Την πρώτη αποκάλυψη την έκαναν οι New York Times, στις 13 Μαΐου. Η Χαμάς, έλεγε, και δη ο ηγέτης της, οΧαμάς,, είχε στήσει στη Γάζα μία ισχυρή μονάδα ονόματι Υπηρεσία Γενικής Ασφάλειας, η οποία δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από την ανατολικογερμανική Στάζι. Βασιζόμενη σε ένα ευρύ δίκτυο πληροφοριοδοτών, κάποιοι από τους οποίους έδιναν πληροφορίες για τους ίδιους τους τούς γείτονες, είχε «φακελώσει» χιλιάδες κατοίκους της Γάζας. Στο στόχαστρό της ήταν βέβαια πρωτίστως όσοι ασκούσαν με οποιονδήποτε τρόπο κριτική στη διακυβέρνησή της ή συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες – όπως οι περυσινές διαδηλώσεις «Θέλουμε να ζήσουμε», που στηλίτευαν τις διακοπές ρεύματος και το κόστος ζωής. Παράλληλα, ωστόσο, μάζευε πληροφορίες και για όποιον δεν ζούσε σύμφωνα με τον αυστηρό ισλαμικό κώδικα, διατηρούσε για παράδειγμα προγαμιαίες ή εξωσυζυγικές σχέσεις. Κατάφερνε έτσι, μέσω εκφοβισμών και εκβιασμών, να αναγκάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους να δουλεύουν για κείνη.

Τα έγγραφα στα οποία βασίστηκαν οι New York Times κατασχέθηκαν από την υπηρεσία πληροφοριών του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεών του στη Γάζα. Πρόκειται για συνολικά επτά φακέλους, που καλύπτουν την περίοδο Οκτώβριος 2016 – Αύγουστος 2023 και δείχνουν πως οι ηγέτες της Χαμάς δεν ανέχονταν ίχνος διαφωνίας. Αξιωματούχοι ασφαλείας παρακολουθούσαν δημοσιογράφους και άτομα που υποψιάζονταν για ανήθικη συμπεριφορά, αφαιρούσαν επικριτικά σχόλια από τα σόσιαλ μίντια, εξαπέλυαν διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον αντιπάλων, έθεταν σε εφαρμογή ύπουλα σχέδια δυσφήμησής τους. Πολλοί Παλαιστίνιοι στη Γάζα ζούσαν μέσα στον φόβο.

Οπως δήλωσε τηλεφωνικά στην εφημερίδα ο Εχάμπ Φασφούς, ένας παλαιστίνιος δημοσιογράφος που χαρακτηρίζεται στα επίμαχα έγγραφα «από κείνους που μισούν περισσότερο το κίνημα της Χαμάς», «αν δεν είσαι μαζί τους, γίνεσαι άθεος, άπιστος και αμαρτωλός». Και όπως επεσήμαναν οι ίδιοι οι New York Times, η πραγματικότητα αυτή «έρχεται σε σύγκρουση με κάποια από τα οξύτερα σχόλια ηγετών του Ισραήλ, όπως του προέδρου Ισαάκ Χερτσόγκ, ο οποίος κατηγόρησε τους κατοίκους της Γάζας επειδή δεν ανέτρεψαν τη Χαμάς πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου». «Υπάρχει ένα ολόκληρο έθνος που είναι υπεύθυνο», είχε δηλώσει ο Χερτσόγκ. «Θα μπορούσαν να είχαν ξεσηκωθεί».

