Με την Τουρκία να τρέχει όλα τα εξοπλιστικά της προγράμματα χωρίς καμία ανάπαυλα, η Ελλάδα αναγκάζεται να προχωρήσει σε νέο προγραμματισμό και μια προτεραιοποίηση στα δικά της, προκειμένου και να μην ανατραπεί η ισορροπία αλλά και να μην εξουθενωθεί η οικονομία, καθώς τα περιθώρια είναι ήδη πολύ στενά.

Αυτή η προτεραιοποίηση υπάρχει στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών που σχεδιάζεται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για τα επόμενα 12 χρόνια. Το περίφημο 12ετές πρόγραμμα που έρχεται να συμπληρώσει και να εφαρμόσει και πολλά από τα σχέδια που υπάρχουν στην «Ατζέντα 2030». Με λίγα λόγια, η «Ατζέντα 2030» έχει να κάνει με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και το 12ετές με τους εξοπλισμούς που χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα.

Ειδική αναφορά στο νέο 12ετές πρόγραμμα έκανε προεκλογικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας έχει τονίσει αρκετές φορές πως η Ελλάδα πρέπει να είναι πανέτοιμη, καθώς τόσο ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με αναθεωρητικά δόγματα όπως της Γαλάζιας Πατρίδας που εφαρμόζει όσο και οι πιθανοί διάδοχοί του θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως δεν θα επιζητήσουν μια πραγματική σταθερότητα και θα προσπαθήσουν σε κάθε ευκαιρία να ανατρέψουν το status quo στην περιοχή. Αυτό γιατί, όπως επίσης έχει ειπωθεί ανοιχτά από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή από την πλευρά της Τουρκίας. «Η περιοχή μας δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Εχουμε γύρω μας σωρεία εστιών αστάθειας που απαιτούν να έχουμε σύγχρονες Ενοπλες Δυνάμεις» είναι η βασική θέση πίσω από τον σχεδιασμό του ελληνικού «Πενταγώνου».

Στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών ουσιαστικά αποτυπώνεται ο συνολικός σχεδιασμός των απαιτούμενων ανά Γενικό Επιτελείο εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα επόμενα 12 έτη, με το εκτιμώμενο κόστος τους και τη σειρά προτεραιότητας υλοποίησής τους. Με την κατάρτισή του διευθετείται μια εκκρεμότητα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από το 2011, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Πέραν όμως του νομικού σκέλους, βασικός στόχος του 12ετούς προγραμματισμού είναι η υποστήριξη της εκάστοτε ισχύουσας Δομής Δυνάμεων σε εξοπλισμούς και μέσα, εντός πάντα των δημοσιονομικών περιθωρίων της χώρας μας. Με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται ότι αξιοποιούνται με τον βέλτιστο τρόπο οι πιστώσεις που διατίθενται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε σχέση πάντα με τις προτεραιότητες που θέτουν οι ίδιες οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διατηρεί τη δυνατότητα για την επικαιροποίηση του 12ετούς προγραμματισμού, όποτε απαιτείται, προκειμένου να εναρμονίζεται πάντα με τις τρέχουσες στρατηγικές, τεχνολογικές και δημοσιονομικές συνθήκες. Ετσι όχι μόνο δεν επηρεάζονται οι επιχειρησιακοί και στρατηγικοί στόχοι του για τη μεγάλη μεταρρύθμιση στις Ενοπλες Δυνάμεις με την «Ατζέντα 2030» αλλά, αντιθέτως, διασφαλίζονται και διατηρούνται πάντα επίκαιροι, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να παραβιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας μας.

Ενδεικτικά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ανάμεσα στα προγράμματα του 12ετούς που βρίσκονται πολύ ψηλά, αν όχι στην κορυφή της λίστας προτεραιοποίησης είναι η ανάπτυξη και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου, καθώς, όπως έχει διαπιστωθεί από τα διδάγματα της Ουκρανίας αλλά και της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι πλέον βασικό συστατικό στην υπόθεση της συλλογής πληροφοριών αλλά και αποτροπής του εχθρού από το να έχει πραγματική εικόνα του πεδίου μάχης, ενώ έρχεται και κουμπώνει και με τις ανάγκες που γεννιούνται για την αντιμετώπιση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και Περιπλανώμενων Πυρομαχικών που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει μαζικά η Τουρκία σε μια σύγκρουση.

ΒRADLEY. Επίσης ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες του 12ετούς είναι η απόκτηση επιπλέον αριθμού Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Bradley.

Αξίζει να επισημάνουμε πως από πλευράς του Στρατού Ξηράς έχουν ζητηθεί τουλάχιστον 200-300 Bradley προκειμένου να αξίζει η απόκτησή τους και να αποκτηθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός.

Κορυφαία επίσης προτεραιότητα του 12ετούς είναι η ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στο επίπεδο Viper, και δεν μιλάμε μόνο για τα αρχικά 83 αλλά για όλα τα F-16, όλων των blocks που διαθέτει η χώρα, εκτός φυσικά εκείνων του block 30 που έχοντας σηκώσει στους ώμους τους για πολλά χρόνια την αναχαίτηση στο Αιγαίο, στο ΓΕΑ αναζητούν πωλητές προκειμένου και από αυτά να εξασφαλιστούν κεφάλαια που θα βοηθήσουν στην απόκτηση πιο σύγχρονων μαχητικών.

MEKO. Επίσης κορυφαία προγράμματα στον προγραμματισμό των 12ετούς Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών είναι τα προγράμματα του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ και της απόκτησης νέων μονάδων επιφανείας και όχι μόνο για το Πολεμικό Ναυτικό.

Ανάλογα με τα δημοσιονομικά και τις συμφωνίες που θα κλειστούν σε πολιτικό επίπεδο, σε αυτό το 12ετές θα ενταχθούν τόσο οι 7 φρεγάτες Constellation όσο και μια τέταρτη φρεγάτα Belharra. Αν δε προλάβει να ωριμάσει και το τι ακριβώς χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό στο κομμάτι των υποβρυχίων, είναι πολύ πιθανό από τα μέσα και προς το τέλος αυτού του 12ετούς να ενταχθεί και το θέμα των υποβρυχίων.

Τέλος, εξίσου σημαντικό μέρος του 12ετούς εξοπλιστικού προγράμματος αποτελούν και οπλικά συστήματα για πλήγματα σε στόχους πέραν του οπτικού ορίζοντα, καθώς όπως έχει πει και πάλι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας: «Καταλαβαίνετε ότι στην απευκταία περίπτωση συγκρούσεως στις δικές μας θαλάσσιες ζώνες στο μέλλον δεν πρόκειται να εκτοξεύονται γαρίφαλα εναντίον των πλοίων μας». Σε αυτό το πλαίσιο οι Ελληνικές Ενοπλες στοχεύουν στην απόκτηση… «κουφέτων» που θα μπορούν να πλήξουν στρατηγικούς στόχους από μεγάλες αποστάσεις.