Εκτός από τα διεθνή, υπάρχουν και τα εθνικά μονοπώλια – ολιγοπώλια. Από τα ιδιωτικά, οι τηλεφωνικές εταιρείες μάς πουλάνε το αργότερο και ταυτόχρονα ακριβότερο ιντερνέτ στην Ένωση. Από τα κρατικά, γνωστότερα είναι ο ΟΣΕ και τα επιτεύγματα του στα Τέμπη και ο ΔΕΔΔΗΕ, που διαχειρίζεται τη διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν γνωρίζω τι πράττει ο ΔΕΔΔΗΕ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τους παραγωγούς-πωλητές ενέργειας·  οι πολίτες μικρο-καταναλωτές δύο πράγματα περιμένουμε: την υπογείωση των καλωδίων –τουλάχιστον μέσα στους οικισμούς– και την τηλεμέτρηση των καταναλώσεων αντί της χειρωνακτικής καταγραφής του περασμένου αιώνα. Και τα δύο καρκινοβατούν, με προφανή ευθύνη των διοικήσεων που ορίζουν οι εκάστοτε υπουργοί.

Είναι γνωστό ότι πρώτη δουλειά των περισσοτέρων νέων υπουργών είναι –αν μπορούν– να ακυρώσουν τους διαγωνισμούς του προηγούμενου. Φυσικά, εξ ορισμού, με στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την τηλεμέτρηση, αν έχω καλά καταλάβει.

Tελευταία, οι καταμετρητές –εργολάβοι πλέον που τους αναθέτει τις μετρήσεις ο ΔΕΔΔΗΕ– περνούν όποτε τους βολεύει. Αποφάσισα λοιπόν να μεταφέρω εκτός περιβόλου των σπιτιών του παππού και του πατέρα στο χωριό, για να γίνονται μετρήσεις και όταν δεν βρίσκεται κανείς σε αυτά. Υπέβαλα σχετικές αιτήσεις όπου έπρεπε υπευθύνως να δηλώσω πώς «συμφωνώ να κοπεί το ρεύμα οριστικά» αν δεν δίνω σωστά στοιχεία. Είπα να προσθέσω «και το δεξί μου χέρι» – αλλά «καλύτερα να μην αστειεύεσαι με τα μονοπώλια», σκέφθηκα, και δεν το έκανα.

Έμαθα όμως από τον ηλεκτρολόγο ότι –πέρα από 300 ευρώ που είχα ήδη δώσει στον ΔΕΔΔΗΕ για «συμμετοχή στις δαπάνες μετατόπισης» με βάση σχέδιο αντάξιο παιδιού που πρωτοπιάνει μολύβι– θα πλήρωνα κάτι παραπάνω από 2.200 ευρώ για την αμοιβή του και για να τοποθετηθούν δύο κολώνας σύμφωνες με τις προδιαγραφές. Κολώνες που πρέπει φαίνεται να αντέχουν σεισμούς 132 ρίχτερ ώστε να μην κινδυνεύει η πέριουσία του ΔΕΔΔΗΕ, οι δύο μετρητές – που θα είναι τηλεμετρητές!

Οι οποίοι θα μπορούσαν να τοποθετηθούν από τώρα και να γλιτώσουμε όλες τις γραφειοκρατικές, ηλεκτρικές και οικοδομικές εργασίες. Επιπλέον, η απαίτηση για κολώνες δείχνει πως ο ΔΕΔΔΗΕ θεωρεί δεδομένες τις εναέριες γραμμές, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις που κατά καιρούς δίνει.

Βεβαίως, δεν θα δώσω τα 2.200 ευρώ για να διευκολύνω το έργο του μονοπωλίου και ας πάνε χαμένα τα 300 που έδωσα για τις «μελέτες». Πολιτικό δίδαγμα: καλό είναι οι πρωθυπουργοί να ασχολούνται με την τάξη στον οίκο τους πριν προσπαθήσουν να βάλουν τάξη σε όλη την Ευρώπη.