Τη δεύτερη αποκάλυψη την έκανε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, μόλις προχθές. Ο ισραηλινός στρατός, ανέφερε, έχει αρχίσει να δημοσιεύει φωτογραφίες και στοιχεία κατοίκων της Γάζας, για τους οποίους λέει ότι κατασκόπευαν συμπολίτες τους για λογαριασμό της Χαμάς – και απειλεί ότι θα δημοσιεύσει τα στοιχεία πολλών ακόμα πληροφοριοδοτών της Χαμάς, εκτός αν τηλεφωνήσουν πρώτα στον ίδιο. Την περασμένη Παρασκευή, πιο συγκεκριμένα, έριξε από αέρος φυλλάδια πάνω από τεμένη σε διάφορα σημεία της Γάζας. Στην πρώτη σελίδα, υπήρχε η φωτογραφία ενός άνδρα, μαζί με το όνομά του υπό τον τίτλο «Το καρφί της ημέρας». Σύμφωνα με το κείμενο, ο άνδρας αυτός έδωσε μεταξύ άλλων στη Χαμάς πληροφορίες για έναν συμπολίτη του που μετέβαινε συχνά στην Αίγυπτο, και είχε σχέσεις με μία παντρεμένη Αιγύπτια, ο σύζυγος της οποίας ταξιδεύει συχνά σε κράτη του Κόλπου για δουλειές.

Στις μέσα σελίδες, υπήρχαν οι φωτογραφίες, τα ονόματα και οι αριθμοί ταυτότητας άλλων 130 ανδρών – όλοι φέρεται ότι είχαν στρατολογηθεί από την Υπηρεσία Γενικής Ασφάλειας της Χαμάς προκειμένου να κατασκοπεύουν τους κατοίκους της Γάζας.  «Τηλεφωνήστε μας αν δεν θέλετε να εμφανιστεί η φωτογραφία σας εδώ» έγραφαν τα φυλλάδια στην τελευταία σελίδα. «Εχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες αναφορές για εσάς, τους κατοίκους της Γάζας» επεσήμαιναν καλώντας όποιον θέλει να μάθει «αν έχει πέσει θύμα κατασκοπείας» και «από ποιον» να μπει σε μία συγκεκριμένη ιστοσελίδα – που δημιουργήθηκε σύμφωνα με τη Haaretz στις 16 Μαΐου – και να εισαγάγει τον αριθμό ταυτότητάς του.

Επισήμως, και όπως δήλωσε στρατιωτική πηγή στη Haaretz, σκοπός της επιχείρησης είναι «να αφυπνίσει το κοινό στη Γάζα», «να επισημάνει τι κακό τους προκαλεί η Χαμάς». Στην πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως ο ισραηλινός στρατός εκβιάζει τους παλαιστίνιους πληροφοριοδότες της Χαμάς, πολλοί από αυτούς ενδεχομένως να εκβιάστηκαν προκειμένου να γίνουν πληροφοριοδότες της Χαμάς, ώστε να γίνουν δικοί του πληροφοριοδότες. Η Χαμάς κρατάει πάντα 128 ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα, κάπου 90 από αυτούς πιστεύεται ότι παραμένουν εν ζωή, μπορεί αυτή τη στιγμή που μιλάμε να βασανίζονται, είναι θεμιτό το να κάνει το Ισραήλ ό,τι μπορεί προκειμένου να τους πάρει πίσω – θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς. Μόνο που δεν κάνει ό,τι μπορεί, για αυτό έδωσαν προχθές στη δημοσιότητα συγγενείς αυτό το νέο βίντεο της φρίκης με τις ισραηλινές στρατιωτίνες από την 7η Οκτωβρίου, προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση Νετανιάχου να επαναλάβει τις έμμεσες συνομιλίες με τη Χαμάς με σκοπό μία συμφωνία εκεχειρίας.

Αν ποτέ εκδώσει τελικά ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Νετανιάχου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, θα έπρεπε να προσθέσει, πέραν των εγκλημάτων στη Γάζα, μία ακόμα κατηγορία εις βάρος του: ότι προκειμένου να σώσει το τομάρι του, έκανε τα πάντα ώστε να ταυτιστεί, να εξισωθεί η κριτική στην κυβέρνησή του με τον αντισημιτισμό. Και αυτό έγκλημα είναι, και μάλιστα εις βάρος του ίδιου του λαού του.