Έφυγε από τη ζωή ο ντοκιμαντερίστας, Μόργκαν Σπέρλοκ, σε ηλικία 53ων ετών, μετά από μια άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Άφησε πίσω, στη Νέα Υόρκη που κατοικούσε, δύο παιδιά, τη σύζυγό του και τα δύο του αδέλφια.

Ο διάσημος δημιουργός είχε υπάρξει υποψήφιος για όσκαρ, ενώ μέσα από τη δουλειά του είχε προσπαθήσει να αποκαλύψει τις δυσλειτουργίες που μπορούν να προκύψουν από τα ανθυγιεινά φαγητά. Ένα διαιτητικό μοντέλο που ακολουθούν κατά κόρον οι Αμερικανοί.

Η ανακοίνωση

«Ήταν μια θλιβερή μέρα, καθώς αποχαιρετήσαμε τον Μόργκαν», ανέφερε ο αδελφός του Κρέγκ Σπέρλοκ, ο οποίος υπήρξε και συνεργάτης του.

«Ο Μόργκαν έδωσε τόσα πολλά μέσα από την τέχνη, τις ιδέες και τη γενναιοδωρία του. Ο κόσμος έχασε μια αληθινή δημιουργική ιδιοφυΐα και έναν ξεχωριστό άνθρωπο. Είμαι τόσο περήφανος που δούλεψα μαζί του», πρόσθεσε.

Το βιογραφικό του

Ο Σπέρλοκ έγινε γνωστός στο Αμερικανικό κοινό το 2004, με την ανατρεπτική ταινία του “Super Size Me”, που ήταν υποψήφια για βραβείο της Ακαδημίας.  Η ταινία πραγματευόταν τις επιπτώσεις στην υγεία του ίδιου του δημιουργού, ο οποίος έτρωγε κάθε μέρα από γνωστή εταιρεία εστιατορίων που παράγει γρήγορο φαγητό.

Πήρε 25 κιλά σε ένα μήνα, είδε αύξηση στις τιμές χοληστερίνης και έχασε την σεξουαλική του ορμή.

«Έχουμε τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα, τα μεγαλύτερα σπίτια, τις μεγαλύτερες εταιρείες, το μεγαλύτερο φαγητό και τέλος: τους μεγαλύτερους ανθρώπους», είχε σχολιάσει καυστικά στην ταινία, αναφερόμενος στο θέμα της παχυσαρκίας.

Σε μια σκηνή, μάλιστα, ο Σπέρλοκ έδειξε στα παιδιά μια φωτογραφία του Τζορτζ Ουάσιγκτον και κανένα δεν αναγνώρισε τον άνθρωπο που ίδρυσε τις ΗΠΑ. Όμως, όλα ήξεραν τις μασκότ των διάσημων fast food εστιατορίων.

Η επιτυχία της ταινίας ήταν τεράστια. Γι’ αυτό και επέστρεψε το 2019, αυτή τη φορά αφιερωμένη στα… κοτόπουλα και τη βιομηχανία επεξεργασίας τους.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως δεν άλλαξαν και πολλά στις ζωές των Αμερικάνων μετά τις δύο αυτές ταινίες. Ή, όπως εύστοχα είχε σημειώσει ο ίδιος ο Σπέρλοκ «Μπορεί το φαγητό να μην κατέστη υγιεινότερο, το μάρκετινγκ όμως έγινε».

Εκτός του φαγητού

Πέραν των ντοκιμαντέρ για την αμαρτωλή και ανθυγιεινή ζωή του έτοιμου φαγητού, ο Σπέρλοκ είχε αποπειραθεί να βρει τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, σε ένα ντοκιμαντέρ που δημιούργησε το 2008.

Οι μελανές σελίδες

Στα 53 χρόνια της ζωής του δεν είχε μόνο σελίδες γεμάτες φως και δημιουργία.

Σε μικρότερη ηλικία είχε κατηγορηθεί για βιασμό, είχε διευθετήσει μια απόπειρα σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ παραδέχθηκε δημόσια πως ήταν άπιστος απέναντι στις συντρόφους του.

Παραδέχθηκε αυτά τα λάθη, λέγοντας πως ο ίδιος «είναι μέρος του προβλήματος».