Τα Χριστούγεννα είναι η πιο ζεστή εποχή του χρόνου. Το σπίτι γεμίζει φώτα, αγάπη και χαμόγελα, ενώ οι μυρωδιές από γιορτινές λιχουδιές δημιουργούν μοναδική ατμόσφαιρα. Αν ετοιμάζετε το τραπέζι των γιορτών και αναζητάτε ιδέες που θα εντυπωσιάσουν μικρούς και μεγάλους, δείτε πέντε κλασικές και αγαπημένες χριστουγεννιάτικες συνταγές για σίγουρη επιτυχία.

1. Μελομακάρονα

Κανένα ελληνικό σπίτι δεν θεωρείται «έτοιμο» για γιορτές χωρίς μελομακάρονα. Μαλακά, ζουμερά και αρωματικά, αποτελούν το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων.

Υλικά (βασικά): αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, πορτοκάλι, κανέλα, γαρύφαλλο, καρύδια, μέλι.

Βήματα:

  1. Ανακατεύουμε λάδι, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, ζάχαρη, κανέλα και γαρύφαλλο.
  2. Σε άλλο μπολ ενώνουμε αλεύρι και σιμιγδάλι και τα προσθέτουμε σταδιακά στο υγρό μείγμα μέχρι να σχηματιστεί μαλακή ζύμη.
  3. Πλάθουμε τα μελομακάρονα, τα χαράζουμε με πιρούνι και τα τοποθετούμε στο ταψί.
  4. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.
  5. Ετοιμάζουμε σιρόπι με μέλι, νερό και ζάχαρη.
  6. Βουτάμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να απορροφήσουν όσο χρειάζεται.
  7. Πασπαλίζουμε με καρύδια και λίγη κανέλα.

2. Κουραμπιέδες

Οι λευκές, «χιονισμένες» λιχουδιές που δεν λείπουν ποτέ από τις γιορτές. Τραγανοί, βουτυρένιοι και αρωματικοί, αποτελούν τον δεύτερο πρωταγωνιστή του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Υλικά (βασικά): βούτυρο, ζάχαρη άχνη, αλεύρι, αμύγδαλα, βανίλια.

Βήματα:

  1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει αφράτο και λευκό.
  2. Προσθέτουμε βανίλια, αμύγδαλα και στη συνέχεια αλεύρι για να δημιουργηθεί λεία ζύμη.
  3. Πλάθουμε σε στρογγυλά ή μισοφέγγαρα σχήματα.
  4. Ψήνουμε μέχρι να ψηθούν χωρίς να σκουρύνουν.
  5. Αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε πλούσια με ζάχαρη άχνη.

3. Γαλοπούλα γεμιστή

Το κεντρικό πιάτο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι πάντα η γεμιστή γαλοπούλα. Ζουμερή, αρωματική και γεμάτη γεύση, αποτελεί το απόλυτο κυρίως πιάτο των ημερών.

Υλικά (βασικά): γαλοπούλα, ρύζι ή κιμάς, κάστανα, κουκουνάρι, σταφίδες, βούτυρο, κρασί.

Βήματα:

  1. Σοτάρουμε σε κατσαρόλα βούτυρο, κρεμμύδι και τα υλικά της γέμισης (ρύζι ή κιμά, κάστανα, κουκουνάρι, σταφίδες).
  2. Καθαρίζουμε καλά τη γαλοπούλα και την αλατοπιπερώνουμε.
  3. Γεμίζουμε το εσωτερικό της με τη γέμιση και τη ράβουμε ή τη δένουμε για να μείνει κλειστή.
  4. Την αλείφουμε με βούτυρο ή λάδι και τη βάζουμε σε ταψί με λίγο κρασί ή ζωμό.
  5. Ψήνουμε αργά σε μέτριο φούρνο, περιχύνοντας κατά διαστήματα με τα ζουμιά της.
  6. Όταν αποκτήσει ροδοκόκκινο χρώμα και είναι τρυφερή, είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

4. Χριστουγεννιάτικη σαλάτα

Δροσερή και εορταστική, συνοδεύει ιδανικά το κυρίως πιάτο, προσθέτοντας φρεσκάδα και χρώμα στο τραπέζι.

Υλικά (ιδέες): ανάμεικτα λαχανικά, ρόδι, καρύδια, μήλο ή πορτοκάλι, dressing με ελαιόλαδο, μέλι και μουστάρδα.

Βήματα:

  1. Πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά, αφήνοντάς τα να στραγγίξουν καλά.
  2. Προσθέτουμε ρόδι, καρύδια και φρούτα όπως μήλο ή πορτοκάλι.
  3. Φτιάχνουμε dressing με ελαιόλαδο, μέλι, χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού και λίγη μουστάρδα.
  4. Περιχύνουμε πριν το σερβίρισμα και ανακατεύουμε απαλά.

5. Βασιλόπιτα 

Η βασίλισσα της Πρωτοχρονιάς! Μαλακή, αφράτη και αρωματική, με το κλασικό φλουρί που φέρνει τύχη για τη νέα χρονιά.

Υλικά (βασικά): βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλεύρι, βανίλια, πορτοκάλι.

Βήματα:

  1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ομοιόμορφη ζύμη.
  4. Τοποθετούμε το φλουρί και ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί.
  5. Ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί καλά.
  6. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και ευχόμαστε καλή χρονιά!