Με τη συμμετοχή επιφανών προσωπικοτήτων της διεθνούς οικονομικής και κοινωνικής ελίτ ξεκίνησε τις εργασίες του το 4ο Διεθνές Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης που διοργανώνεται φέτος στην Αθήνα. Αντικείμενο του Συνεδρίου είναι η «Προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στο πλαίσιο των εργασιών του χθες το πρωί τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, χοροστοτατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε: «Από πού άλλου θα μπορούσε να ξεκινήσει το Συνέδριο, αν όχι από την Αθήνα, από τη μητέρα πατρίδα. Προσωπικά θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, που μου ανέθεσε να τον εκπροσωπήσω».

Το συνέδριο

Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιείται σήμερα με χαιρετισμούς του Αθανάσιου Μαρτίνου, προέδρου της Αδελφότητας Παμμακαρίστου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη, και του δρος Αντώνιου Ι. Λυμπεράκη, εθνικού διοικητή των Αρχόντων Αμερικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παρέμβαση θα πραγματοποιήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ ομιλίες θα παραθέσουν, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, η γενική γραμματέας της Κοινουβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη, ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος του Βίλνιους και πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Διασκέψεων Γκιντάρας Γκρούσας και ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης.

Μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, την Τετάρτη, ο Αθανάσιος Μαρτίνος και ο Αντώνιος Λυμπεράκης θα συγκαλέσουν την πρώτη Διεθνή Διάσκεψη των Αρχόντων. Κατά τη διάρκειά της αναμένεται να σχεδιάσουν πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να αποφασιστεί η δημιουργία πλατφόρμας μέσω της οποίας θα συντονιστούν οι δραστηριότητες των Αρχόντων στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ευρώπη και στην Αυστραλία.