Ισχυροί σεισμοί στη Βενεζουέλα προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές και δεκάδες ανθρώπινες απώλειες, με τη χώρα να μετρά τις πληγές της μετά τις καταστροφικές δονήσεις που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την προσωρινή πρόεδρο Ντέλσι Ροντρίγκεζ, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 164, ενώ οι τραυματίες πλησιάζουν τους 1.000. Παράλληλα, περισσότερα από 10.000 άτομα παραμένουν αγνοούμενα, σύμφωνα με ψηφιακή πλατφόρμα αναφορών.

Οι σεισμοί, μεγέθους 7,2 και 7,5 Ρίχτερ, είχαν επίκεντρο κοντά στη Σαν Φελίπε, περίπου 160 χιλιόμετρα δυτικά του Καράκας. Ακολούθησαν πάνω από 20 μετασεισμοί, με μέγεθος από 2,4 έως 4,5 Ρίχτερ, προκαλώντας νέο κύμα πανικού στους κατοίκους.

VENEZUELA-QUAKE

Credit: AP

Κτήρια έπεσαν σαν χάρτινοι πύργοι – Ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμμια

Στο Καράκας, δέκα κτήρια κατέρρευσαν, σύμφωνα με τη Ροντρίγκεζ, η οποία απηύθυνε έκκληση στον ιδιωτικό τομέα για τη διάθεση μηχανημάτων και εξοπλισμού. Φοιτητές του Κεντρικού Πανεπιστημίου της Βενεζουέλας συμμετείχαν ενεργά στις επιχειρήσεις διάσωσης, καταφέρνοντας να απεγκλωβίσουν άνδρα που είχε παγιδευτεί κάτω από συντρίμμια.

Η πολιτεία Λα Γκουάιρα έχει χαρακτηριστεί «ζώνη καταστροφής», καθώς δεκάδες κτήρια κατέρρευσαν, μεταξύ αυτών και το ξενοδοχείο Edward.  Επίσης, το διεθνές αεροδρόμιο Μαϊκέτια παραμένει κλειστό λόγω εκτεταμένων ζημιών στις υποδομές του.

VENEZUELA-QUAKE

Credit: AP

Διεθνής ανταπόκριση και ανθρωπιστική βοήθεια

Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε άμεσα. Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η ΕΕ και χώρες της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσαν την αποστολή διασωστικών συνεργείων και ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δεσμεύτηκε για «μεγάλη, γρήγορη και αποτελεσματική» αμερικανική ανταπόκριση.

Το Χρηματιστήριο του Καράκας ανέστειλε τις συναλλαγές για λόγους ασφαλείας και ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή θα λειτουργήσει ως κέντρο συλλογής προμηθειών για τους πληγέντες.

YouTube thumbnail

Live blog όλες οι εξελίξεις 

ΣΧΟΛΙΑ
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
0 /50
0 /2000