Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα, στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του, ότι η Μόσχα δεν θεωρεί πως η Ουκρανία είναι έτοιμη να προσέλθει σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη και πρόθυμη» να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, στη βάση των αρχών που παρουσίασε το 2024 στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Παράλληλα, ο Πούτιν εξέφρασε ικανοποίηση για τα εδαφικά κέρδη που καταγράφει ο ρωσικός στρατός το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι «προελαύνει σε όλα τα μέτωπα».
«Τα στρατεύματά μας προελαύνουν σε όλη τη γραμμή του μετώπου (…) ο εχθρός υποχωρεί προς όλες τις κατευθύνσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.
Δείτε live τη συνέντευξη του Πούτιν:
Ο Πούτιν συγκρίνει τους ηγέτες της ΕΕ με «ληστές» για τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν άσκησε έντονη κριτική στην ΕΕ για την επιδίωξή της να χρησιμοποιήσει τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, λέγοντας ότι «η κλοπή δεν είναι ο σωστός όρος γι’ αυτό».
«Η κλοπή γίνεται κρυφά… εδώ γίνεται ανοιχτά», προσθέτει.
Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν να χρησιμοποιήσουν άμεσα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει σε χώρες της ΕΕ – αξίας περίπου 200 δισ. ευρώ – για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Ωστόσο, νομικές ανησυχίες από το Βέλγιο, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος αυτών των περιουσιακών στοιχείων, ώθησαν την Ένωση να συμφωνήσει στο δάνειο αντί γι’ αυτό.
Ο Πούτιν δηλώνει ότι οι προσπάθειες της ΕΕ να χρηματοδοτήσει τον «εχθρό» του θα έχουν «σοβαρές συνέπειες», παρομοιάζοντας τις εμπλεκόμενες χώρες με «διαρρήκτες» επειδή στοχοποιούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
«Είναι διάρρηξη… και οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές για τους διαρρήκτες», λέει σε ένα σημείο.
Αναφέρει επίσης ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» για τις χώρες της ΕΕ που επιβαρύνουν επιπλέον τους προϋπολογισμούς τους μέσω του δανείου προς την Ουκρανία.
Η κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, επειδή «μόλις ξεκινήσεις, δεν υπάρχει επιστροφή», δήλωσε επίσης ο Πούτιν.
Ο Ρώσος ηγέτης ισχυρίζεται ότι τα οικονομικά της χώρας του βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από εκείνα της Γαλλίας, όσον αφορά το δημόσιο χρέος.
Η Ρωσία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της στα δικαστήρια, σε μια δικαιοδοσία που δεν εξαρτάται από πολιτικές αποφάσεις, προσθέτει ο Πούτιν.
Τέλος, είπε ότι η Ευρώπη αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να επιστρέψει όσα «κλέβει» από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Πούτιν: «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο» της Ουκρανίας και των Δυτικών για τον τερματισμό του πολέμου
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο» της Ουκρανίας και της Δύσης σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα δέχθηκε να κάνει «συμβιβασμούς».
«Η μπάλα βρίσκεται εξ ολοκλήρου στο γήπεδο των δυτικών αντιπάλων μας, πρώτα απ’ όλα των ηγετών του καθεστώτος του Κιέβου και των Ευρωπαίων χορηγών τους», τόνισε ο Πούτιν στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί σήμερα.
Ο ίδιος δήλωσε έτοιμος να διαπραγματευθεί και να τερματίσει τη σύγκρουση με ειρηνικά μέσα.
«Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς, είναι ήδη Παρασκευή, μπορούμε να ξεκινήσουμε να πίνουμε;»
Σαρκαστικά μηνύματα εμφανίστηκαν για λίγο στη γιγαντιαία οθόνη που είχε στηθεί στην αίθουσα όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραχωρεί την ετήσια συνέντευξη Τύπου, στην οποία, εκτός από δημοσιογράφοι, απλοί Ρώσοι παροτρύνονται να υποβάλουν ερωτήσεις στον Ρώσο πρόεδρο.
Σε αυτήν τη σχολαστικά σχεδιασμένη και χορογραφημένη συνέντευξη Τύπου που παρακολουθούν εκατομμύρια Ρώσοι, περιλαμβανόταν η ενότητα “απευθείας τηλεφωνική γραμμή”, όπου πολίτες από διάφορες περιοχές της αχανούς Ρωσίας ενθαρρύνονται να στέλνουν μέσω γραπτών μηνυμάτων ερωτήσεις προς τον Πούτιν, θέτοντας παράπονα.
Ωστόσο, κάποια από τα μηνύματα που εμφανίζονταν σε scroll είχαν διαφορετικό ύφος: «Όχι απευθείας τηλεφωνική γραμμή, αλλά τσίρκο», ήταν ένα από τα SMS.
«Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς, έφτασε ήδη Παρασκευή, μπορούμε να ξεκινήσουμε να πίνουμε;», έγραφε ένα άλλο, χρησιμοποιώντας το μικρό όνομα και πατρώνυμο του Πούτιν.
Ένα άλλο μήνυμα, που αναφερόταν στην κατάσταση της οικονομίας της Ρωσίας, ρωτούσε γιατί οι απλοί Ρώσοι είναι σε χειρότερη θέση από τους ανθρώπους στην Παπούα Νέα Γουινέα. «Γιατί τα αγγούρια της Μόσχας είναι πιο ακριβά από τις μπανάνες που έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου;», ήταν το ερώτημα ενός άλλου.
Ένας άλλος, αναφερόμενος στο κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν, είπε: «Κοιτάζοντας τη ζωή στη χώρα, είναι περίεργο που κερδίζει την πλειοψηφία στις εκλογές! Μήπως οι εκλογές είναι παραμύθι;»
Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε αμέσως την εμφάνισή τους και ο Πούτιν δεν απάντησε σε αυτά τα μηνύματα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Πούτιν προετοιμάστηκε για αυτή τη συνέντευξη την Τετάρτη «ως αργά τη νύχτα», διαβάζοντας τις ερωτήσεις των πολιτών και συνέχισε την προετοιμασία του καθ’ όλη τη διάρκεια της Πέμπτης. Όπως εξήγησε ο Πεσκόφ, στον πρόεδρο υποβλήθηκαν περισσότερες από δύο εκατομμύρια ερωτήσεις, οι οποίες ταξινομήθηκαν με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τα κοινωνικά ζητήματα «κατέχουν εξέχουσα θέση», επεσήμανε μιλώντας στην εφημερίδα Izvestia.
Ωστόσο, κάποιοι είχαν άλλα “ερωτήματα”: «Πού βρίσκεται τώρα η ψυχή του Στάλιν – στον παράδεισο ή στην κόλαση;», ρώτησε κάποιος.







