Υπό καθεστώς ασφυκτικής παρακολούθησης και ελέγχου θέτει τα μέλη της κυβέρνησης και τους ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους η ΝΔ, προκειμένου να εντοπίζονται άμεσα λάθη ή παραλείψεις τους που προκαλούν ζημία στο ελληνικό Δημόσιο. Με αυτόν τον τρόπο απαντά στην πράξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σκανδαλολογία και στο νέο πρωθυπουργικό αφήγημα περί «εντίμων» και «διεφθαρμένων» πολιτικών, περί του «νέου» και του «παλαιού» πολιτικού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δώσει εντολή στους τομεάρχες του κόμματός του να ασκούν καθημερινό έλεγχο στις υπουργικές αποφάσεις και να εντοπίζουν θέματα που χρήζουν έρευνας και κατόπιν αφού συλλέξουν στοιχεία να τα προβάλλουν, είτε με ερωτήσεις στη Βουλή είτε με δημόσιες τοποθετήσεις. Τα θέματα αυτά δεν αφορούν μόνον τη διαχείριση δημόσιου χρήματος, που ούτως ή άλλως αποτελεί ένα μείζον θέμα, αλλά και προσλήψεις, διορισμούς στελεχών στη δημόσια διοίκηση, πολυτελή ταξίδια στο εξωτερικό κ.λπ. Ο στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι προφανώς να ακυρώσει με στοιχεία τη ρητορική Τσίπρα περί του «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς» και να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ από κατήγορο σε κατηγορούμενο. Στη ΝΔ είναι πλέον βέβαιοι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στο ’18 και δεν θα διστάσει να μετατρέψει σε «αρένα» την πολιτική ζωή της χώρας προκειμένου να συσπειρώσει τμήμα της κοινής γνώμης, αλλά και να καλύψει την πολιτική που ακολούθησε στην οικονομία και τα εθνικά θέματα.

Στα θέματα που θα αναδειχθούν, προστίθενται η πρόταση για την Προανακριτική που αφορά τους διατελέσαντες υπουργούς Υγείας από το ’15 έως σήμερα για την πολιτική που ακολούθησαν στον τομέα του φαρμάκου (Κουρουμπλής, Ξανθός, Πολάκης), η συζήτηση της οποίας προγραμματίσθηκε ήδη για την προσεχή Πέμπτη, καθώς και η κατάθεση της πρότασης για Εξεταστική που αφορά τον Πάνο Καμμένο για την απόπειρα πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Με αντίστοιχη στόχευση θα κινηθεί η ΝΔ και στην Προανακριτική που ήδη έχει αποφασιστεί για τη Νovartis, η οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει τη Δευτέρα την πρώτη συνεδρίασή της. Στη συζήτηση της προσεχούς Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο σύνολο των θεμάτων αυτών, κατηγορώντας ευθέως τον Πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντίπαλους, κίνηση την οποία θα χαρακτηρίσει ως «την τελευταία γραμμή άμυνας τους καθεστώτος που φεύγει». Θα απαιτήσει δε, να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που υιοθετήθηκε για τα στελέχη της ΝΔ.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι και στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου μίλησε προχθές, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε τρία στοιχεία που –όπως είπε –χαρακτηρίζουν μια λαϊκιστική κυβέρνηση: Οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, ο έλεγχος των ΜΜΕ και η δίωξη των πολιτικών της αντίπαλων.

Το βέβαιο είναι ότι εφεξής η ΝΔ θα «κυνηγά» κάθε θέμα που θεωρεί ότι πλήττει την ακεραιότητα μελών της κυβέρνησης, καθώς με αυτόν τον τρόπο –εκτιμούν τα γαλάζια στελέχη –θα εκθέσουν πλήρως τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιοποίηση του επιδόματος ενοικίου από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που έχουν μεγάλη οικονομική άνεση, ο διορισμός συγγενών και φίλων στο κράτος, όπως συνέβη με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και τον νέο αντιπρόεδρο του νοσοκομείου Σαντορίνης, οι προσλήψεις από το παράθυρο σε ΔΕΚΟ και οργανισμούς είναι ζητήματα που αναδεικνύει ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο εκθέτει προσωπικά και τον Αλέξη Τσίπρα. Οπως αναφέρουν, πάντως, στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ΝΔ δεν θα αποδυθεί σε έναν «πόλεμο λάσπης» καθώς κάθε θέμα θα έχει και την ανάλογη τεκμηρίωση.