Μωβ μέδουσες και λαγοκέφαλοι συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία σε τουρίστες, αδειούχους και ψαράδες στις ελληνικές παραλίες, με τις εμφανίσεις τους να καταγράφονται ολοένα και πιο συχνά. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι μωβ μέδουσες εντοπίζονται σε πολλές περιοχές της χώρας, με ιδιαίτερη προτίμηση στην Εύβοια και τη Φθιώτιδα, όπως στη Χαλκίδα, την Αρκίτσα, τη Δροσιά και σε τμήματα του Παγασητικού Κόλπου.

Όπως προκύπτει από τον διαδραστικό χάρτη του «iNaturalist», το φαινόμενο αφορά σχεδόν κάθε ακτή της Ελλάδας, καθώς οι καταγραφές πληθαίνουν σε ολόκληρη τη χώρα.

Η εφαρμογή που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις εμφανίσεις των μωβ μεδουσών, αντλεί δεδομένα τόσο από διαδικτυακές αναφορές όσο και από την ομάδα «Μέδουσες στην Ελλάδα» στα social media.

Οι μωβ μέδουσες ξεχωρίζουν για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, που τις διακρίνουν από άλλα είδη.

Δείτε εδώ τον χάρτη 

Χαρακτηριστικά της μωβ μέδουσας

Το χρώμα τους κυμαίνεται από ροζ, μωβ έως λιλά. Διαθέτουν θολωτή και σχετικά παχιά καμπάνα με μικρές κηλίδες και εξογκώματα. Οι στοματικοί βραχίονες είναι τέσσερις, μακριοί, κυματιστοί και πολύ εμφανείς, ενώ τα πλοκάμια φτάνουν τα οκτώ, είναι μακριά, λεπτά και περιφερειακά. Η όψη τους είναι πιο χρωματιστή και στικτή, όχι διάφανη σαν γυαλί. Το τσίμπημά τους είναι δυνατό και συχνά επώδυνο, γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να αγγίζουμε τη μέδουσα.

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μωβ μέδουσα ή τσούχτρα (επιστημονική ονομασία: Pelagia noctiluca) είναι μέλος της οικογένειας Πελαγίδες και το μοναδικό επίσημα αναγνωρισμένο είδος στο γένος της. Η ονομασία της προέρχεται από τα ελληνικά και τα λατινικά, συνδυάζοντας τις έννοιες του «θαλασσινού» και του «φωτός της νύχτας», αφού διαθέτει ικανότητα βιοφωταύγειας.

Η Pelagia noctiluca απαντάται σε τροπικές και θερμές εύκρατες θάλασσες παγκοσμίως, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι καταγραφές από τον Βόρειο Ατλαντικό, τη Μεσόγειο και τον Κόλπο του Μεξικού ίσως αφορούν συγγενικά αλλά μη αναγνωρισμένα είδη.

Σε περίπτωση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα, απομακρύνετε τα κολλημένα πλοκάμια χωρίς να χρησιμοποιήσετε γυμνά χέρια. Ξεπλύνετε την περιοχή με άφθονο θαλασσινό νερό, αποφεύγοντας το γλυκό νερό, καθώς μπορεί να ενεργοποιήσει τα κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.

Εφαρμόστε πάγο ή κρύες κομπρέσες στο σημείο για να περιορίσετε τα τοπικά συμπτώματα. Μπορείτε να αλείψετε την περιοχή με κορτιζονούχα κρέμα για να μειώσετε τη φλεγμονή και τον κνησμό και να λάβετε αντιισταμινικό χάπι για συστηματικότερα συμπτώματα.

Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν ή είναι ιδιαίτερα έντονα, ενδέχεται να χρειαστεί ένεση κορτιζόνης. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται άμεση επίσκεψη σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας.