στις ρινικές τους κοιλότητες, είχαν πιο σοβαρά ρινικά συμπτώματα. Αντίστοιχα, όσοι είχαν περισσότερη μοραξέλα (βακτήριο που προκαλεί λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού) είχαν, επίσης, χειρότερα συμπτώματα και μεγαλύτερο ιικό φορτίο.

Οι ειδικοί, εντούτοις, διευκρινίζουν ότι τα βακτήρια δεν είναι η αιτία που οι άνθρωποι νοσούν από κοινό κρυολόγημα. Φαίνεται όμως ότι πιθανόν να αποτελούν «ρυθμιστές» της έντασης τους κρυολογήματος. «Αυτό που διαπιστώνουμε στην ουσία είναι μια σχέση, οπότε είναι εξίσου πιθανό ο σταφυλόκοκκος στη μύτη να μη σχετίζεται άμεσα με τη βαριά συμπτωματολογία» διευκρινίζει ο δρ Turner. «Μπορεί για παράδειγμα να υπάρχει κάποιο υποκείμενο χαρακτηριστικό υποδοχής που να ευνοεί την ανάπτυξη σταφυλόκοκκου και συνεπώς να αυξάνει τις πιθανότητες να νοσήσει κανείς περισσότερο».

Τα γονίδια, παραδείγματος χάριν, θα μπορούσαν να είναι μια πιθανή αιτία που να εξηγεί τη σύνθεση του ρινικού μικροβιώματος και την αντίδραση του κάθε οργανισμού στο κοινό κρυολόγημα. Σημειώνεται ότι τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος μοιάζουν με εκείνα της γρίπης, μόνο που στην περίπτωση του ιού της γρίπης είναι πιο έντονα και διαρκούν περισσότερο.

Τα τρία πιο κοινά συμπτώματα ενός κρυολογήματος είναι η ρινική συμφόρηση, η ρινόρροια και το φτέρνισμα. Οι ενήλικοι και τα μεγαλύτερα παιδιά με κρυολόγημα γενικά έχουν έναν χαμηλό πυρετό ή καθόλου πυρετό. Τα μικρά παιδιά, ωστόσο, συχνά έχουν ένα πυρετό γύρω στους 37,7-38,9°C.