Σε ένταση οδηγούνται οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελβετίας και Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για επιβολή νέων, αυξημένων δασμών ύψους 39% σε ελβετικά προϊόντα. Ο Ελβετός Υπουργός Εξωτερικών, Ινιάτσιο Κασίς, τοποθετήθηκε δημόσια για την εξέλιξη αυτή, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση της Ελβετίας θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.
“Είναι με μεγάλη λύπη που χρειάστηκε να δώσουμε προσοχή στη νέα απόφαση του προέδρου (Ντόναλντ) Τραμπ για τους δασμούς”, ανέφερε ο Ινιάτσιο Κασίς, στη διάρκεια επίσημης εκδήλωσης για την Εθνική Ημέρα της Ελβετίας.
Υπέρ της διπλωματίας η Ελβετία
Παρά το νέο χτύπημα στις εμπορικές συναλλαγές, ο Ελβετός υπουργός διεμήνυσε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην αναζήτηση συμφωνίας, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών. “Δεν έχουμε αποθαρρυνθεί και εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για μια συμφωνία προς το συμφέρον και των δύο πλευρών”, υπογράμμισε ο κ. Κασίς, αναδεικνύοντας το ιδιαίτερο βάρος που δίνει η Βέρνη στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις.