Το αφορολόγητο όριο μπαίνει για άλλη μία φορά στο στόχαστρο. Πριν οδηγηθεί στο χειρουργείο για να περικοπεί στα επίπεδα των 5.600 ευρώ, θα γίνει «ακριβότερο» και θα δυσκολέψει τη ζωή των φορολογουμένων.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πιθανότατα θα κληθούν το 2018 να κάνουν περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα για να χτίσουν το αφορολόγητο όριο και να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου με συντελεστή 22%.

Στο υπουργείο Οικονομικών μετράνε την αποτελεσματικότητα του μέτρου της σύνδεσης του αφορολογήτου με το πλαστικό χρήμα και βλέπουν ότι μπορεί να φέρει στα δημόσια ταμεία περισσότερα έσοδα αν γίνει πιο απαιτητικό από ό,τι είναι σήμερα.

Αλλωστε, ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του ήταν αναγνωριστικός. Τώρα, το μέτρο ξαναμπαίνει στο τραπέζι μαζί με τα σενάρια που θέλουν την αύξηση των ποσοστών του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές συναλλαγές για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο των 8.636-9.545 ευρώ. Δηλαδή οι φορολογούμενοι για να κερδίσουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερο τις κάρτες τους και το e-banking και να πραγματοποιούν περισσότερες συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα.

Σήμερα μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ χρειάζεται να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές που αντιστοιχούν στο 10% του ετήσιου εισοδήματός τους. Δηλαδή, ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσει το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να πραγματοποιήσει συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα 1.000 ευρώ. Γι’ αυτούς που δηλώνουν από 10.000 έως 30.000 ευρώ ο συντελεστής ανεβαίνει στο 15%, ενώ από 30.000 ευρώ και πάνω ισχύει συντελεστής 20%.

Η λίστα με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σουπερμάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Από τη στιγμή που σχεδόν όλες οι δαπάνες «μετράνε» για το αφορολόγητο, ακόμη και όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ καλύπτουν εύκολα το 10% του εισοδήματός τους, δηλαδή 1.000 ευρώ, με δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Ηδη από τους πρώτους μήνες του έτους, οι περισσότεροι φορολογούμενοι είχαν καλύψει τη φετινή υποχρέωση διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών. Ετσι δεν είχαν κανένα κίνητρο, σταμάτησαν να ζητούν αποδείξεις και περιόρισαν τις συναλλαγές τους με κάρτες. Την ίδια ώρα ένα νέο κύμα φοροδιαφυγής εμφανίστηκε στην αγορά. Καταστηματάρχες και επαγγελματίες, βλέποντας από νωρίς ότι η αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών που συνδέονται με το αφορολόγητο είναι πολύ μικρή και καλύπτεται πολύ εύκολα, άρχισαν να προτείνουν ανοικτά στους πελάτες τους γενναία έκπτωση για όσους πληρώσουν τοις μετρητοίς. Η έξαρση της φοροδιαφυγής μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων αποκαλύφθηκε και στους καλοκαιρινούς φοροελέγχους στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται για να δυσκολέψει το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου:

n Το ένα σενάριο προβλέπει να αυξηθούν, ακόμη και να διπλασιαστούν, οι συντελεστές 10%, 15%, 20%.

n Το δεύτερο σενάριο θέλει να διατηρηθούν τα ίδια ποσοστά, αλλά να μην εφαρμόζονται κλιμακωτά. Για εισοδήματα δηλαδή έως 10.000 ευρώ να απαιτούνται σε ηλεκτρονικές πληρωμές ποσά έως 1.000 ευρώ, για εισοδήματα από 10.000 έως 30.000 ευρώ να απαιτούνται πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα έως 3.000 ευρώ, ενώ οι έχοντες εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές που αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματός τους. Αυτό σημαίνει ότι ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιεί συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα αξίας τουλάχιστον 8.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές θα χρειάζεται να κάνουν ακόμη περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές περιορίζοντας αντίστοιχα τη χρήση του χρήματος στη φυσική μορφή του.

Το σχέδιο

Ο επαγγελματικός λογαριασμός θα συνοδευτεί:
1. Με την ενεργοποίηση του επαγγελματικού λογαριασμού που θα υποχρεωθούν να δηλώσουν οι επαγγελματίες, ο οποίος παρά τις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν θα είναι ακατάσχετος. Ολες οι επιχειρήσεις και επιτηδευματίες θα υποχρεωθούν να δηλώσουν έναν ή και περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς και μόνο μέσω αυτών θα πραγματοποιούν συναλλαγές με πελάτες ή προμηθευτές. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα περιοριστούν τα φαινόμενα όπου πελάτες των επαγγελματιών καταθέτουν χρήματα μέσω e-banking ή απευθείας στο γκισέ των τραπεζών σε προσωπικούς λογαριασμούς των επιτηδευματιών προκειμένου οι τελευταίοι να μην τα εμφανίσουν ως έσοδα από τη δραστηριότητά τους και φυσικά να μη φορολογηθούν για αυτά. Για να χτίσει ο απλός πολίτης αφορολόγητο όριο θα πρέπει οι πληρωμές που κάνει να κατευθύνονται στον δηλωμένο επαγγελματικό λογαριασμό του επιχειρηματία. Στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι αυτό θα λειτουργήσει ως μέσο πίεσης στους επιτηδευματίες ώστε να κόβουν αποδείξεις και να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο επαγγελματικούς λογαριασμούς. Αυτό το μέτρο εκτιμάται ότι θα πιάσει σε επαγγέλματα όπως γιατροί, δικηγόροι, συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ.
2. Με την υποχρεωτική εγκατάσταση POS από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους στην αγορά. Ηδη 85 επαγγελματικές κατηγορίες, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ιατρεία, δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια, γυμναστήρια, υποχρεώθηκαν να διαθέτουν POS. Μέχρι το τέλος του έτους θα προστεθούν και άλλα επαγγέλματα.

Επίσης εξετάζεται να μειωθεί το όριο πληρωμής με μετρητά, το οποίο ανέρχεται σήμερα στα 500 ευρώ.