Ξεκίνησε η εφαρμογή του θερινού προγράμματος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ), με αποτέλεσμα οι επιβάτες να αντιμετωπίζουν πλέον λιγότερο συχνά δρομολόγια.
Οι αλλαγές πραγματοποιούνται κάθε χρόνο λόγω της μειωμένης κίνησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Τότε θα ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας.
Τι αλλάζει σε λεωφορεία και τρόλεϊ
Ο ΟΑΣΑ έχει ενεργοποιήσει την πρώτη φάση του καλοκαιρινού σχεδιασμού, γνωστή ως «Θερινό Ι». Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σταδιακά μέσα στον Ιούλιο, θα ισχύσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, ενώ τα χειμερινά δρομολόγια θα επανέλθουν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Η μείωση των δρομολογίων δεν αφορά όλες τις γραμμές. Αντιθέτως, σε ορισμένα δρομολόγια θα υπάρξει ενίσχυση, κυρίως σε εκείνα που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το λιμάνι του Πειραιά και την παραλιακή ζώνη.
Η γραμμή 122 (Βάρκιζα – Στ. Αργυρούπολη), που συνδέει την πόλη με τις παραλίες, θα λειτουργεί πλέον καθημερινά και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.
Αντίθετα, αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία των φοιτητικών γραμμών 242, 250 και Ε90, καθώς ολοκληρώθηκαν οι πανεπιστημιακές εξετάσεις.
Για ενημέρωση σχετικά με τις καθημερινές αλλαγές ή την ακριβή ώρα διέλευσης των οχημάτων, οι επιβάτες μπορούν να συμβουλεύονται την εφαρμογή τηλεματικής του ΟΑΣΑ ή την ιστοσελίδα telematics.oasa.gr.
Προσαρμογές σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ
Η ΣΤΑΣΥ προσαρμόζει επίσης τις συχνότητες των μέσων σταθερής τροχιάς, σύμφωνα με τη θερινή ζήτηση και τις ανάγκες μετακίνησης του επιβατικού κοινού.
Στη γραμμή 1 (ΗΣΑΠ), οι συρμοί διέρχονται ανά 7 με 7,5 λεπτά τις καθημερινές.
Στη γραμμή 2 του Μετρό, την περίοδο αιχμής (07:00 – 19:00) τα δρομολόγια πραγματοποιούνται ανά 4,5 λεπτά, ενώ τις υπόλοιπες ώρες η συχνότητα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 7 λεπτών.
Στη γραμμή 3, λόγω έργων αντικατάστασης σιδηροτροχιών, εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα: οι συρμοί περνούν ανά 4,5 λεπτά το πρωί και ανά 5,5 έως 8 λεπτά τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.
Όσον αφορά το Τραμ, τα δρομολόγια εκτελούνται περίπου ανά 12 λεπτά μέχρι τις 22:00 το βράδυ.
Οι συγκοινωνιακοί φορείς εκτιμούν ότι οι ρυθμίσεις αυτές καλύπτουν επαρκώς την καλοκαιρινή κίνηση, ωστόσο συνιστούν στους επιβάτες να ενημερώνονται τακτικά για ενδεχόμενες έκτακτες τροποποιήσεις.