Παρότι οι περισσότεροι δρομείς γνωρίζουν τα σωματικά και πνευματικά οφέλη του τρεξίματος, σε όσους ασχολούνται με τη γυμναστική υπάρχει μια συνεχής «αντιπαλότητα» όσον αφορά την αερόβια προπόνηση και την ενδυνάμωση. Κάποιοι προτιμούν να κάνουν μόνο πολλά χιλιόμετρα, ενώ άλλοι προτιμούν μόνο να σηκώνουν πολλά βάρη στο γυμναστήριο. Ωστόσο, τι από τα δύο είναι καλύτερο από την άποψη της υγείας;

Σε όσους υποστηρίζουν ότι η προπόνηση δύναμης «καίει» περισσότερες θερμίδες, μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η αερόβια άσκηση όπως το τρέξιμο προσφέρει περισσότερα οφέλη όσον αφορά τον μεταβολισμό. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης εξέτασαν τα διαφορετικά επίπεδα της μεταβολικής ορμόνης FGF21 έπειτα από προπόνηση ενδυνάμωσης και αερόβια άσκηση για να δουν πώς συγκρίνονται. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Κλινικής Ερευνας, αφορούσε δέκα υγιείς άνδρες οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ξεχωριστές ομάδες. Εκείνοι που συμμετείχαν στην «αερόβια» ομάδα ελέγχονταν κάθε εβδομάδα έχοντας μόλις ολοκληρώσει μία ωριαία προπόνηση σε ποδήλατο με ταχύτητα στο 70% του VO2 max τους. Η ομάδα ενδυνάμωσης έκανε επίσης ωριαία προπόνηση με αντιστάσεις σε ένα πρόγραμμα με βάρη, που στόχευε την εκγύμναση των βασικών μυϊκών ομάδων του σώματος.

Μετά το τέλος κάθε προπόνησης λαμβάνονταν δείγματα αίματος έπειτα από 15, 30, 60, 90, 120 και 180 λεπτά, και εξετάζονταν τα επίπεδα γαλακτικού οξέος, χολής και αίματος, στο αίμα κάθε συμμετέχοντος. Αυτά συγκρίθηκαν με δείγματα που είχαν ληφθεί πριν από την άσκηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έκαναν ποδήλατο ή προπόνηση αντοχής παρουσίασαν σημαντική αύξηση στην παραγωγή της ορμόνης FGF21, η οποία έχει θετική επίδραση στον μεταβολισμό μας. Εκείνοι που έκαναν τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη αλλαγή στην παραγωγή της ορμόνης. Η αύξηση του μεταβολικού ρυθμού μας μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της απώλειας βάρους, καθώς όσο πιο αυξημένος είναι ο μεταβολισμός μας, τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε σε κατάσταση ηρεμίας.

«Φυσικά είναι πολύ συναρπαστικό για εμάς τους ερευνητές να δούμε πώς διάφορες μορφές σωματικής άσκησης επηρεάζουν πραγματικά το σώμα διαφορετικά», παρατηρεί στο περιοδικό «Runner’s World» ο Κρίστοφερ Κλέμενσεν, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Εχουμε γνωρίσει για τις επιδράσεις των διαφόρων ειδών προπόνησης σε πιο γνωστές ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η ινσουλίνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά το γεγονός ότι η προπόνηση δύναμης και η αερόβια άσκηση επηρεάζουν διαφορετικά ορμόνες FGF είναι νέα για εμάς», συνεχίζει. «Το γεγονός ότι είμαστε σε θέση να αυξήσουμε την παραγωγή της μέσω της προπόνησης είναι πολύ ενδιαφέρον».