Παρά το γεγονός ότι στην τωρινή του φάση η λειτουργία του είναι πιλοτική, το ψηφιακό φροντιστήριο, ένας θεσμός που θα μπορέσει να εξοικονομήσει χρήματα από τους γονείς αν εφαρμοστεί σωστά, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχει δεχθεί ήδη 60.000 επισκέψεις.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο (που, όπως έχει εξαγγελθεί, θα λειτουργήσει κανονικά) το ψηφιακό φροντιστήριο περιλαμβάνει σύντομα βίντεο από έμπειρους εκπαιδευτικούς για τους μαθητές όλων των τάξεων του γυμνασίου με ύλη από τα Μαθηματικά και τη Γλώσσα.

«Είναι πολύ χρήσιμα αυτά που παρακολούθησα, είναι όμορφα αλλά και με βοήθησαν να καταλάβω το μάθημα» μας είπε ο 14χρονος Ευάγγελος, μαθητής της Β’ Γυμνασίου.

Βέβαια χρειάστηκε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ να του επισημάνουμε εμείς τα μαθήματα του ψηφιακού φροντιστηρίου στο streaming.digitalschool.gov.gr, γιατί, όπως μας είπε η μητέρα του, «δεν έχουμε ασχοληθεί με αυτό ακόμα, έχουμε κανονίσει κάθε απόγευμα ήδη από την αρχή της χρονιάς μαθήματα με δασκάλους».

Και από άλλες μητέρες πήραμε αντίστοιχες απαντήσεις. Αντίθετα, η μητέρα της Ελένης, μαθήτριας της Γ’ Γυμνασίου, είναι ικανοποιημένη – η κόρη της «χώλαινε» στο μάθημα της Γλώσσας και βοηθήθηκε αρκετά από όσα μαθήματα του ψηφιακού φροντιστηρίου παρακολούθησε.

Σύντομα, κατανοητά και έξυπνα

Η αλήθεια είναι, πάντως, πως τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί μέχρι στιγμής (η πλατφόρμα, με προτεραιότητα στα μαθήματα της Γ’ Γυμνασίου, εμπλουτίζεται καθημερινά και σύντομα θα είναι διαθέσιμο το σύνολο του υλικού για όλες τις τάξεις δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου για όλα τα μαθήματα του σχολικού ωρολόγιου προγράμματος) έχουν πολλά ατού: είναι σύντομα (γύρω στα 4 λεπτά έκαστο, με λίγες εξαιρέσεις), στακάτα, έξυπνα, κατανοητά, με παραδείγματα που «μιλούν» στα παιδιά (π.χ. για να μάθουν τις στατιστικές μπάρες, γίνεται αναφορά σε σύγχρονα τραγούδια ή είδη μουσικής).

Στα αρνητικά τους, όμως, θα μπορούσε κανείς να αναφέρει το ότι δεν είναι διαδραστικά, ότι είναι δηλαδή απλώς βιντεοσκοπημένα μαθήματα.

Αρα μάλλον δεν έχουν, προς το παρόν, μεγάλο νόημα οι ασκήσεις που δίνονται στο τέλος (δεν υπάρχει κάποιος για να τις διορθώσει ή να απαντήσει σε ερωτήσεις). Αυτό το κενό όμως ίσως καλυφθεί όταν αρχίσει η κανονική λειτουργία του ψηφιακού φροντιστηρίου, από Σεπτέμβριο δηλαδή.

Live από τον Σεπτέμβριο

Το δεύτερο κομμάτι της πλατφόρμας που θα μπει σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο αφορά το ψηφιακό φροντιστήριο για τη Γ’ Λυκείου με ζωντανά μαθήματα για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Θα αφορά όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) καθώς και τα ειδικά μαθήματα που εξετάζονται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ (όπως είναι π.χ. το μάθημα του σχεδίου).

Να σημειωθεί ότι τα ζωντανά αυτά μαθήματα θα είναι διαθέσιμα και για μεταγενέστερη χρήση. Θα γίνονται απογευματινές ώρες, θα υπάρχει δυνατότητα αλληλεπίδρασης των μαθητών με τον διδάσκοντα σε πραγματικό χρόνο και θα περιλαμβάνουν διαγωνίσματα και αξιολόγηση.

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών

Για τον σκοπό αυτόν ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έχει ήδη υπογράψει πρόσκληση προς εκπαιδευτικούς για την υποβολή αιτήσεων απόσπασης στη Γενική Διεύθυνση Σπουδών ΠΕ & ΔΕ για το σχολικό έτος 2024-2025.

Οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά θα υποβληθούν μέχρι τις 10 Ιουνίου. Σύμφωνα με την πρόσκληση, θα αποσπαστούν συνολικά 88 εκπαιδευτικοί με αντικείμενο την οργάνωση, τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση διαδικτυακών μαθημάτων σε πραγματικό χρόνο για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ’ τάξης των Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕΛ. και ΕΠΑΛ.

Ενα ζήτημα που μας έθεσε εκπαιδευτικός σχολιάζοντας είναι πως ο αριθμός αυτός ίσως να μην είναι αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες του εγχειρήματος, καθώς αφορά όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Οι 88 εκπαιδευτικοί (60 ΓΕΛ και 28 ΕΠΑΛ συγκεκριμένων ειδικοτήτων) θα διδάσκουν το απόγευμα μετά το πέρας των μαθημάτων μέχρι 9 ώρες την εβδομάδα, θα προετοιμάζουν τη διδασκαλία και θα διορθώνουν τα διαγωνίσματα με μέγιστο όριο εργασίας τις 6 ώρες την ημέρα και τις 30 ώρες την εβδομάδα.